Ediția #101
Bună dimineața,
Am amânat cât am putut finalizarea acestei ediții Misreport pentru a putea să vă dau vestea că da, Kiev-ul a rezistat asaltului Rusiei și în noaptea asta :)
Săptămâna trecută nu mi-aș fi închipuit un astfel de intro pentru newsletter, dar realitatea în care trăim s-a schimbat destul de mult de la ultima ediție. Pentru numărul acesta Misreport, am ales să mă concentrez exclusiv pe invazia Rusiei în Ucraina și falsurile, miturile și dezinformarea care au urmat.
Războiul ne-a adus împreună, și nu doar pe noi.
👉 De pildă, Olivia Steer - cunoscută pentru pozițiile sale publice antivaccin - și senatoarea Diana Șoșoacă au partajat același mesaj - în care ironizează media și implicit relatările despre războiul din Ucraina - la câteva ore diferență. (Cetin Ametcea via Facebook)
„Glumița” identică partajată de cele două merge mână în mână cu unul din obiectivele propagandei Rusiei: de a decredibiliza relatările despre război. Veridica.ro relatează despre acestea în secțiunea dedicată dezinfomării.
👉 Duminică, în a patra zi de război, AUR a insistat să-și mobilizeze o parte din membri și să ducă până la capăt un protest în centrul capitalei.
Pornit ca o mișcare împotriva președintelui Klaus Iohannis și a prețurilor din facturile la energie, protestul a fost rebranduit de liderii AUR ca un „marș pentru libertate”.
România TV a titrat că e un protest pro Ucraina. G4Media scrie că polițiștii au confiscat un măgar și mai multe găini aduse în București de persoane care mergeau la mitingul organizat de partid.
👉 Deutsche Welle notează într-un material de opinie că intenția AUR ar fi fost să replice mișcarea de protest cu camioane desfășurată în Canada și să arate imaginea unei Românii destabilizate, dar eșecul sugerează fie că eventualii votanți nu vor să iasă din zona lor de confort, fie că au înțeles neadecvarea la realitate a liderilor AUR.
👉 A doua zi dimineață, pe site-ul Sputnik - organ de propagandă a guvernului de la Kremlin - la secțiunea dedicată României, unul din editorialiștii români încearcă o variantă nouă de narațiune dezinformativă referitoare la invazia Rusiei în Ucraina.
„Adevăratul război ce bântuie Europa, este războiul împotriva libertății”, scrie editorialistul Sputnik, preluând astfel mesajul de pe pancarta AUR. Ceea ce e simpatic, totuși, pentru că de la începutul invaziei și până acum, site-urile și televiziunile de propagandă ale Rusiei nu au folosit cuvântul deloc „război”.
Din motive obiective, pentru informațiile astea nu voi oferi un link spre sursa lor. Va trebui să mă credeți pe cuvânt: practic am citit propaganda Rusiei ca să nu o faci tu :)
Printre politicienii români citați pozitiv de Sputnik zilele acestea se numără senatoarea Diana Șoșoacă, Daniel Ghiță (PSD) sau Marian Munteanu.
👉 PressHub scrie despre „pioni” locali ai Kremlinului, care s-au mobilizat mai ales pe canalele de social media și rolul lor: să-i determine pe români la dezangajare și blamare a Ucrainei pentru invazia rusă.
👉 Verificat AFP face o listă a falsurilor - probabil pe câteva le-ai văzut pe rețelele sociale. De pildă, video-ul cu avioane care trec în formație pe deasupra unui oraș, în timp ce în fundal se aude o sirenă, e de la o repetiție din 4 mai 2020 a paradei militare anuale de „Ziua Victoriei” de la Moscova.
👉 Libertatea scrie despre cum arată o știre falsă: „țiganii” ucraineni nu au furat un tanc al rușilor, ci au luptat și l-au capturat.
👉 Jurnalistul Vitalie Cojocari descrie într-o postare ce li se spune rușilor, referitor la invazia din Ucraina, la principalul program de știri. (via Facebook)
👉 Veridica.ro arată și ce scrie presa rusă independentă despre războiul din Ucraina.
