Ediția #129
Bună dimineața,
Lidera extremei drepte italiene, Giorgia Meloni, care vrea să devină prim-ministru după victoria sa la alegerile legislative de duminică, a încercat să liniştească preocupările exprimate în ţara sa şi în străinătate, afirmând că va „guverna pentru toţi italienii”. (AFP via Agerpres)
Reuters notează că Meloni a declarat că alianța politică pe care o reprezintă va face tot ceea ce este posibil pentru a restabili demnitatea și mândria națională a italienilor.
În România, liderul AUR, George Simion, a postat duminică un mesaj pe pagina sa de Facebook în care spune că partidul său va câștiga, de asemenea, alegerile, la fel ca Meloni. Reamintim că AUR, care se prezintă drept un partid anti-sistem, a votat, săptămâna trecută, alături de PSD, PNL și UDMR, în Senat, majorarea salariilor demnitarilor. (Digi24)
George Simion și AUR au anunțat un protest duminică, 2 octombrie. Senatoarea Diana Șoșoacă, fondatoarea partidului SOS România, duce și ea o campanie agresivă de mobilizare pentru acest protest.
👉 #DEZINFORMARE „Vom muri de frig. Va fi ca pe vremea lui Ceaușescu. Ne vom distruge economia. Suntem pe cont propriu” – acestea sunt doar câteva din mesajele transmise de anumite persoane publice. Experții consultați de PressOne demontează aceste afirmații și arată cui folosește propagarea lor.
👉 #DEZINFORMARE Moderatorul TV Răzvan Dumitrescu a prezentat în vară un montaj video care neagă schimbările climatice. Scena9 arată că „tonele de materiale” pe care Dumitrescu pretinde că le-a parcurs pentru a documenta videoul provin, de fapt, din doar trei surse. Iar sursa citată cel mai consistent e o organizație din SUA finanțată, în parte, de Exxon Mobile.
👉 #PROPAGANDĂ Cercetătorul Ciprian Cucu recapitulează în Revista 22 argumentele pentru care Protocoalele înțelepților Sionului sunt false, consensul fiind azi că sunt opera poliției secrete a Rusiei Țariste — Okhrana.
👉 #PROPAGANDĂ Mediile controlate de Kremlin îngroașă tonul, după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială, dar mai ales după amenințarea cu folosirea armelor nucleare. „Un război nuclear pare o certitudine” – este mesajul tot mai des folosit de posturile de propagandă rusești. (RFI)
👉 #CONTEXT „Rusia și-ar dori o Românie obedientă, dependentă de ea energetic, în conflict cu UE și NATO și condusă de un regim autoritar favorabil Moscovei. Pe scurt, o nouă Ungarie Orbanistă”, spune Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford și director al Oxford Digital Diplomacy Research Group.
Într-un interviu pentru spotmedia, Bjola descrie trei tipuri de acțiuni pe care le-ar face un agent FSB responsabil cu propaganda în România.
👉 #CONTEXT Pentagonul a deschis o anchetă internă asupra unor posibile operaţiuni de război psihologic. Ancheta a fost declanșată după ce Universitatea Stanford şi firma de analiză a reţelelor de socializare Graphika au publicat un raport care vorbea despre circa o sută de conturi „de origine necunoscută” pe Facebook, Twitter şi Instagram care au diseminat propagandă anti-Rusia, anti-China şi anti-Iran între 2017 şi 2022. (Agerpres)
👉 #CONTEXT Andrei Marga a vorbit despre Vladimir Putin în termeni laudativi încă din timpul audierilor din comisia de politică externă din Senat, în 2012, când tocmai fusese nominalizat pentru portofoliul de șef al diplomației românești. PressOne face un portret al fostului ministru, urmărind ascensiunea sa profesională și desele referințe pozitive la adresa Chinei și Rusiei.
Resurse educaționale
Dacă sunteți profesori și predați în școlile dvs. educație media (media literacy), pe site-ul oficial al Uniunii Europene găsiți un plan de lecție deja documentat și o prezentare care poate fi folosită la ore.
Materialul explică ce este dezinformarea, cum ne putem proteja de ea și ce impact au rețelele sociale asupra obiceiurilor noastre de a ne informa. În plus, găsiți resurse de documentare suplimentară.
O altă resursă pe care o puteți folosi este aplicația IMEDIAL, realizată printr-o cofinanțare Erasmus.
…iar dacă sunteți pasionați de investigarea rețelelor de dezinformare online, puteți consulta concluziile primului hackathon organizat de Bellingcat, care a vizat dezvoltarea de instrumente de analiză a rețelelor. Materialul conține la rândul său multe resurse care pot fi folosite în investigații.
Internațional
👉 Cinci politicieni de extremă dreapta (AfD) din Germania s-au dus într-o „excursie” în Rusia și intenționează să „viziteze” și regiunile ucrainene ocupate de armata Kremlinului. Unul din adjuncții partidului susține că aceștia au plecat „de capul lor” și nu reprezintă partidul. (The Guardian)
👉 Tabloidul Daily Mail a publicat un material despre o întâlnire a lui Donald Trump cu fanii săi, în care a menționat numărul mic de participanți. După ce Trump s-a plâns pe rețeaua lui socială de acel articol, Daily Mail a șters toate detaliile care făceau referire la numărul mic de participanți :) (The Daily Beast)
👉 Google a lansat un program pilot prin care vrea să ajute mailurile trimise de partide în timpul campaniilor electorale să nu mai ajungă în Spam, după ce mulți politicieni republicani din SUA s-au plâns că Google marchează des mailurile trimise de ei ca fiind Spam. (Axios)
👉 Vă plac memele? E bine să știți atunci că și ele sunt uneori instrumentalizate în războiul cultural între Est și Vest și sunt folosite, de multe ori, pentru a răspândi dezinformare sau pentru a marginaliza voci. E concluzia cercetătorilor de la Shorenstein Center on Media, Politics and Public Policy al Universității Harvard. (Nieman Lab)
👉 Reuters Institute publică un studiu în care analizează motivele pentru care scade încrederea publicului în media, în relație cu încrederea pe care publicul o are în platformele de socializare.
👉 După ce au analizat peste 3 milioane de postări pe Twitter, scrise între 2016 și 2022, doi cercetători arată că politicienii din SUA postează un procent remarcabil mai crescut de informații greșite sau false, față de cei din Regatul Unit sau Germania. (NiemanLab)
👉 EU DisinfoLab prezintă o analiză a „antreprenorilor în dezinformare” de pe YouTube, în care descriu metodele folosite de aceștia pentru a răspândi și monetiza informații false legate de conflictul din Ucraina.
👉 10 factori care ne ajută să evaluăm ce zvonuri referitoare la alegerile electorale pot deveni virale. (Election Integrity Partnership)
👉 O analiză a termenilor și expresiilor pe care cetățenii Federației Ruse le caută pe Yandex - motorul de căutare supranumit Google-ul Rusiei - dezvăluie detalii despre atitudinile față de război în Federație. (Lawfare blog)
Prieteni, dacă sunteți astăzi în București și vreți să ne cunoaștem și să vorbim mai mult despre cum ne protejăm mințile (și democrațiile!) de dezinformare și fals, vă invităm la DEZinfo Talks, un eveniment organizat de Scena9 (Facebook Event), unde voi susține un atelier de consum media responsabil. Intrarea este liberă, dar cu rezervare prealabilă :)