Misreport

Share this post
Ediția #135
misreport.substack.com

Ediția #135

Misreport
Nov 8, 2022
Share this post
Ediția #135
misreport.substack.com

Bună dimineața, 

Astăzi au loc alegerile așa numite „midterms”, care decid noua componență a Congresului american, dar stabilesc și 33 sau 34 de noi membri ai Senatului, precum și noi guvernatori în 35 din cele 50 de state ale SUA. Întreaga campanie electorală și săptămânile care au precedat aceste alegeri au fost marcate de dezbateri și avertizări serioase privind cantitatea imensă de fals și dezinformare care a vizat candidații, dar și legitimitatea procesului electoral.

În acest context, NPR a făcut un mic ghid care explică ce poate să facă fiecare cetățean pentru a încetini valul de fals și dezinformare din apropierea sau din ziua alegerilor.

Printre sfaturile conținute în ghid se află și unul pe care îl putem folosi fiecare dintre noi: evaluați credibilitatea și autenticitatea sursei care vă oferă informații. 

NPR arată că e preferabil să vă luați informațiile de la jurnaliști sau publicații pe care le-ați mai frecventat și în care aveți încredere, mai degrabă decât de pe conturi sau pagini de pe rețelele sociale. 

Verificați în ce e specializată sursa: de pildă, dacă primiți sfaturi despre geopolitică de la un actor sau sfaturi medicale de la un politician, e bine să vă întrebați cât din ceea ce vă spun e expertiză și cât e propria opinie, supusă erorilor.

Ne-am gândit să mai adăugăm la această listă câteva elemente de care să țineți cont atunci când dați peste o presupusă informație pe site-uri care își arogă statutul și aparența de publicații. 

  • Verificați dacă site-ul are o căsuță redacțională, în care să fie menționați autorii materialelor pe care le citiți și managerii redacției, precum și date de contact mai serioase decât adrese de mail generice.

  • Verificați dacă site-ul își declară transparent proprietarii.

  • Verificați dacă site-ul respectiv are postată public și transparent o politică de corectură a conținutului.

  • În fine, dacă aveți cea mai mică bănuială că e posibil să vă aflați în fața unui fals, verificați dacă găsiți acel conținut și pe alte surse media credibile.

  • Puteți verifica credibilitatea publicațiilor internaționale apelând la instrumente independente care calculează scoruri de credibilitate, precum NewsGuard.


Recomandări VIDEO

👉 Jordan Klepper este jurnalist, scriitor și comediant și realizează pentru emisiunea de satiră The Daily Show o serie de reportaje în care explorează universul plin de conspiraționism și falsuri al fanilor lui Donald Trump. 

Ultima sa producție „America unfollows democracy”, deschide o fereastră către publicul republican radicalizat, care, arată Klepper, a ajuns în punctul în care refuză chiar esența jocului democratic. Majoritatea celor intervievați de Klepper la mitinguri electorale de susținere a candidaților republicani spun că vor crede rezultatele alegerilor pentru Congresul SUA doar dacă acestea vor fi câștigate de către republicani.

👉 „The Good Fight” e un spinoff al serialului american „The Good Wife” și este o ficțiune. M-am gândit să-l recomand pentru că și el explorează efectele distorsiunilor produse de dezinformare și urmărește felul în care societatea americană s-a radicalizat în ultimii ani. BBC Culture scrie într-o recomandare din septembrie că avem de-a face cu un serial de ficțiune ca o formă de terapie pentru realitatea pe care o percepem tot mai haotic prin distorsiunile create de media și social media. 

Îl puteți urmări pe HBO Max. Și e o ficțiune! :)

Național

👉 #DEZINFORMARE Un articol cu titlul „Diamante în subsolul Moldovei – Zăcământ uriaş de pietre preţioase” induce ideea că România ar dispune de astfel de resurse minerale, a căror exploatare ar fi ignorată de autorități.

Textul a fost distribuit pe pagina de Facebook România Liberă, care folosește numele cotidianului omonim, dar care are referințe către site-ul stirileromanilor.ro. Postarea a strâns sute de comentarii, reacții și share-uri.

În realitate, presupusa informație este falsă. (Factual)

👉 #DEZINFORMARE Presa pro-Kremlin scrie că în România ar fi avut loc proteste în masă, fără precedent, față de NATO și politica de susținere a Ucrainei. În realitate, în România nu a avut loc vreodată o manifestație masivă anti-NATO sau anti-Ucraina, iar pe înregistrările publicate nu se aud scandări și nu se văd pancarte care să sugereze că ar fi vorba de un astfel de protest. 

Mai mult, imaginile care ar trebui să ilustreze protestele sunt din alt anotimp sau chiar altă țară. (Veridica)

👉 #FALS Nu, carnea de porc din România nu e „cea mai ieftină” din Uniunea Europeană, așa cum a susținut Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la finalul lunii octombrie. De fapt, potrivit Factual, care a verificat declarația sa, carnea de porc din România are printre cele mai mari prețuri din UE. 

