Bună dimineața,
Cuvântul anului 2022, ales de dicționarul american Merriam-Webster, este „gaslighting” și reflectă „epoca dezinformării” în care trăim.
Dicţionarul defineşte „gaslighting” drept „acţiunea sau practica de a induce în eroare o persoană în propriul avantaj”.
Potrivit Merriam-Webster, în 2022 a existat o creştere cu 1740% a căutărilor referitoare la acest termen, care este titlul unei piese de teatru din 1938 despre un bărbat care încearcă să-şi facă soţia să creadă că este nebună. (HotNews).
George Simion, liderul AUR, a declarat la congresul partidului, desfășurat la Alba-Iulia, că „România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu guvernul de la Chişinău” și că s-au alocat prea multe fonduri pentru refugiații Ucraineni. (Digi24)
Totuși, ce l-a apucat pe Simion - care se declară patriot unionist - și cum putem evalua contextul și înțelesul acestor declarații?
În primul rând, e bine să ne amintim că George Simion are interdicție de a intra pe teritoriul Moldovei. Publicul din România și-a amintit asta în vara acestui an când, deși știa că are interdicție, Simion a încercat să intre pe teritoriul Moldovei cu un pașaport diplomatic și mult scandal, dar a fost refuzat. (HotNews)
Jurnalista Magda Grădinaru explică pe larg, într-o analiză spotmedia.ro, de ce discursul lui Simion de la Alba-Iulia servește direct propagandei și intereselor lui Vladimir Putin:
„Ori de câte ori Rusia vrea să destabilizeze Republica Moldova, pune pe masă și cartea unionistă, nu doar pentru a alimenta polarizările interne, ci mai ales pentru a compromite tema și, odată cu asta, pentru a portretiza România drept un stat care nu respectă independența altuia.
În acest fel, se obțin două efecte: unioniștii autentici sunt compromiși și România este diabolizată fie chiar cu trăsăturile care i se impută Rusiei (imperialism, dorință de cucerire etc.), pentru a șterge astfel diferența, fie cu inducerea ideii de țară slabă, care, în loc să aibă o relație de forță cu Chișinăul, finanțează «separatismul anti-românesc».”
Iar contextul e unul cât se poate de dur: Moldova trece prin cea mai gravă criză energetică din istoria ei, provocată tocmai de Rusia.
„Obiectivul lui Putin în raport cu Moldova este să submineze actuala guvernare, pentru că el își dorește instaurarea unui regim-păpușă care va executa întocmai ordinele administrației de la Kremlin. De aceea el încearcă să provoace aici o criză. Tiraspolul înțelege tot mai mult că unica scăpare deja nu mai este Moscova și ei cumva încearcă să colaboreze cu autoritățile de la Chișinău”, a explicat expertul în energie Sergiu Tofilat. (Deutsche Welle)
În acest context, sistarea ajutorului oferit de România ar însemna abandonarea cetățenilor Moldovei în frig și întuneric. O temă numai bună pentru propagandiștii pro-Kremlin de acolo.
Simion nu e primul unionist care se dovedește a servi intereselor Moscovei - în martie, 2020, Iurie Roșca, fost unionist, actual propagandist al Rusiei, se declara „neschimbat” la o lansare de carte la București. (PressOne)
Între timp, România i-a interzis accesul pe teritoriul țării noastre :)
Național
👉 #FALS O postare despre producția de energie electrică națională susține că România ar fi pe locul al treilea în clasamentul european al producătorilor de energie electrică, după Rusia și Franța.
În realitatea, producția națională este insignifiantă în comparație cu Franța și Rusia, care au o capacitate de producție cumulată de peste 25 de ori mai mare decât cea a României. (Factual)
…iar senatorul Florin Cîțu minte atunci când spune că o OUG emisă în timpul mandatului său „a scăzut prețul energiei electrice: în noiembrie 2021 față de octombrie 2021, în februarie 2022 și martie 2022”. Verificarea documentată de Factual arată de ce.
👉 #CONTEXT Un centru antidezinformare româno-bulgar urmează să fie înfiinţat şi să înceapă să funcţioneze în 2023, după ce Comisia Europeană a anunţat că oferă 8 milioane de euro pentru înfiinţarea a şase noi centre de combatere a dezinformării.
Acestea vor face parte din Observatorul european al mass-media digitale (EDMO), platforma independentă pentru verificatori de fapte, cercetători universitari şi alte părţi interesate care contribuie la combaterea dezinformării în Europa. (G4Media)
👉 Twitter a anunţat că a încetat să mai aplice o politică de moderare a postărilor care conțin dezinformări referitoare la pandemia de COVID-19, în timp ce noul proprietar, Elon Musk - care a intrat anterior în conflict cu oficialii americani cu privire la normele de siguranţă în caz de pandemie - continuă să refacă politicile de moderare a conţinutului platformei. (AFP via News.ro)
…în timp ce un studiu citat de Radio France Internationale România arată că de la venirea lui Elon Musk la conducerea Twitter, propaganda teroristă a luat amploare pe platformă.
👉 China este acuzată că a inițiat o campanie de postări de tip spam. O firmă de securitate cibernetică a observat că foarte multe postări ce folosesc hashtag-urile protestelor din China au inundat rețelele de socializare pentru a îngreuna răspândirea mesajelor despre proteste. (The Guardian via Libertatea)
👉 Doi dintre cei mai mari furnizori de servicii prin satelit - Eutelsat din Franța și SES din Luxemburg - au transmis canale rusești care alimentează dezinformarea și conținutul plin de ură despre războiul din Ucraina către zeci de milioane de locuințe din Rusia, Africa, India și Orientul Mijlociu.
Politicienii și activiștii europeni își intensifică acum eforturile prin care îi obligă pe operatorii de sateliți să se conformeze restricțiilor europene legate de Rusia. (Politico via Digi24)
Internațional
👉 Twitter a suspendat contul lui Kanye West (Ye) după ce acesta a postat o imagine cu o svastică în Steaua lui David. În cursul aceleiași zile a fost făcut anuțul că Ye nu va mai achiziționa rețeaua socială Parler. (The Guardian)
👉 Cum a ajuns Kanye West (Ye) să laude nazismul la emisiunea conspiraționistului Alex Jones? Vox face o istorie a alunecării rapperului american în spirala antisemitismului și a teoriilor conspiraționiste.
👉 Haosul de la conducerea Twitter ar putea agrava conflictele violente pe teme politice din afara SUA, notează NPR.
👉 …iar comisarul UE pentru politici digitale Thierry Breton i-a transmis deja lui Musk că Twitter riscă să fie amendat sau chiar blocat dacă nu respectă cerințele de moderare ale conținutului fals sau dezinformativ impuse în spațiul european. (The Associated Press)
👉 Taiwanul are de anul acesta un Minister al Afacerilor Digitale, care se ocupă și de strategia de combatere a falsurilor și dezinformărilor pe platformele digitale.
Potrivit oficialilor, rolul Ministerului nu este de a stabili care informații sunt adevărate și care false, ci de a oferi cetățenilor instrumentele necesare pentru a trage aceste concluzii singuri. (Inquirer.net)
👉 Facebook a eliminat informații precum adresa, religia sau orientarea politică de pe profilele utilizatorilor, începând cu 1 decembrie. (Gizmodo)
👉 Mai multe organizații au realizat un test ce urmărea să evalueze acuratețea Facebook, TikTok și YouTube în a modera reclamele trimise către publicare.
Facebook a fost singura dintre cele trei care a validat publicarea reclamelor ce incitau la violență împotriva lucrătorilor implicați în procesul electoral. (The New York Times)
👉 …și tot Facebook este acuzat că algoritmii folosiți în afișarea reclamelor sunt discriminatorii, după ce rețeaua a afișat anumite anunțuri de angajare - publicate fără a alege criterii de vârstă sau sex - doar către anumite categorii de utilizatori. (Reuters)
👉 Google și YouTube vor acorda un grant de 13.2 milioane de dolari către International Fact-Checking Network (IFCN) pentru a susține programele actuale de fact-checking și pentru a încuraja crearea de noi inițiative de reducere a dezinformării. (Mashable)
👉 E posibil să înțelegem greșit teoria atașamentului, care explică de ce și cum ne formăm relațiile apropiate, așa cum a fost ea preluată de media sau literatura self help din psihologie, și a ajuns să devină pop-cult. (The Conversation)
👉 Șase mituri despre COVID-19, demontate de experți. (The Conversation)
Bună ziua,
Recent am dat peste un comentariu al unei cunoștințe, un domn entuziasmat de un AI, numit ChatGPT, ce oferă un acces demo de 30 zile, ChatGPT poate scrie, de exemplu o scrisoare de dragoste. Testul a fost făcut, având ca subiect, evident, soția sa.
Din întâmplare sau nu, Chat GPT, probabil este un subiect fierbinte în lume mare, așa că am dat peste același subiect în Twitter. De data asta, autoarea, un fel de "Emilia Șercan", dar din altă țară, a determinat AI-ul să creeze eseuri științifice, să le susțină cu citări din diverși autori, etc.
La finalul descrierii experimentului (un șir/thread explicativ pas cu pas) cu ChatGPT, ajunge la concluzia că pot fi elaborate texte credibile dar false în conținut, bune pentru dezinformare.
Premisa, citat/rezumat este, de la Teresa Kubacka: "Today I asked ChatGPT about the topic I wrote my PhD about. It produced reasonably sounding explanations and reasonably looking citations. So far so good – until I fact-checked the citations. And things got spooky when I asked about a physical phenomenon that doesn’t exist."
Link în Twitter https://twitter.com/paniterka_ch/status/1599893718214901760