Misreport

Share this post
Ediția #130
misreport.substack.com

Ediția #130

Misreport
Oct 4, 2022
Share this post
Ediția #130
misreport.substack.com

Bună dimineața, 

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a anunțat anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, în urma unor așa numite „referendumuri”.

The Guardian notează că acestea au avut doar aparența unor consultări populare și au citat cetățeni din zonele ocupate, care au explicat că votul este fraudat în favoarea anexării ilegale a teritoriilor de către Rusia. 

Într-un discurs care a durat 37 de minute, după anunțul referitor la anexare, Vladimir Putin s-a lansat într-un atac la adresa Vestului, recapitulând (aproape) toate temele pe care propagandiștii Kremlinului le-au agitat în ultimii ani.

A fost evaluat, de pildă, ca „un denunț mai furios, dar mai puțin coerent al Occidentului, mai degrabă ca un șofer de taxi furios decât un șef de stat”. (The Guardian via G4Media)

 „Ei nu vor să fim liberi, vor să fim o colonie; nu vor un parteneriat egal, vor să ne fure”, a spus, printre altele, Putin, reiterând una din principalele teze de propagandă ale Kremlinului. O recunoașteți, la răstimpuri, agitată de diverse personaje, și în România.

Andrei Kolesnikov, de la Carnegie Endowment for International Peace, afirmă că discursul a conținut „un set de clișee conspiraționiste incredibil de analfabete, care acum 30 de ani puteau fi citite în ziarele național-patriotice marginale”, dar care acum au devenit „politica fostei superputeri, care nici măcar pe vremea liderilor sovietici nu-și putea permite un astfel de discurs”. (Europa Liberă)

Și da, Putin a denunțat Occidentul ca fiind „satanist”, reluând multe alte elemente cunoscute ale propagandei ruse, larg preluate în ultimii ani de lideri populiști și medii de dezinformare: presupusa decădere morală a Occidentului, politicile de gen, migrația etc. (RFI)

În fine, Washington Post notează șapte momente-cheie în discursul lui Putin, numindu-l, printre altele, conspiraționist. 

O transcriere integrală a discursului, tradus în limba engleză, puteți citi pe site-ul oficial al președinției Federației Ruse. 


👉 O parte din temele Kremlinului s-au auzit și la protestul organizat de AUR duminică în București, unde Jandarmeria a trebuit să asigure distanța între protestatarii AUR și cei chemați de senatoarea Diana Șoșoacă. Liderii celor două proteste s-au acuzat reciproc de trădare. La protest au participat aproximativ 4000 de persoane. (G4Media)

👉 Trecând peste protestele și scandalurile generate, e relevant să reținem faptele. O analiză Digi24 arată ce au reușit să obțină parlamentarii AUR pentru români, de când au intrat în Parlament: doar trei proiecte legislative susținute de AUR au devenit legi. Și acelea erau inițiate de alte partide.

👉 #DEZINFORMARE Pentru o parte dintre influencerii români, dar și pentru câteva platforme media online, toate subiectele ― COVID, recensământ, război sau schimbările climatice ― sunt interpretate într-o cheie conspiraționistă.

De pildă, seceta, care este o problemă reală pentru agricultură și transport, pur și simplu nu există în viziunea câtorva „celebrități”. Scena9 arată cine a promovat vara asta minciuni referitoare la secetă și cui folosesc ele. 

👉 #DEZINFORMARE Compania Meta, care deține Facebook, a anunțat marți că a depistat și a destructurat două rețele separate de conturi false, care operau din China și Rusia. Conturile erau angajate în operațiuni ascunse de influențare a publicului din țări occidentale. (CNN Business via Digi24)

👉 #DEZINFORMARE Republica Moldova este condusă de un regim dictatorial rusofob, care a acaparat toată puterea și controlul asupra instituțiilor statului, scrie politnavigator.net.