👉 Totuși, cum am putut să citesc site-ul de propagandă pro-Kremlin, deși ai citit peste tot pe rețele sociale că „a fost închis”? În realitate, președintele Moldovei, Maia Sandu, a restricționat accesul publicului la domeniul site-ului Sputnik România Moldova, nu a „închis” site-ul. (Digi24)
Sputnik nu a avut și nu are o ediție găzduită pe un domeniu de tip „.ro ”. La fel cum Russia Today, televiziunea de propagandă a Moscovei, nu a avut niciodată un canal dedicat pentru România, deși a încercat să obțină licență CNA prin intermediari în 2017. (Hotnews)
Demersul de suspendare este identic cu măsura adoptată de Guvernul României în primăvara lui 2020, când, în timpul perioadei de izolare de la debutul pandemiei de COVID-19, accesul la mai multe domenii .ro care postau conținut fals sau conspiraționist a fost restricționat de ANCOM. Restricțiile au fost ridicate ulterior. (Europa Liberă)
Bun, dar a avut vreun efect această măsură luată de guvern în primăvara lui 2020? Aici vă pot oferi o opinie - și e bine să nu o luați drept un fapt. Din observațiile mele, măsura a avut un efect mai degrabă legat de moment și de imaginea autorităților statului. În realitate, unele site-uri ale căror domenii au fost restricționate au migrat conținutul pe alte domenii în câteva ore sau zile după restricționare. Cu alte cuvinte, falsul promovat de ele a fost accesibil în continuare - și propagat pe rețele sociale -, doar că nu de pe domeniul cu care publicul era obișnuit. Unele continuă să răspândească fals și astăzi. Unele chiar dezinformare pro-Kremlin referitoare la războiul din Ucraina :)
Pe termen mediu și lung, există metode care, cumulate, funcționează mult mai bine. De pildă, transparentizarea ownership-ului domeniilor de internet de orice tip, stoparea monetizării pentru conținut fals și dezinformare pe orice tip de platformă, educație media. Pe de altă parte, trebuie să spun că Ucraina a interzis mai multe televiziuni de stat pro-ruse în ultimii ani cu justificarea că astfel se protejează de agresiunea informațională a Rusiei. (Atlantic Council)
👉 The Independent scrie și despre războiul celălalt pe care îl poartă Rusia - cel al dezinformării în spațiul online - și care ar trebui să fie la fel de îngrijorător, chiar dacă nu vedem tancurile pe străzi.
👉 Dezinformarea Rusiei lovește în majoritatea țărilor Europei de Est: în Polonia, unul din obiective e să distrugă empatia față de Ucraina, cu care Polonia are un parteneriat solid. Una din narațiunile de dezinformare ale Rusiei a încercat să arate că în Donbas ar exista și mercenari polonezi. (New Eastern Europe)
👉 Elfii cehi (v-am mai povestit de ei - sunt o organizație de fact checking) avertizează că propaganda și dezinformarea rusă cresc pe fondul declanșării războiului. Și în acest caz, dezinformarea replică temele de propagandă ale Kremlinului și încearcă să obțină sprijin pentru regimul Putin. (Czech Radio)
👉 Guvernul slovac a cerut populației să nu ia în seamă propaganda Rusiei și să rămână solidară cu poporul ucrainean, comparând ziua de 24 februarie 2022 cu anul 1968, când Rusia a invadat Cehoslovacia pentru a păstra regimul politic fidel Moscovei. (The Slovak Spectator)
👉 Bellingcat face o bază de date în care sunt indexate videouri falsificate de Rusia, dar și informații false despre desfășurarea războiului.
👉 Google și YouTube au decis să încetinească și ele mașina de propagandă a Rusiei, interzicând canalelor de stat să cumpere publicitate sau să monetizeze conținutul pe platformele lor. Twitter și Facebook au marcat conținutul fals publicat în rețea și au întrerupt publicitatea pe platformele lor în cele două țări. (Axios)
👉 Ca atare, propaganda Rusiei s-a mutat pe TikTok. (CBS News)
👉 În plus, Vladimir Putin a decis să reducă drastic accesul propriilor cetățeni la Facebook, pentru a cenzura informațiile care ajung la propria populație. (The Guardian)
👉 În fine, dacă vă întrebați de ce nu e bună propaganda - de niciun fel - iată și un argument. Haaretz arată că unul din cele mai proaste lucruri care i s-au întâmplat lui Vladimir Putin, atunci când a pus cap la cap planul de invazie al Ucrainei, a fost tocmai că și-a crezut propaganda proprie.