Bună dimineața,
„Este o veste îmbucurătoare faptul că România a obținut o îmbunătățire a rating-ului din partea Agenției de rating Fitch”, comenta, în urmă cu mai bine de o săptămână, pe pagina premierului Nicolae Ciucă, pagina de Facebook cu numele Marius Cristescu.
„Acest lucru arată că guvernarea a reușit să asigure o politică economică stabilă și responsabilă în ultima perioadă”, îi răspundea o altă pagină de Facebook, cu numele Valentin Balasescu.
Marius Cristescu cel bucuros pentru rating-ul de țară este, potrivit informațiilor de pe profilul său, actor. Are un singur like și 16 followers. Ultima sa postare prezintă o fotografie cu cozonaci și face referire la „micul dejun de acasă”, în Aiudul de Sus, județul Alba. De fapt, cozonacul din Alba e ilustrația unei rețete a Marthei Stewart.
Și încă ceva. Cristescu are fotografii de profil identice cu altă pagină, Catalin Ionut.
Valentin Balasescu, cel bucuros pentru guvernarea responsabilă, e muzician. Are 5 likes și folosește, la rândul său, fotografii postate cu ani în urmă de conturi reale de Twitter. În plus, nimic din postările sale, foarte puține la număr, nu par să reflecte activitatea unui muzician.
Am identificat și clasat 78 de astfel de pagini care folosesc nume și imagini ale unor persoane care nu par să existe în realitate și urmează același tipar: postează doar comentarii laudative pe pagina premierului Nicolae Ciucă sau alte pagini care îl menționează pe acesta - de la paginile unor posturi de radio, publicații și până la pagini de politicieni. Pe lângă aceste pagini, am mai identificat și alte câteva zeci de profile personale cu comportament neautentic.
Indiferent de subiect, comentariile pe care le postează aceste pagini sunt felicitări și aprecieri pentru activitatea premierului Nicolae Ciucă. Am identificat astfel de comentarii laudative inclusiv pe pagina președintei Moldovei, Maia Sandu.
Puteți descoperi comentarii laudative noi folosind o căutare Google de tipul site:facebook.com "Ciprian Ciprian" "Ciucă"
, iar apoi să deschideți versiunea salvată (cached) a acelei pagini.
În plus, paginile amplifică, în grupuri de Facebook, conținutul pe care îl afișează premierul. Acest tip de acțiune este replicat și pe Instagram, însă de un număr mai mic de profile.
Și pe TikTok am identificat o rețea de profile cu nume similare celor de pe Facebook. Activitatea lor e aceeași: postează comentarii pozitive referitoare la premier și activitatea sa și partajează conținut produs de site-ul DMNews.ro. Avem chiar o pagină de TikTok cu numele „Ciucă al nostru”, care mimează sprijinul public pentru premier.
Am urmărit activitatea lor și am constatat că majoritatea au fost create în ultimele două luni (februarie și martie).
Am documentat activitatea și interacțiunile acestor pagini și le-am stocat în acest folder descărcabil. (Dropbox) Ce ne-a uimit a fost nivelul rudimentar de exprimare și stilul care amintește de sloganurile și propaganda ceaușiste.
Am mapat legăturile dintre paginile de Facebook descrise mai sus și conturile pe care acestea le urmăresc. La click pe imagine (recomandăm un dispozitiv cu ecran mare) veți fi direcționați către un grafic interactiv, cu linkuri către paginile implicate.
În plus, am descoperit că paginile sunt conexate cu publicația DMnews.ro, care găzduiește mai multe editoriale semnate de Sarmiza Andronic, prezentată de-a lungul timpului pe platourile Antenei 3 drept analist politic sau expert în comunicare. Andronic face parte dintr-un grup de patroni de afaceri media, foști pușcăriași și influenceri online care au anunțat că vor să redeschidă Clubul român de presă. (PRESShub)
Ceea ce am prezentat mai sus se înscrie în ceea ce Meta evaluează ca fiind comportament inautentic coordonat, adică atunci când un grup de pagini sau oameni acționează concertat pentru a-i înșela pe ceilalți cu privire la identitatea lor și la scopul acțiunilor pe care le îndeplinesc. Este un tip de comportament pe care Facebook s-a angajat să-l penalizeze.
Am mai relatat despre acest tip de comportament în PressOne, atunci când am scris despre rețeaua de pagini care amplificau artificial prezența online a senatoarei Diana Șoșoacă.
de câte ori gasesc genul acesta de comentarii....ehe :) Doar că nu știam că pot fi conturi false, create intenționat! Eu, când apreciez o acțiune a guvernului sau parlamentului,chiar nu am vreo reactie care să aplaude o activitate normală. Poate mi-e silă de "mulțumim din inimă partidului"?...
Adevarata munca jurnalistica, multumim!