Ediția #103
Bună dimineața,
Câteva sute de persoane în plus față de luna trecută deschid în acest moment newsletter-ul Misreport. Vă mulțumim pentru încrederea acordată!
👉 Săptămâna trecută, un zvon apărut pe Facebook, rostogolit pe grupurile de WhatsApp și apoi preluat de televiziuni a fost suficient pentru a crea o isterie în care mii de oameni au blocat benzinăriile din toată țara, de teama unor scumpiri majore la carburanți.
Recorder a documentat reacția românilor față de acest zvon fals, chiar la cozile create la pompele benzinăriilor.
👉 Momentul a arătat cât de vulnerabili suntem în fața manipulărilor, mai ales dacă ele vin din surse multiple care „se confirmă” una pe alta.
Europa Liberă explică de unde a început isteria presupusei creșteri a prețului benzinei.
👉 Românii - și nu doar ei - au cumpărat săptămânile trecute și pastile cu iod din farmacii, motivați fiind de teama unor posibile atacuri nucleare.
Krystyna Dyachenko, medic specialist în endocrinologie, a explicat pentru Mindcraft Stories ce e adevărat și ce e fals în legătură cu utilizarea iodului în cazul unei urgențe nucleare.
👉 Tot săptămâna trecută, în premieră, postul de radio Gold FM, deținut de fiul lui Cozmin Gușă, a fost amendat de către CNA cu 50.000 de lei pentru propagandă pro-rusă.
Potrivit PaginadeMedia, prin vocile unor invitați sau moderatori, postul de radio a promovat narațiuni ale propagandei pro-ruse cum ar fi:
în Ucraina nu e o invazie, nu e un război
Ucraina e un stat inventat, format prin raft teritorial
România nu are nicio treabă cu ce se întâmplă acolo. Nu e războiul nostru.
Zelensky e finanţat de un miliardar nazist
e o înţelegere subterană între SUA şi Rusia
Occidentul e de vină
👉 Tot la capitolul narațiunilor de propagandă, Veridica.ro adaugă și o analiză a narațiunilor anti-ucrainene răspândite de diverse surse în România.
Printre cei care le rostogolesc se numără anti-vacciniști și persoane promovate anterior de portavocea Kremlinului, site-ul Sputnik, mai notează autorii.
👉 EUvsDisinfo notează o altă direcție a propagandei Kremlinului: aceea că Rusia nu este în război cu Ucraina, ci de-a dreptul cu Satan și forțele globaliste anti-creștine.
Site-ul de limbă rusă care avansează această teorie e deținut și manageriat de unul din oligarhii aflați pe lista de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană, după invadarea Ucrainei.
👉 În România, tema a fost translatată agitând din nou un fals vechi, care circula și în 2018: cel al sutelor sau, după caz, miilor de biserici din Franța care ar urma să fie demolate/transformate în cluburi de noapte sau hoteluri.
Am demontat acest fals în 2018, în PressOne. Sursa lui de atunci era… un editorial publicat în Sputnik.
👉 Unul din promotorii acestui fals în România este Oana Lovin, care a anunțat că își va relua emisiunea întreruptă anul trecut la Metropola TV, post de televiziune deținut de Consiliul Local Voluntari.
Postul a mai găzduit emisiuni în care au fost promovate narațiuni de propagandă pro-rusă - precum teza României „colonie a Vestului”, dar și conținut fals. Am relatat despre asta tot în PressOne, anul trecut.
👉 Kremlinul reciclează narațiuni dezinformative mai vechi pentru a încerca să creeze impresia că Ucraina ar fi încercat să dezvolte arme biologice în colaborare cu SUA, în laboratoare aflate pe teritoriul Ucrainei.
Atlantic Council demontează acest tip de narațiune, arătând că ea face parte din arsenalul campaniilor pro-Kremlin și nu e prima dată când propaganda Rusiei folosește acest tip de manipulare.
👉 …și Rusia nu e singurul beneficiar al acestor narațiuni. France 24 notează că QAnon și China ajută la amplificarea conspirațiilor cu „biolaboratoarele” presupuse de pe teritoriul Ucrainei.
👉 O notă a guvernului de la Kremlin citată de Mother Jones și preluată în The Guardian indică jurnaliștilor și comentatorilor din Rusia să folosească materiale produse de Tucker Carlson pentru Fox News.
Carlson a criticat în numeroase rânduri acțiunile SUA și NATO și a mai fost acuzat în trecut că ar fi amplificat teme ale propagandei ruse.
👉 În fine, o analiză publicată via Ars Technica arată cel puțin două erori ale campaniilor de dezinformare propagate de Rusia și referitoare la războiul din Ucraina: aroganța mesajelor propagandei în fața realității și subestimarea capacităților de reacție ale Vestului în fața acestora.
👉 Male State este un grup declarat în 2021 ca fiind extremist de către o instanță din Rusia. Cu zeci de mii de membri care activează pe rețelele de socializare, grupul a devenit un susținător activ al invaziei ruse în Ucraina.
Bellingcat oferă detalii despre activitatea online a grupului, despre care arată că folosesc unele expresii naziste.
👉 Motorul de căutare DuckDuckGo a ales să retrogradeze, în rezultatele căutărilor sale, site-urile care publică dezinformare pro Rusia, a anunțat CEO-ul companiei. În plus, acesta a anunțat că întrerupe colaborarea cu yandex.ru. (Engadget)
👉 Cea mai simplă formă prin care poate fi oprită propagarea conținutului fals și a dezinformării e blocarea monetizării acestora. Project Syndication publică o analiză care oferă mai multe soluții de combatere a dezinformării online.
👉 The Independent prezintă povestea unui tânăr din Ucraina care a creat un website cu sfaturi pentru cei ce nu reușesc să își convingă părinții din Rusia (și nu numai) de realitatea războiului. Siteul se numește Papa, Believe și are și o variantă în limba engleză.
👉 Fotograful rus Alexander Gronsky povestește cum a fost arestat pentru că a protestat împotriva invadării Ucrainei de către Rusia. Aproximativ în același timp, una din expozițiile sale din Italia a fost anulată, organizatorii motivând gestul printr-un anunț care susține dreptul oamenilor de a trăi în pace.
Gronsky vorbește despre singurătate, furie, rușine și sentimentul neputinței.
Cuvintele lui sunt o meditație profundă despre umanitate în timpul războaielor. (Coda Story)
Probabil că ai citit săptămâna trecută și alte știri care ți s-au părut false sau înșelătoare. Te rugăm să nu uiți că Misreport e o monitorizare realizată de doi oameni, în timpul lor liber.
Poți să ne ajuți cu informații sau feedback la newsletter@misreport.ro sau pe pagina de Facebook Misreport.
Dacă Misreport ți se pare util, te rugăm să ne ajuți să ajungem în mai multe căsuțe poștale electronice, recomandându-ne unui prieten. Mulțumim frumos!