

Discover more from Misreport
Bună dimineața,
👉 Un sondaj fals a fost promovat luna trecută pe Facebook pentru a induce utilizatorilor din România și din alte patru țări europene idei favorabile Federației Ruse în contextul războiului din Ucraina.
Pagina Facebook „Ghadan Research” a folosit un „push poll” - adică un sondaj fals de opinie, generat printr-o aplicație online, Lime Survey. Prin simpla completare a sondajului, utilizatorilor le sunt induse mesaje false, conținute în întrebările și variantele de răspuns oferite.
Am documentat asta pentru #RISEcheck, o rubrică a RISE Project, care descrie tactici și tipuri de dezinformare și manipulare în social media, cum să le recunoașteți și să vă apărați de ele. (RISE Project via Facebook)
👉 Un articol publicat în Pravda susține că războiul ar trebui extins pe teritoriul altor state, chiar dacă consecința ar fi prăbușirea şi dispariția unor țări din Europa. Pe lista autoarei sunt menționate România, Polonia, Lituania și Finlanda. (Timpul.md)
…și tot conform presei controlate de statul rus, germanii îl susțin pe președintele Putin și râd de cancelarul Scholz. Portalul web al agenției oficiale de știri a Kremlinului RIA Novosti a livrat asemenea titluri, care au fost apoi preluate de publicații și site-uri din întreaga Rusie. (Deutsche Welle)
👉 #FALS Nu, nu a crescut numărul de morți subite în rândul atleților vaccinați anticovid. (Factual)
👉 Securitatea energetică și dezinformarea, sunt principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova de la începutul războiului ruso-ucrainean. Precizarea a fost făcută de șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață. Potrivit acestuia, un factor destabilizator este propaganda, iar serviciul monitorizează cu atenție ce apare în spațiul public. (Timpul.md)
👉 Cum îi învață cu succes Finlanda pe elevi să identifice dezinformarea și propaganda. (New York Times via Adevărul)
👉 Twitter a deblocat zeci de mii de conturi suspendate pentru dezinformare, hărțuire sau manifestări de ură. Unele aparţin adepților conspiraționiști sau opozanţilor vaccinării. (HotNews)
👉 Asociația „Onoare și Patrie”, unde actualul lider AUR George Simion a fost vicepreședinte, a primit donații și sponsorizări de peste 50.000 de euro din partea unor lideri politici, a unor companii cu influență în spațiul public, dar și de la unități militare ale SPP și în legătură cu SRI. (PRESShub)
👉 AUDIO. Știrile hiperpartizane sunt mai ușor de înțeles, ceea ce deschide calea către manipulare. (Radio România București FM)
Internațional
👉 Propaganda Kremlinului pregătește populația pentru mobilizarea generală printr-o serie de manipulări. Una din ele e repetarea informațiilor false potrivit cărora Ucraina e o amenințare pentru siguranța Federației Ruse. În același timp, Kremlinul nu a dezvăluit niciodată numărul soldaților ruși morți în Ucraina. (UaCrisis.org)
👉 Twitter funcționează ca un „megafon” care amplifică falsurile referitoare la presupuse „morți subite” în urma vaccinurilor anti COVID. (Wired)
👉 Japonia plănuiește să folosească tehnologia AI pentru a identifica, analiza și combate dezinformarea străină. (Nikkei Asia)
👉 WhatsApp și alte servicii de mesagerie pe care sunt răspândite mesaje false sau ipoteze conspiraționiste au fost lăsate pe dinafara Codului australian care reglementează combaterea conținutului fals. (The Guardian)
👉 Dezinformarea cu teme antivacciniste duce în derizoriu discuția - dealtfel serioasă - privind efectele secundare ale vaccinurilor. (The Conversation)
👉 AUDIO. Un medic epidemiolog din SUA demontează falsurile propagate despre moartea soțului ei, jurnalistul sportiv Grant Wahl, care a decedat la campionatul de fotbal din Quatar. (NPR)
👉 Aliații lui Donald Trump au alimentat conflictul din Brazilia, unde fanii fostului președinte Jair Bolsonaro, care a pierdut alegerile prezidențiale, au protestat pe străzi și au atacat instituții ale Guvernului, într-o acțiune care a semănat foarte mult cu atacul clădirii Capitol Hill din SUA, din 2020. (BBC)
👉 …iar Atlantic Council a pus cap la cap un ghid care conține măsuri pe care Brazilia le poate aplica pentru a-și proteja democrația, în acest context.
👉 Refugiații ucraineni au fost subiectul unor campanii de dezinformare menite să îi vulnerabilizeze. European Digital Media Observatory a făcut un sumar al acestora în câteva țări europene și explică de ce presupusele informații propagate despre aceștia sunt false.
👉 The Conversation deschide o dezbatere despre felul în care se construiește ierarhia încrederii în mediul online, pentru a explica de ce influenceri ca Andrew Tate câștigă simpatia publicului.
👉 Un studiu realizat de Universitatea din New York și publicat în revista Nature arată că nu există suficiente dovezi care să susțină ipoteza că trolii ruși de pe Twitter ar fi influențat campania electorală prezidențială din SUA din 2016 în favoarea lui Donald Trump. (The Washington Post)
👉 China reglementează tehnologiile care pot produce deepfakes. (Quartz)
👉 Platforma de streaming Roku a permis instalarea unui canal de conținut conspiraționist QAnon, în ciuda propriilor reguli. (MediaMatters.org)
👉 OPINIE. Câteva idei aplicate despre cum poate fi combătută dezinformarea Chinei cu privire la pandemia de coronavirus. (TheCipherBrief.com)
Ediția #143
Mulțumesc pentru distribuire. O zi cu spor!