Ediția #88
Bună dimineața,
Doi ani de conținut fals și dezinformare privind pandemia de coronavirus au efecte devastatoare. De pildă, Digi24 scrie despre bolnavii care ajung în spitale și refuză tratamentele, de teamă că sunt subiecții unor experimente.
👉 „Când ajung în spital, mulți pacienţi sunt copleșiți de frică și bântuiți de o mulțime de infomaţii false pe care le-au citit sau auzit. Mulți sunt convinși că se fac experimente pe ei.
S-a ajuns în situații absurde. Sunt bolnavi care refuză şi cel mai aşteptat tratament anti-COVID, anticorpii monoclonali. Un tratament care se administrează prin perfuzie, o singură dată, pacienţilor care sunt în primele 7 zile de boală şi nu sunt în stare gravă. După tratament pot să plece acasă”, arată Digi24.
👉 O ştire dată de Realitatea Plus şi preluată de Antena 3 şi DC News săptămâna trecută susţinea că „720 de români au fost vaccinaţi cu serul greşit”.
Ştirea a fost dezminţită de CNCAV. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu aceşti pacienţi şi cum a pornit ştirea falsă? Libertatea arată că o problemă e tocmai la autoritățile publice care transmit informații.
👉 ...și în PressOne mai mulți jurnaliști de investigație vorbesc despre cât de prost am fost informați în pandemie de către autoritățile publice - iar asta este una din cauzele pentru care dezinformarea a prins atât de bine în România.
👉 #FALS Nu, tribunalul UE nu a suspendat temporar aplicarea Certificatului Verde ca și condiție pentru intrarea în Parlamentul European - așa cum susține europarlamentarul Cristian Terheș.
Factual a verificat declarația lui și a descoperit că ea se aplică doar pentru cinci europarlamentari, și doar provizoriu. În plus, aceștia trebuie să prezinte la intrarea în Parlament un test COVID-19 negativ.
👉 #CONTEXT Grecia înăspreşte pedepsele pentru dezinformare, infracţiuni sexuale şi incendieri. (Digi24)
👉 La Repubblica via G4Media: Dezinformarea, ignoranța și neîncrederea în instituții, moștenirea tuturor fostelor țări comuniste, au deschis calea celui de-al patrulea val de COVID în România.
În detaliu - Ce se întâmplă la granița dintre Polonia și Belarus și de ce e numit „război hibrid”
4000 de migranți au fost comasați de Belarus și încearcă să forțeze granița cu Polonia și să intre în UE.
Europa Liberă ne explică ce s-a întâmplat: potrivit agențiilor de știri, săptămânile trecute coloane de migranți aduși cu avionul la Minsk - capitala Belarusului - din mai multe țări, au fost ghidate de către autoritățile belaruse spre granița poloneză, unde au avut loc ciocniri.
În acest context, Comisia Europeană a cerut statelor membre UE să aprobe extinderea sancțiunilor împotriva atutorităților belaruse; autoritățile poloneze au fost forțate să mărească numărul militarilor și grănicerilor care păzesc granița externă a Uniunii Europene; iar autoritățile lituaniene au declarat stare de urgență la granița acestei țări cu Belarus.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a acuzat Belarus de „atac hibrid”, arătând că acțiunile acestuia au scopul de a destabiliza Europa. (Deutsche Welle)
De ce se întâmplă asta?
Alexander Lukashenko încearcă să-și mențină poziția de lider folosind atacul constant și amenințările asupra țărilor Uniunii Europene. Legitimitatea sa la conducerea Belarusului a fost serios afectată de protestele din august 2020, care contestau corectitudinea alegerilor prezidențiale, ale căror rezultate nu au fost recunoscute de Uniunea Europeană.
De fapt, la începutul anului 2021, acesta a amenințat public că va „umple Europa cu droguri și migranți”, drept răzbunare pentru sancțiunile aplicate de UE. (The Conversation)
Cine mai profită de criză?
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, unul dintre puținii aliați cheie ai lui Lukashenko, a trimis imediat două avioane cu capabilități nucleare să patruleze spațiul aerian al Belarusului, în semn de susținere. (Reuters)
Ulterior, Putin a anunțat că UE e de vină pentru valul de migranți și că el ar putea ajuta la rezolvarea problemei. (Reuters)
Întreaga situație e un motiv în plus pentru Putin să folosească retorica de propagandă a Rusiei, în care Vestul ipocrit e vinovat pentru toate problemele.
