Ediția #95
Bună dimineața,
Ediția de azi Misreport are aproximativ 1100 de cuvinte, care presupun un timp mediu de citire de 4-5 minute.
👉 #FALS O fotografie a ministrului elvețian al Sănătății, Alain Berset, aflat într-o cameră cu manechine așezate pe paturi de spital, a fost distribuită de mii de ori în ianuarie 2022, în limba română, de către utilizatori care sugerează că aceasta este dovada că guvernul manipulează oamenii să creadă că pandemia de COVID-19 este reală.
Doar că imaginea pe care o folosesc este mai veche, de la sfârșitul anului 2020, și îl arată pe Berset într-o sală de practică a unei școli de asistență medicală, unde manechinele sunt folosite pentru a pregăti studenții, nu într-un spital. (Verificat AFP)
👉 #FALS Deputatul AUR, Dan Tanasă, minte în timpul ședinței solemne dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției.
Într-o declarație politică, acesta susține că „suntem poate unici în lume, ne-am înstrăinat pământul şi am vândut, ne-am trezit într-o situaţie în care am permis, culmea, încălcarea art. 3 al Constituţiei României”.
Factual a verificat afirmațiile sale și a descoperit că ele sunt false.
👉 #CONTEXT „Vladimir Putin vrea să demonstreze publicului intern că a readus Rusia în politica globală, că e implicată în negocierile dintre cei mai importanți actori ai relațiilor internaționale, la fel ca în perioada URSS.
În realitate, Rusia nu este mare putere și își face loc în politica globală doar prin acțiuni disruptive (declanșarea sau implicarea în războaie, propagandă și susținerea unor regimuri politice iliberale sau autoritare)”, explică Ileana Racheru, expert în spațiul ex-sovietic.
În interviul publicat de spotmedia.ro, Racheru arată și care ar fi explicația unei intervenții militare rapide a Rusiei în Ucraina.
👉 #CONTEXT Novak Djokovic a pierdut apelul prin care contesta anularea vizei sale în Australia, a decis o instanță federală, alcătuită din trei judecători, care au decis în unanimitate în defavoarea lui Djokovic.
Treizecizero face un timeline al disputei și arată că Djokovic a omis să anunțe că a fost testat pozitiv pentru COVID-19 și a participat ulterior la întâlniri fără să poarte mască. De asemenea, Djokovic confirmă că există informații eronate în declarația sa de călătorie către Australia.
…iar Veridica.ro arată cum a fost transformată această dispută într-o „bătălie” pentru legitimarea opoziției față de vaccinare.
👉 #CONTEXT Cum poți fi manipulat prin metoda experților falși?
Prima regulă: un expert într-un domeniu nu este automat expert într-un alt domeniu. Un oftalmolog, de exemplu, nu are nicio pregătire care să îi permită să facă afirmații despre vaccin. Exact din același motiv n-am prea vrea să ne opereze la ochi un imunolog.
LARICS trece în revistă cazuri recente, dar și unele celebre deja, în care „experții” au fost folosiți pentru a promova falsuri.
👉 #CONTEXT 80 de organizaţii specializate în verificarea faptelor, printre care şi una din România, cer YouTube să ia măsuri împotriva dezinformărilor. (News.ro)
Internațional
👉 Cu cât e tăiat mai scurt un video de pe rețelele sociale, cu atât ar trebui să vă simțiți mai puțin înclinați să îl dați mai departe. Riscul e ca bucățica video să fie manipulată sau scoasă din context. (The Present Age)
👉 VIDEO Estonia a dezvoltat un program propriu de combatere a dezinformării și propagandei care vin dinspre Rusia. Astfel, a înființat o televiziune locală pentru vorbitorii de rusă și a depus eforturi majore pentru integrarea minorității ruse. (PBS NewsHour)
👉 Politico citează un studiu care arată că grupul cel mai probabil care ar amplifica informații false și teorii conspiraționiste în SUA e un segment de public conservator, ai cărui membri au două trăsături specifice: apetitul pentru haos și un nivel foarte scăzut al conștiinței de sine.
👉 270 de medici, profesori și oameni de știință au transmis o scrisoare deschisă în care critică Spotify pentru decizia de a menține podcast-ul lui Joe Rogan în playlisturile rețelei.
Rogan este cunoscut pentru mesajele sale antivaccin, teoriile conspirației și informațiile greșite despre pandemie pe care le face publice pe canalul său de comunicare.
Semnatarii scrisorii susțin că aceste informații greșite reprezintă un „pericol” pentru sănătatea publică. (The Guardian)
👉 Donald Trump a mințit la ultimul eveniment organizat în Arizona. Fostul președinte le-a spus fanilor săi că autoritățile publice din SUA refuză vaccinul persoanelor albe. (AP FactCheck via PBS NewsHour)
👉 Alphabet, Meta, Reddit și Twitter au fost citate și vor compărea în fața unei comisii parlamentare de anchetă a insurecției din 6 ianuarie, anul trecut, de la clădirea Capitoliului din Washington DC, SUA. (Axios)
👉 La nivel global, pare mai ușor să creăm sprijin pentru sursele de informații corecte decât să verificăm și să analizăm sursele de informații greșite și dezinformare. (Harvard Kennedy School Misinformation Review)
👉 Sfaturile de la „medicul vărului meu” sau alte surse pe care nu le cunoaștem și nu le putem verifica îngreunează pandemia. De multe ori, o parte din vină aparține autorităților publice, care oferă informații insuficiente sau contradictorii. (FiveThirtyEight)
👉 Mai multe conturi de social media amplifică video-uri cu conținut pseudoștiințific, lăsând impresia că ar populariza știința. (France24)
👉 Celebra secvență cu pastila albastră și pastila roșie, din Matrix, a fost preluată de adepții teoriilor conspirației, și în multe cazuri, „adevărul” pe care aceștia susțin că îl propagă este ilustrat cu pastila roșie. The Conversation analizează tipologia conspirațiilor și ajunge la concluzia că Matrix a simplificat felul în care astfel de teorii pot fi comunicate oamenilor.
👉 În Turcia, statul dezinformează pentru a acoperi abuzurile regimului. Iată istoria câtorva jurnaliști arestați pentru că au solicitat informații sau au relatat despre cazul a doi săteni kurzi reținuți fără motiv de armată. (bianet.org)
👉 În Liban, dezinformarea și știrile false amplificate pot schimba rezultatele alegerilor democratice. The New Arab explică ce strategii au la îndemână politicienii pentru a deturna intențiile oamenilor.
👉 Uniunea Europeană finanțează un proiect de fact checking în Ungaria, cu 3 luni înainte de alegerile parlamentare care se anunță cele mai strânse din 2010, când FIDESZ - partidul actualului premier, Viktor Orbán - a câștigat detașat.
Câteva surse media pro Orbán au etichetat deja inițiativa ca fiind „un agent al lui George Soros”. (Euractiv)