Bună dimineața,
„Suntem colonia Occidentului”, spune, pe scurt, una din narațiunile strategice de dezinformare pe care Federația Rusă le amplifică în România.
Într-o miniserie publicată de Scena9, jurnalista Bianca Felseghi merge pe urmele unor astfel de manipulări care fac parte dintr-un soi de „popcult autohton” și îl descoperă, în praful istoriei noastre recente, pe Pavel Coruț, fost contraspion și scriitor.
„De la el și tocmai fiindcă și-a asumat un rol public de fost securist, cunoscător al unor secrete licite, a crescut un întreg copac cu fructe otrăvite. De la Coruț citire am început să ne întrebăm, până în ziua de azi: dar dacă a existat o Securitate bună, națională și patrioată, care era de partea poporului?”, arată autoarea în primul episod al seriei, care detaliază viața și legenda din jurul lui Coruț. (Scena9)
Pentru ca în al doilea episod, să meargă în profunzime și să identifice ipoteze conspiraționiste - unele dintre ele invocate și astăzi de partide extremiste precum AUR - pe care le-am consumat și preluat în mentalul colectiv încă din anii ’90, din scrierile lui Coruț.
De pildă, ipoteza unui dușman exterior care controlează România prin interpuși („oculta” - la Coruț, erau „bubulii”), sau cea care spune că salvarea României poate veni doar cu reîntoarcerea la „spiritul daco-român”. (Scena9)
O idee intens vehiculată astăzi de AUR, inclusiv în expuneri de motive ale unor proiecte de lege depuse la Parlament. Vă recomand să vă faceți timp săptămâna asta să citiți miniseria, pentru a înțelege mai bine cum s-a strecurat ficțiunea în ceea ce percepem ca fiind informații referitoare la istoria noastră 🙂
După DAVOS a urmat dezinformarea
(de Dana Coțovanu*)
👉 Sâmbătă s-a terminat Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos. La întâlnirea de anul acesta, temele discutate au fost: criza costului vieții în contextul recesiunii globale, războiul Rusiei în Ucraina, criza alimentară pe fondul pierderii biodiversității din cauza schimbărilor climatice, evoluția tehnologiei în cadrul industriilor, incluzând inteligența artificială (AI). (Euronews)
👉 Faptul că liderii UE, NATO, antreprenorii și ONG-urile s-au întâlnit într-un oraș montan în Elveția pentru a dezbate aceste subiecte reprezintă scenariul perfect pentru crearea teoriilor false răspândite pe internet, precum:
#FALS Liderii de la WEF 2023 ar vrea ca oamenii să mănânce insecte, câini și pisici pentru a lupta împotriva insecurității alimentare. (AFP via France24)
#FALS Participanții la forum ar fi declarat că pedofilia reprezintă o salvare a umanității. (AFP FactCheck)
👉 Neîncrederea oamenilor vine și din faptul că, în ciuda discuțiilor legate de protejarea planetei, majoritatea participanților la WEF sosesc aici cu avionul.
Însă, dincolo de asta, iată ce puteți face pentru a nu cădea în capcana unor știri false despre Forumul Economic Mondial de la Davos:
Informați-vă de pe site-ul lor oficial unde postează comunicatele și înregistrările dezbaterilor.
Aveți grijă la postările tip tweet care imită contul oficial WEF. Dacă vedeți o captură de ecran care prezintă un tweet postat de World Economic Forum, cel mai bine e să mergeți pe contul lor de Twitter și să verificați după data și ora postării.
Dacă tweet-ul provine dintr-o captură de ecran, verificați dacă numărul de caractere depășește limita Twitter de 280 și dacă fontul și culorile sunt aceleași cu standardele Twitter. France24 a scris un mic ghid despre cum puteți face o căutare rapidă în verificarea dacă un tweet este fals sau nu.
*Dana Coțovanu e colaborator Misreport și veți întâlni semnătura ei mai des în newsletter, așa că ne-am gândit să vă facem cunoștință. Are 23 de ani și este jurnalist freelance. Scrie despre subiecte sociale, cultură, uneori politică, iar de curând despre tipurile de dezinformare. A absolvit în 2022 Departamentul de Jurnalism și Media digitală, la Universitatea „Babeș-Bolyai”, și este masterandă la departamentul Documentary Filmmaking al Facultatății de Teatru și Film de la UBB. Ne-am întâlnit pentru că lucrarea de licență a Danei a fost o analiză a newsletter-ului Misreport și a diverselor tipuri de dezinformare.
Știri despre știrile false
👉 #FALS Un videoclip distribuit în noiembrie 2022 și retransmis pe 7 ianuarie 2023 este folosit pentru a susține în mod fals că armata ucraineană trimite „copiii” în război.
De fapt, dintre cele trei persoane care apar în videoclip, două au fost identificate: o fată, în vârstă de 23 de ani, este paramedic, iar un băiat, în vârstă de 25 de ani, este soldat, ambii voluntari. (France 24 via RFI)
👉 #FALS Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a susținut într-o postare pe Facebook că standardele de citare academică pe care le-a aplicat de Comisia de etică a UBB în reanalizarea doctoratului său nu ar fi adecvate cazului și nici nu erau în vigoare în 2018, când a fost publicată teza sa. Factual a verificat afirmațiile sale și a descoperit că sunt false.
👉 #DEZINFORMARE O coaliție multinațională, alta decât NATO, va intra în război de partea Ucrainei, confirmând astfel că Moscova ar lupta, de fapt, cu Occidentul, care întreține conflictul „fratricid” ruso-ucrainean, pentru a obține supremația globală în plan economic.
Narațiunea falsă a fost lansată de Ion Cristoiu. În realitate, Cristoiu interpretează fapte și declarații în notă personală, fără a furniza vreo dovadă în sprijinul afirmațiilor sale. (Veridica)
Internațional
👉 Algoritmii platformelor de social media ne obișnuiesc cu ideea că vom fi răsplătiți cu reacții dacă partajăm conținut despre care știm că va fi apreciat de ceilalți utilizatori.
Și acesta ar putea fi motivul cheie pentru care răspândim conținut fals - nu lipsa de gândire critică, arată un studiu publicat de Universitatea California de Sud. (Phys.org)
👉 …și probabil cea mai bună strategie de a face pe cineva să creadă un fals e să îi creeze percepția că toți cei din jur cred acel fals; iar aparatele de propagandă ale statelor știu asta, arată o analiză Lawfare Blog.
👉 Facebook a permis sponsorizarea de conținut care incita la violență și făcea amenințări explicite cu moartea la adresa susținătorilor președintelui brazilian Lula și copiilor acestora, arată un experiment Global Witness.
👉 Negaționismul climatic se întoarce pe rețelele sociale, arată un studiu citat de The Verge.
👉 O investigație BBC arată că partidele politice din Nigeria plătesc în secret influencerii pentru a răspândi dezinformări despre oponenți.
…iar Coda Story descrie pe larg contextul politic din Nigeria, precum și efectele toxice ale dezinformării propagate înainte de alegerile prezidențiale.
👉 Biroul de Presă al Guvernului din India ar putea începe să evalueze dacă informațiile de pe platformele sociale sunt adevărate sau false și, în cazul în care le consideră false, să ceară eliminarea lor. (Reuters)
…iar editorii de presă din India sunt îngrijorați de acest moment în care Guvernul vrea să evalueze adevărul informațiilor difuzate de media și au solicitat întâlniri cu reprezentanții acestuia. (Times of India)
👉 Filiala din Franța a televiziunii pro-ruse Russia Today se închide. (Euronews)
👉 20 de zile în Mariupol și Fluturi de fier sunt două documentare noi, care au fost deja proiectate la Festivalul de Film Sundance, și care arată ororile războiului declanșat de Rusia în Ucraina, dar și efectele propagandei pro-Kremlin. (RFI)
👉 Serbia este considerată de experți drept una din țările prin care Federația Rusă își răspândește mai departe propaganda și dezinformarea spre Macedonia. (Truthmeter)
👉 China propune Organizației Națiunilor Unite un tratat prin care răspândirea conținutului fals să fie criminalizată. (The Record)
…și în același timp, folosește metodele și tacticile Federației Ruse în războiul cognitiv declanșat împotriva Taiwanului, prin răspândirea de narațiuni dezinformative. (Lakmusz)
👉 Publicația CNET, care acoperă subiecte legate de tehnologie, a anunțat săptămâna trecută că folosește tehnlogie AI pentru a scrie unele știri. Acum experții descoperă că materialele scrise de aceasta conțin erori factuale. Unele de-a dreptul stupide. (Futurism)
👉 TikTok va aplica de acum eticheta „media controlată de stat” conținutului video produs de entități deținute de guverne sau state în peste 40 de țări noi. (Tech Crunch)
👉 Ipotezele conspiraționiste satisfac nevoile psihologice ale celor care cred în ele, arată cercetările din ultimii ani. The Conversation explică acest mecanism, citând cercetarea din domeniu pentru ultimele decade.
👉 …și tot The Conversation explică de ce aproape 43% dintre absolvenții de facultate din Turcia cred o teorie a conspirației potrivit căreia anul acesta vor fi făcute publice clauze secrete ale tratatului de la Lausanne, semnat în 1923.
👉 Australia va impune platformelor sociale reguli pentru a reduce propagarea și impactul informațiilor false. (The Guardian)
👉 O resursă de bibliografie excelentă pentru cercetarea dezinformării, care indexează și analizează 5666 de materiale de cercetare publicate pe subiect între 2002 și 2021. (mdpi.com)
👉 Dezinformarea funcționează la fel ca magia pentru creierele noastre, arată o dezbatere online sumarizată de The Harvard Gazette.
👉 VIDEO. O profesoară de gimnaziu din Finlanda explică tacticile pe care le folosește la clasă pentru a-și educa elevii să recunoască falsurile și dezinformarea. (Youtube/MSNBC)
👉 VIDEO. Vă costă 10 dolari să aveți acces la FAKE NEWS, ultimul show al comediantului britanic Tom Walker, care dă viață reporterului ficțional Jonathan Pie. Dacă nu l-ați descoperit până acum, vă recomand să-l urmăriți pe YouTube și, dacă vă inspiră, să-i urmăriți show-ul pe VIMEO.
Ediția #144
Mulțumesc pentru distribuire. O zi cu spor!
Haha! Iată că ați ajuns și subiect într-o lucrare de licență... E de bine, la mai mare!