Veridica.ro arată că aceste afirmații sunt false, iar scopul dezinformării este să prezinte guvernarea de la Chișinău ca un regim dictatorial, rusofob, justificând astfel presiuni sau intervenții mai dure ale Moscovei.

Internațional

👉 Un medic legist și judecător de instrucție din Regatul Unit a conchis, în urma unei audieri, că decesul unei adolescente, Molly Russel, e conexat cu conținutul online pe care l-a vizionat luni întregi înainte de a-și pune capăt vieții.

Acesta a declarat că tânăra și-a provocat răni după ce a fost expusă masiv la conținut nesolicitat referitor la auto-rănire, în contextul în care suferea de depresie. (The Guardian)

…iar tatăl fetei a atras atenția asupra toxicității algoritmilor Instagram și Pinterest. (Insider)

👉 Alegerile din Brazilia au fost dominate de falsuri referitoare la legitimitatea procesului alegerilor, dar și de zvonul potrivit căruia Luiz Inácio Lula da Silva, contracandidatul președintelui în funcție, Jair Bolsonaro, ar urma să închidă bisericile, în cazul unei victorii. (NPR)

…France 24 analizează falsurile care au fost propagate online de Jair Bolsonaro și suporterii săi, înainte de alegeri, și prezintă concluziile într-un video. (YouTube)

👉 EUvsDisinfo a urmărit escaladarea discursului propagandistic al Rusiei referitor la posibilitatea folosirii armelor nucleare. 

👉 Un clip video care îl arată pe propagandistul rus Vladimir Solovyov plângându-se că a fost chemat la mobilizarea cerută de Vladimir Putin prezintă o subtitrare falsă. Scopul video-ului pare să fie satira. (Reuters Fact Check)

👉 Vietnamul se pregătește să reglementeze ce fel de conturi de Facebook vor putea să distribuie știri. Potrivit Reuters, autoritățile vor putea solicita platformelor să restricționeze conturile care nu respectă viitoarele reglementări. 

👉 Reprezentanți ai minorității Rohingya caută să obțină despăgubiri din partea Meta, compania mamă Facebook. Aceștia susțin că algoritmul platformei a amplificat ura îndreptată spre membrii comunității Rohingya, culminând cu masacrul din 2017, din Myanmar. 

„Meta - prin algoritmii periculoși și căutarea asiduă a profitului - a contribuit substanțial la încălcări serioase ale drepturilor omului comise împotriva Rohingya”, arată un raport Amnesty International. (AP)

👉 Trecerea la energie regenerabilă încarcă facturile consumatorilor casnici, presupune investiții publice foarte mari și va genera dispariția multor locuri de muncă - sunt trei mituri care apar în discuție atunci când vorbim despre contracararea efectelor generate de schimbările climatice. The Conversation le analizează și le demontează pe fiecare.

👉 Un ziar local din SUA a angajat un reporter pentru a acoperi strict problemele legate de Primul Amendament, care protejează libertatea exprimării, a presei, libertatea religioasă și libertatea de a organiza proteste și trimite petiții. (The Tennessean)

👉 În contextul războiului din Ucraina, bibliotecile joacă un rol vital în combaterea dezinformării. The Conversation explică de ce :)

👉 Autoarea unei cărți despre dezinformare, destinată tinerilor, spune că aceștia nu au suficiente resurse pentru a înțelege și a combate acest fenomen. (Mother Jones)

👉 El País încearcă să explice de ce știrile false au succes și atrag cititori, prezentând rezultatele unor studii pe acest subiect.

👉 Cetățenii din Taiwan vor fi instruiți pentru a face față unui posibil război cibernetic, după ce un om de afaceri a donat 20 de milioane de dolari pentru a finanța proiectul. (Axios)

👉 Catch me if you can e un podcast care promite să explice cam tot ce trebuie să știți despre trolii online, pornind de la realitatea din Filipine. 

Share this post
Ediția #130
misreport.substack.com
Previous
Next
Comments
TopNewCommunity

No posts

Ready for more?

© 2023 Codruța Simina & Ovidiu Mihalcea
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing