Ediția #138
Primiți acestă ediție de newsletter printr-un nou furnizor: Substack. Vă rugăm să ne anunțați dacă întâmpinați orice fel de dificultăți în primirea sau citirea acestei ediții.
Bună dimineața,
Doi cercetători de la Universitatea Stanford au coordonat realizarea unui raport care atrage atenția asupra nevoii urgente de implementare de programe de educație media, în contextul în care tot mai multe ipoteze pseudoștiințifice ajung să fie crezute de către populație.
Concluziile raportului recomandă ca educația media să fie predată cât mai devreme - chiar de la grădiniță - copiilor. Printre abilitățile care ar trebui învățate cât mai devreme sunt enumerate:
Capacitatea de a verifica credibilitatea unei surse online
Capacitatea de a interpreta corect rezultatele căutărilor pe internet
Raportul conține și strategii care să-i pregătească pe elevi să facă față falsurilor și dezinformării online. (Phys.org)
👉 #DEZINFORMARE Deputatul AUR, Alin Coleșa, susține, într-o declarație politică citită la Camera Deputaților, că emisiile de carbon „nu sunt un factor poluant” și „nu sunt responsabile de manifestările climatice extreme, de secetă, de inundații, de creșterea temperaturii medii globale, de topirea ghețarilor“. De fapt, în spatele afirmațiilor sale stau argumente pseudoștiințifice și ipoteze conspiraționiste. (Factual)
👉 …iar Viorica Dăncilă reia o parte din narațiunile de propagandă și dezinformare ale Federației Ruse, atunci când susține că „ne comportăm ca slugi” în fața Ucrainei. Veridica analizează declarațiile acesteia și demonstrează că ele nu au bază factuală sau sunt lipsite de context.
👉 BONUS READ. Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, explică pentru Contributors.ro ce înseamnă pentru Vladimir Putin strategia de a bombarda infrastructura civilă a Ucrainei, înainte de debutul iernii.
👉 #FALS O postare de pe pagina de facebook „Podul necenzurat” sugerează că Germania își îndeamnă locuitorii să facă stocuri de primă necesitate, în eventualitatea „unei mari catastrofe”. De fapt, lista de provizii recomandate a fost adoptată în urmă cu șase ani și a întâmpinat încă de atunci unele critici din partea opiniei publice. (Factual)
👉 #FALS „Președintele francez, Emmanuel Macron, a fost din nou pălmuit în timp ce vorbea cu cetățenii”, spun mai multe postări pe Facebook în limba română, de la sfârșitul lunii noiembrie 2022. Postările sunt însoțite de un video care îl arată pe președintele francez Emmanuel Macron în timp ce este pălmuit de o persoană. Verificat AFP arată că imaginile sunt, de fapt, din iunie, 2021.
Internațional
👉
👉
👉
👉
👉
👉
Uneori trebuie verificată informația de la Guardian
https://www.newsweek.com/fact-check-did-china-blur-out-world-cup-crowds-hide-maskless-fans-1762414