👉 …și nici Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, nu spune adevărul atunci când plasează România pe primul loc din UE la consumul de antibiotice. În realitate, potrivit datelor oficiale consultate de Factual, suntem a treia țară la consumul de antibiotice. 

👉 #FALS Nu, franceza nu a fost eliminată acum de pe bancnotele din Algeria, ci din 1970, arată RFI. De marţi, 1 noiembrie, unii jurnalişti din Franţa publică o fotografie a noii bancnote de 2.000 de dinari emisă de Banca Algeriei și deplâng dispariția limbii franceze în favoarea englezei pe această nouă bancnotă.

În realitate, limba franceză nu mai e folosită pe bancnotele din Algeria din 1970.

👉 #CONTEXT Ai o comunitate online? E bine să știi că fără moderare, comunitățile online sunt distruse de troli. (Mindcraft Stories)

👉 #CONTEXT Preşedintele principalului partid de opoziţie din Turcia şi probabil candidat anul viitor împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, aflat la sfârşit de mandat, a devenit joi primul inculpat în baza noii legi asupra dezinformării, adoptate pe 13 octombrie, informează AFP. 

Opoziția din Turcia a fost și cea care a avertizat că legea va fi folosită pentru a restrânge libertatea de exprimare. (Adevărul)

Internațional

👉 Între lunile aprilie și septembrie, Rossiya Segodnya, un grup media finanțat de guvernul Federației Ruse, a plătit peste 3 milioane de dolari unei companii din SUA care produce conținut media și talk-show-uri de radio în SUA. (Politico)

👉 Concedierile masive operate de noul proprietar Twitter, Elon Musk, ar putea provoca un dezastru înaintea alegerilor pentru Congresul SUA, arată o analiză The Guardian. Printre cei 3700 de concediați se află și persoane angajate în departamentele dedicate combaterii dezinformării și a răspândirii falsurilor pe rețeaua de socializare. 

…și oricum, Bloomberg scrie că zeci de angajați concediați sunt chemați înapoi la muncă pentru că au fost dați afară fie „din greșeală”, fie din cauză că managementul companiei nu a ținut cont de experiența acestora, necesară pentru funcționarea platformei.

Musk a declarat că activiștii online sunt vinovați pentru scăderea bruscă a veniturilor Twitter, după ce mai multe companii mari și-au suspendat publicitatea motivând că doresc să aștepte o consolidare a direcției pe care platforma o va urma în moderarea conținutului. (CBS News)

👉 Încrederea publică în vaccinuri a scăzut în perioada pandemiei, arată un sondaj citat de The Conversation.

👉 O jurnalistă BBC și-a creat cinci profiluri false care par să aparțină unor cetățeni din SUA, pentru a înțelege cum funcționează dezinformarea pe subiecte legate de alegerile pentru Congres. Potrivit jurnalistei, cea mai bună metodă de protejare împotriva dezinformării este să înțelegem cum funcționează. (Fortune)

👉 Los Angeles Times reface povestea site-ului dubios care a fost sursa informațiilor false referitoare la atacul asupra soțului lui Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din SUA. Informațiile false au fost distribuite inclusiv de Elon Musk într-un tweet pe care l-a șters câteva ore mai târziu.

…iar BBC a verificat și demontat falsurile viralizate despre atac. 

👉 Giganții petrolieri au plătit 24 de milioane de dolari pentru a distorsiona rezultatele căutărilor pe Google în ultimii doi ani, potrivit unei cercetări a Centrului pentru Combaterea Urii în mediul Digital, un ONG din SUA. (Reuters)

👉 PODCAST. Trăim în societăți tot mai divizate de opinii. The Conversation propune un podcast care explorează posibilitățile de a reduce polarizarea din comunitățile radicalizate profund pe anumite teme. 

👉 Deddy Corbuzier se prezintă ca fiind „mentalist” și este gazda unuia din cele mai urmărite show-uri de YouTube din Indonezia. Problema este că prezintă conflictele ca pe o formă de „entertainment” și, de multe ori, intervievează politicieni fără să le adreseze acestora întrebări contondente. Povestea lui, spusă chiar de el, e în rest of the world.

👉 ANALIZĂ. Printre cei 10 factori care creează potențialul de viralizare al zvonurilor privind alegerile se află lipsa de informații corecte, încrederea scăzută în media tradițională sau familiaritatea presupuselor informații aruncate în spațiul online. (Election Integrity Partnership)

👉 Peste 80% din asasinatele care au avut ca țintă jurnaliști, în ultimii 10 ani, au rămas nepedepsite. (Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor/CPJ)

Share this post
Ediția #135
misreport.substack.com
Previous
Next
Comments
TopNewCommunity

No posts

Ready for more?

© 2023 Codruța Simina & Ovidiu Mihalcea
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing