Misreport

Share this post
Ediția #142
misreport.substack.com

Ediția #142

Misreport
Jan 10
18
2
Share this post
Ediția #142
misreport.substack.com

Bună dimineața,

…și probabil cel mai întârziat „La mulți ani!” pe care îl primiți anul acesta :)

De la ultima ediție, comunitatea Misreport a crescut cu câteva sute de abonați noi. Bine ați venit, vă propun să începem 2023 cu… un poem 🙂

SE FAC APROAPE DOI ANI

de când ne spălăm pe mâini

cu săpun

degeaba.

Bătaie de joc mai mare

la adresa acestui

popor

nici că a existat

vreodată.

Poemul face parte din volumul Inoculare. Hore pentru zădărnicirea combaterii, scris de poetul Claudiu Komartin și publicat de Editura Cartier în noiembrie, 2022.

Poemele reunite în volum transpun în versuri nevroza colectivă generată în spațiul online românesc de la debutul pandemiei de COVID-19. Veți regăsi în ele fragmente de neuitat din ipotezele conspiraționiste absurde cu oculta mondială, modificarea ADN-ului prin vaccin etc. 

Dacă v-am stârnit curiozitatea, e bine să știți că puteți comanda cartea aici 🙂

Știri despre știrile false

👉 Dacă v-ați trezit în jurul mesei, de sărbători, auzind teorii conspiraționiste de la apropiați sau familie, Scena9 a pregătit un mic manual de soluții care ne ajută să abordăm problema falsurilor și a dezinformării, între felul principal și desert. 

👉 În România, în 2022, principalele trei narațiuni dezinformative promovate de Federația Rusă au fost:

  1. Democrația de tip vestic a eșuat.

  2. NATO și/sau UE sunt slabe și nu pot opune rezistență relevantă Rusiei.

  3. NATO a provocat Rusia și a declanșat astfel criza din Ucraina.

Europa Liberă prezintă detaliat cine au fost promotorii mesajelor Rusiei și ce obiective au urmărit. 

👉 Războiul lansat de Rusia în Ucraina a dus și la o intensificare a materialelor de propagandă și dezinformare care vizează Republica Moldova.

Acestea au vizat decredibilizarea Occidentului și subminarea valorilor promovate de acesta, dar și culpabilizarea guvernării pro-europene pentru problemele economice și sociale.

Veridica.ro a făcut un top al principalelor narațiuni, demontate.

👉 Încălzirea globală, energia românească și cea globală au fost principalele teme de dezinformare ale lui 2022. Postările devenite virale au provenit în special de pe conturi individuale de Facebook, de la persoane care nu aveau nicio pregătire în domeniu. (Europa Liberă)

👉 Și tot Europa Liberă face lumină în așa numita „problemă” a Legii Minorităților din Ucraina, ce presupune textul legislativ exact pentru comunitatea de români din Ucraina și care este contextul de care avem nevoie pentru a înțelege detaliile unui fals scandal, amplificat de politicieni și media. 

👉 BONUS READ. De ce abordarea naționalistă asupra comunității de români din Ucraina o aruncă în brațele Rusiei. (PRESShub)

👉 TikTok şi Twitter sunt criticate pentru că au permis răspândirea unor teorii ale conspirației care ar putea afecta ancheta privind traficul de persoane în care au fost arestați frații milionari Andrew și Tristan Tate.

În orele de după arestarea lui Andrew Tate, pe TikTok şi Twitter au apărut valuri de postări care susţineau în mod fals că acesta ar fi fost eliberat, sau teorii ale conspiraţiei care spuneau că este victima unei înscenări. (The Observer via Digi24)

Vă mulțumim că citiți Misreport, ne puteți ajuta distribuind această ediție:

Share

Internațional

👉 O amplă investigație Reuters dezvăluie o rețea de agenți pro Putin care încearcă să schimbe opinia Berlinului față de Ucraina. 

👉 Meta, compania mamă Facebook, a fost amendată cu 390 de milioane de euro de o instanță din Irlanda, pentru că a încălcat normele europene de colectare a datelor personale.

AFP, citat de RFI, face un sumar al acțiunilor prin care UE urmărește reglementarea platformelor big tech în spațiul european.  

👉 Think-tank-ul UE pentru combaterea dezinformării pro Kremlin estimează că în 2023 Federația Rusă va face eforturi tot mai mari pentru a acredita ideea că Ucraina va pierde războiul și că sprijinul Vestului pentru aceasta este în scădere. (EUvsDisinfo)

👉 Polonia avertizează că atacurile cibernetice din partea Rusiei s-au intensificat și vizează diverse organizații ale statului sau care activează în domeniul energiei. (BleepingComputer.com)

👉 A creat tehnologia un mediu care favorizează apariția tiranilor și a mișcărilor autoritariste? Coda Story caută răspunsul la această întrebare într-o serie de podcast-uri, în care sunt dezbătute probleme precum supravegherea digitală din China, folosirea Telegram în Belarus sau metodele de a reduce la tăcere opozanții politici ai partidului care guvernează în India.  

👉 DuckDuckGoose este un start-up care folosește tehnologia AI pentru a depista deepfakes. Acum, printre clienții lor se află camera inferioară a Parlamentului olandez. (Innovation Origins)

👉 ANALIZĂ. Creșterea capabilităților, a rezilienței și a interoperabilității în sectorul energetic ar trebui să fie printre obiectivele NATO în 2023 pentru a face față mai bine războiului hibrid al Rusiei. (Atlantic Council)

👉 Natalia Solenkova este medic de terapie intensivă în Florida. După ce vloggerul Joe Rogan i-a atribuit o postare de Twitter falsă, referitoare la vaccinul anti COVID-19, Solenkova a fost ținta unui val de ură și hărțuiri propagat online. (Vice)

👉 La doi ani de la atacul asupra clădirii Capitoliului din Washington DC, SUA, teoriile conspirației care au determinat atacul sunt încă promovate și adâncesc clivajul din societatea americană. (The Conversation)

👉 New Jersey este primul stat din SUA care a impus prin lege educația media în școlile publice, pentru primele 12 clase.

Legea a avut suport bipartizan și a fost promovată pentru a educa elevii să recunoască dezinformarea și conținutul fals. (Politico)

👉 OPINIE. Cum a ajuns Federația Rusă să se teamă că va fi atacată de Occident cu ajutorul unor „arme psihotronice”. (Foreign Policy)

👉 ChatGPT și alte programe care folosesc tehnologia AI pentru a crea conținut s-ar putea dovedi o amenințare pentru încrederea în sursele de informare. (NiemanLab)

👉 Dacă v-ați stabilit obiective pentru noul an, The Conversation are câteva sfaturi care vin de la oameni de știință și care explică paradoxurile și bias-urile care vă împiedică să le realizați 🙂

2
Share this post
Ediția #142
misreport.substack.com
Previous
Next
2 Comments
Zorin Diaconescu
Jan 10

Mulțumesc pentru distribuire. O zi cu spor!

Expand full comment
ReplyCollapse
1 reply
1 more comment…
TopNewCommunity

No posts

Ready for more?

© 2023 Codruța Simina & Ovidiu Mihalcea
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing