Ediția #106
Bună dimineața,
Săptămâna trecută am înregistrat demisia lui Florin Cîțu de la conducerea PNL, după un mandat scurt, marcat de debarcarea acestuia de la guvernare prin moțiune de cenzură.
👉 Și tot în ultimele zile am putut vedea crimele comise de soldații Rusiei în Ucraina, după retragerea trupelor rusești din zona Bucha. Publicul din România a putut urmări imagini din Bucha în timpul discursului pe care președintele Volodimir Zelenski l-a susținut luni seara în Parlamentul României.
Pentru Rusia, dovezile genocidului din Bucha sunt nimic mai mult decât un complot SUA, care ar fi ordonat crimele pentru a putea da apoi vina pe Rusia. (Reuters)
👉 …care se pregătește pentru un război prelungit în Ucraina, arată Centrul pentru combaterea dezinformării din Ucraina, după ce experții săi au analizat narațiunile de propagandă ale Rusiei, referitoare la război. (Interfax Ukraine)
👉 …iar un editorial publicat de RIA Novosti, agenția de presă de stat a Rusiei, arată noua linie de propagandă a Kremlinului: Ucraina nu merită să fie un stat, pentru că indiferent de câte ori încearcă, rezultatul e nazism, iar națiunea sa trebuie de-europenizată.
E prima dată când se vorbește despre denazificarea națiunii, nu a regimului politic. Textul mai vorbește despre o „lustrație totală” în rândul populației. Textul a fost preluat și poate fi citit în limba engleză pe Medium.
👉 Vice a documentat un nou tip de fermă de trolli ruși care răspândesc propagandă pe Telegram și care se prezintă drept „o inițiativă a poporului”.
👉 EUvsDisinfo demontează o altă narațiune dezinformativă a Kremlinului: SUA ar împinge Belarusul spre război, prin acțiunile pe care, chipurile, le dictează Poloniei și Letoniei.
👉 China a ajutat la amplificarea și propagarea dezinformării pro-Kremlin referitoare la pretinsul „nazism” al ucrainenilor. (The Guardian)
👉 …iar narațiunile dezinformative menite să susțină versiunea Moscovei asupra războiului sunt vizibile și în Canada, potrivit The Hill.
👉 Între timp, în Rusia cenzura se extinde rapid la nivelul internetului. (Coda Story)
👉 Companiile big tech ar trebui să răspundă pentru conținutul incorect propagat online și noi înșine trebuie să ne educăm mai mult pe noi și pe copiii noștri despre ce înseamnă, de fapt, ceea ce vedem pe rețelele sociale și cum funcționează algoritmii care le guvernează. Acestea sunt singurele feluri în care putem domoli avalanșa dezinformării online. (Psychology Today)
👉 Un grup de angajați Facebook au descoperit că algoritmii ce guvernează afișările în News Feed nu au funcționat corect în ultimele 6 luni, lucru ce a dus la creșterea numărului de vizualizări pentru postările ce conțineau dezinformare și conținut periculos. (The Verge)
👉 Google lansează modificări pentru rezultatele oferite în căutările web și de știri pentru a încuraja utilizatorii să verifice dacă sursele de știri pe care urmează să le acceseze sunt de încredere sau nu. (Engadget)
👉 Cetățenii ruși încep să caute, în număr tot mai mare, metode prin care pot accesa publicații media occidentale. (Cloudflare via Bleeping Computer)
👉 Uneori, cel mai bun lucru pe care poți să-l faci atunci când dai peste o dezinformare sau un fals e… să nu faci nimic. Doi cercetători au descoperit asta analizând materialele media care au demontat dezinformarea pro-Kremlin care susținea existența unor biolaboratoare finanțate de SUA pe teritoriul Ucrainei. Cei doi au descoperit că, în loc să stopeze dezinformarea, demontarea ei a avut ca efect amplificarea falsului. (The Conversation)
👉 Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să nu își lase copiii sub doi ani în fața ecranelor pe care rulează conținut. În plus, durata maximă de consum al conținutului de pe ecran, pentru copiii între 2 și 5 ani, ar trebui să fie de maxim o oră. The Conversation analizează lucrări științifice despre expunerea copiilor la ecrane care rulează conținut (social media, video etc) și arată cum îi putem proteja.
👉 Platformele social media se adaptează, după COVID-19, la combaterea dezinformării legate de războiul din Ucraina. Comisia Europeană supraveghează acest proces. (Comisia Europeană)
👉 Combaterea dezinformării poate să însemne și un minister competent al Digitalizării. NPR documentează succesul digitalizării Ucrainei și efectul asupra dezinformării Kremlinului.
Te rugăm să nu uiți că Misreport e o monitorizare realizată de doi oameni, în timpul lor liber. Din motive medicale, această ediție a fost una mai puțin cuprinzătoare. Ne revanșăm în edițiile viitoare :)
Dacă Misreport ți se pare util, te rugăm să ne ajuți să ajungem în mai multe căsuțe poștale electronice recomandându-ne prietenilor. Mulțumim frumos!