Tot The Conversation notează într-o analiză că ajutorul lui Putin în rezolvarea acestei crize - dacă el va exista - va avea un cost foarte pipărat.
Internațional
👉 Fotografii falsificate, mesaje care incită la ură rasială și acuzații nefondate au fost formele de conținut fals promovat în campania electorală din Germania, arată un studiu EU Disinfo Lab.
Studiul mai arată că influența străină a venit de pe site-uri finanțate de Rusia sau site-uri austriece.
👉 O regiune din Letonia cu puțini cetățeni vaccinați întâmpină o creștere sinistră a numărului de decese din cauza coronavirusului. (Reuters)
👉 Rusia pregătește un proiect de lege care prevede accesul la transport și magazine cu un QR code care dovedește că persoana e vaccinată. (Meduza)
👉 ...și tot Meduza arată ce diferit tratează Russia Today, televiziunea de stat internațională a Kremlinului, problema vaccinării.
În timp ce în ediția din Rusia antivacciniștii sunt numiți „criminali imbecili”, edițiile în limbi străine ale Russia Today promovează conținut fals antivaccin.
👉 Un proiect de lege din SUA vrea să ofere publicului posibilitatea de a opta să nu vizioneze pe rețelele sociale conținut selectat de algoritmi și bazat pe comportamentul din trecut. Proiectul de lege este susținut de către republicani și democrați deopotrivă. (Axios)
👉 Facebook a permis conținutul plagiat pe rețeaua sa fără să ia măsuri. Un document intern arată că aproape 40% din traficul paginilor era pe conținut copiat din alte surse. (Wall Street Journal)
👉 Fact-checking-ul funcționează, folosit ca metodă de reducere a efectelor dezinformării. Doar că prea puțină lume vede acest tip de materiale. (The Washington Post)
👉 TikTok și Instagram au demarat o campanie de combatere a informării greșite privind vaccinurile anti-COVID-19 în rândurile tinerilor de 12-15 ani. (BBC)
👉 O rețea de peste 1300 de ziare locale din SUA, conexată cu extrema dreaptă, promovează teorii ale conspirației, funcționând ca o „sursă neutră“ - adică în acest fel conținutul fals pe care îl pun pe piață poate fi citat și de alte produse media, care îl atribuie „presei locale”. (Popular Information)
👉 Extrema dreaptă din Brazilia s-a refugiat, cu tot cu teoriile conspirației pe care le promovează, pe Telegram. (The New York Times)
👉 Investigațiile din ultimele săptămâni, referitoare la practicile maligne ale Facebook, au cunoscut o audiență largă printre publicul de limbă engleză. În schimb, în țări precum India, Mexic sau Brazilia, acestea au rămas doar ecouri. În plus, comportamentul Facebook în aceste țări ar merita noi investigații. (Rest of World)
👉 ...pentru că, de pildă, în Etiopia nu a reușit să modereze conținutul care îndemna la ură chiar în timpul unor ciocniri violente din societate, arată The Continent, un ziar de pe continentul african, preluat de Jurist.org.
Adică, dacă în trecut un utilizator a interacționat cu materiale antivaccin, de exemplu, acesta nu va mai putea fi targetat pe baza acelei acțiuni, pentru a i se arăta publicitate la subiecte conexe. (Politico)
👉 Un studiu din 2021 dărâmă câteva din miturile despre comunicarea online pe care ni le spunem în fiecare zi. Unul dintre ele e că aceasta ar duce la interacțiuni sociale cu o calitate scăzută, prin comparație cu comunicarea față în față. (Nieman Lab)
👉 Peste 250 de branduri și lideri din industria de publicitate au solicitat platformelor sociale să combată cum se cuvinte conținutul fals și dezinformarea legate de schimbările climatice. (Press Gazette)
👉 Un kit de comunicare elaborat de chirurgul șef al SUA cu ajutorul căruia pot fi combătute teoriile și ideile anti vaccin în familie și în comunitate. (U.S. Department of Health)
👉 AUDIO Un podcast care explică strategia Serbiei de vaccinare, luând în calcul dezinformarea. În acest moment, Serbia a vaccinat peste 50% din populație, dar numerele noilor vaccinați au început să scadă. (Fair Observer)