Misreport

Share this post
Ediția #132
misreport.substack.com

Ediția #132

Misreport
Oct 18, 2022
Share this post
Ediția #132
misreport.substack.com

Bună dimineața, 

România este printre țările codașe la gradul de alfabetizare media, arată un studiu realizat de Open Society Institute - Sofia și dat publicității săptămâna trecută. Studiul evaluează potențiala vulnerabilitate a țărilor din spațiul european în fața fenomenului de propagare a conținutului fals și dezinformării. 

Index-ul țărilor în ceea ce privește alfabetizarea media ține cont de 4 indicatori:

  • libertatea mass-media, 

  • nivelul de educație din societate,

  • gradul de încredere în oameni și

  • „E-participarea”, adică utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor pentru a spori participarea politică, și comunicarea cu aleşii şi autorităţile.

Pe primele locuri în top se clasează Finlanda, Norvegia, Danemarca și Estonia. Din 41 de țări analizate, România se clasează pe locul 31, în urma Ungariei, dar în fața Serbiei, Bulgariei și Moldovei. (RFI)

Indicatorii cei mai slabi înregistrați de România sunt alfabetizarea științifică și matematică, gradul de încredere în oameni și E-participarea, potrivit studiului, care poate fi citit aici.


965 de milioane de dolari - atât a decis un juriu din Connecticut că trebuie să plătească Alex Jones, autorul conspiraționist al vlogului InfoWars, pentru că a susținut ani la rând - fără dovezi - că un atac armat de la școala Sandy Hook ar fi fost o farsă pusă în scenă de guvernul SUA, cu scopul de a interzice armele de foc.

Jones a susținut această minciună conspiraționistă ani întregi, pretinzând chiar că unii din părinții copiilor uciși ar fi fost actori și transformându-i în ținte ale hărțuirii online. (BBC)

În aceeași zi în care instanța a dat verdictul, Jones a pretins că acesta este o tactică a unei așa zise „noi ordini globaliste”, care ar vrea să-l reducă la tăcere. (BBC)

Tot Jones a mai susținut că judecătoarea care a condus procesul ar fi „tiran”, dar și că procesul e un atentat la libertatea sa de exprimare. (CBS News) 

Dacă vreți să înțelegeți cât de responsabil este Alex Jones de conținutul pe care îl propagă și îl susține cu vehemență sau de afirmațiile pe care le face, puteți să urmăriți una din declarațiile sale din fața instanței din Connecticut, în luna septembrie. (Law and Crime Channel via YouTube)

Printre altele, Jones spune că nu e responsabil pentru afirmațiile care apar pe ecran în timpul emisiunii sale sau că nu verifică acuratețea producțiilor pe care le fac colaboratorii săi. E remarcabil unul din momentele în care Jones spune că propria credibilitate în fața audienței e mai puțin valoroasă pentru el decât să „distrugă globaliștii”. 

E relevant să vedeți și reacțiile părinților care l-au dat în judecată pe Jones, arătând că au fost hărțuiți ani de zile din cauza minciunilor acestuia, în momentul în care află verdictul. (Law and Crime Channel via YouTube)

👉 #PROPAGANDĂ Ultimele manuale de propagandă transmise de Kremlin și consultate de publicația independentă rusă Meduza le arată ziariștilor și propagandiștilor cum să vorbească despre mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin – pe care o cataloghează drept „reușită”, despre situația de pe front – numită „victorioasă”, dar și despre „noua ordine mondială”, pe care Rusia o schimbă cu succes. (Libertatea)

👉 #FALS Nu, avioanele nu împrăștie aerosoli chimici prin dârele de condens pe care le lasă în urmă, pentru a otrăvi populația generală, așa cum susțin mai mulți adepți ai teoriilor conspirației.

Cătălin Nae, președintele Institutului Național de Cercetare Aerospațială din România „Elie Carafoli” (INCAS), explică pentru PressOne cum și de ce se formează acele dârele albe, uneori, în urma avioanelor. 

👉 #FALS Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi vândut aproximativ o treime din teritoriul Ucrainei către trei corporații americane - Cargill, DuPont și Monsanto, susține un fals propagat pe rețelele sociale. În realitate, în Ucraina, vânzarea de terenuri agricole către investitori străini este interzisă prin lege. (Verificat AFP)

👉 #DEZINFORMARE Nu, Prefectura Călărași NU a anunțat mobilizarea rezerviștilor, așa cum susține o postare publicată pe pagina de Facebook Cinematografia Veche, care are 518.000 de like-uri și aproape 800.000 de urmăritori.

Factual citează Prefectura Călărași, care arată că instituția nu a avut o astfel de inițiativă. 

👉 #FALS Liberalii derulează o campanie agresivă online împotriva USR pe care îl acuză de că „sabotează aderarea României la Schengen”.

HotNews a verificat mesajele promovate contra cost de PNL și arată că acestea conțin falsuri și informații trunchiate. 

👉 #CONTEXT Mărturia unui fotograf homosexual din Ungaria arată cât de nocivă este propaganda anti LGBTQ promovată de guvernul FIDESZ și premierul Viktor Orbán. (Deutsche Welle)

👉 #CONTEXT Fotojurnalistul român Vadim Ghirda, care lucrează de mai bine de 3 decenii la Associated Press, este unul jurnaliștii care au descoperit și fotografiat atrocitățile lăsate în urma lor de forțele armate ruse în Ucraina.

Pentru RFI, Ghirda a arătat că, în opinia sa, „fake news” este un fenomen pe care l-ar pune pe primul loc în rândul factorilor de risc pentru omenire. 

„Au fost oameni care mi-au spus, care mă cunosc de 20 de ani, sunt prieteni, oameni care știu ce lucrez și care îmi spuneau că scena de la Bucea a fost un fals făcut de ucraineni și au plecat de la ideea că de fapt au fost uciși de ucraineni și până la a-mi spune că de fapt erau niște manechine care au fost puse acolo pentru a atinge un scop politic. Lucru care m-a îngrozit și încă mă îngrozește căci nu înțeleg cum poate avea un impact atât de mare fenomenul acesta de fake news”, a arătat el.

Internațional

👉 Un proiect de lege din Canada, Online News Act, va obliga Facebook și Google să plătească publisherilor de știri din țară 329,2 milioane de dolari pe an, după adoptare. Suma reprezintă aproape 30% din costurile editoriale ale publisherilor. (Press Gazette) 

👉 BBC analizează modelul finlandez de creștere a rezilienței împotriva dezinformării prin educație, în apropierea alegerilor pentru Congresul american, marcate de un val de falsuri referitoare la eventuale fraude electorale. 

👉 Senatorul republican Ted Cruz a partajat pe Twitter un fals articol atribuit unui jurnalist specializat în tehnologie. După ce mai mulți utilizatori au avertizat că e un fals, Cruz a șters postarea. (The Daily Beast)

👉 În Turcia, o nouă lege aprobată în 13 octombrie prevede pedepse cu închisoarea de până la 3 ani pentru diseminarea de informații false. (Euractiv)

…însă o analiză Forbes arată că legea nu descrie exact ce poate fi considerat informație falsă sau nu, lăsând această decizie la latitudinea judecătorilor, ceea ce - arată analiza - deschide calea către posibilitatea ca guvernul să influențeze sau să decidă care este adevărul. 

👉 Cât de justificată a fost frica de infodemie, la începutul pandemiei de COVID-19? NiemanLab analizează mai multe studii referitoare la obiceiurile de consum media în SUA și observă că, în momentele sensibile, publicul preferă, totuși, sursele de informare tradiționale. 

👉 O jurnalistă din Brazilia explică într-un interviu de ce actualul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, este un pericol pentru democrație, în caz că va câștiga un al doilea mandat, la turul doi de scurtin al alegerilor prezidențiale, din 30 octombrie.

Jurnalista analizează și ecosistemul dezinformării pe care Bolsonaro l-a creat în Brazilia. (Columbia Journalism Review)

👉 Ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva conținutul pe teme medicale pe care alegem să îl postăm online ar putea face rău cuiva - mai ales atunci când postăm materiale ale căror surse nu sunt transparente sau recunoscute pentru profesionalismul lor. (MedicalXpres)

👉 Punctajele propagandei pro-Kremlin se aud în dezbaterile politice din SUA, și mulți politicieni - printre care și candidați la alegerile pentru Congres - preiau aceste punctaje de la Fox News, cea mai influentă sursă de propagandă pro-rusă din SUA, arată o analiză publicată de Foreign Policy și semnată de un expert senior al German Marshall Fund. 

👉 Majoritatea cetățenilor SUA cred că propagarea conținutului fals crește extremismul politic. (The Guardian)

👉 Dacă vrem să scăpăm de falsurile propagate online care influențează rezultatele alegerilor, e cazul să ne uităm mai atent la felul în care funcționează rețelele sociale.

Mai mulți experți în dezinformare arată pentru The Verge că majoritatea măsurilor pe care platformele sociale le-au anunțat înainte de alegerile pentru Congresul SUA, care vor avea loc în noiembrie, nu vor avea efectele scontate și e un moment bun să regândim strategia de combatere a falsurilor online. 

👉 Un mit urban - deci un fals - potrivit căruia unele școli din SUA ar fi instalat litiere pentru „elevii care se identifică drept pisici” a devenit subiect de campanie pentru republicani. (NBC News)

👉 EUvsDisinfo a pus cap la cap un kit care conține toate informațiile pe care ar trebui să le știți despre dezinformarea axată pe gen, și care afectează femeile sau membrii comunităților LGBTQIA+. 

Share this post
Ediția #132
misreport.substack.com
Previous
Next
Comments
TopNewCommunity

No posts

Ready for more?

© 2023 Codruța Simina & Ovidiu Mihalcea
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing