Bună dimineața,
👉 Partidul pro-rus al fostului premier de stânga al Slovaciei, Robert Fico, a câștigat alegerile din Slovacia, după ce a făcut campanie pentru a pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei. (Libertatea)
👉 Și asta după ce spațiul public din Slovacia a fost invadat, înainte de alegeri, de conținut fals și dezinformare.
Reset, o organizație nonprofit cu sediul la Londra, a declarat, de asemenea, că a monitorizat rețelele sociale slovace, oferind o cifră uimitoare.
Analiza a descoperit peste 365.000 de postări care conțineau dezinformări și aveau legătură cu alegerile, în doar primele două săptămâni din septembrie. (Libertatea)
👉 Tot săptămâna trecută, Comisia Europeană a numit X (Twitter) principala platformă socială de dezinformare privind războiul din Ucraina. (HotNews)
👉 În același timp, Elon Musk a dezactivat o funcție de pe platforma X, care permitea utilizatorilor să semnaleze informațiile greșite sau dezinformarea referitoare la alegeri electorale. (BBC)
👉 Patru distribuitori din Moldova care retransmiteau un post de propagandă din Federația Rusă au fost amendați cu 160 mii de lei. Materialele difuzate prezentau preoți care susțin războiul Rusiei în Ucraina.
Unul dintre aceștia a promovat ideea că doar oamenii fără credință pot deveni victime ale dezinformării privind evenimentele legate de războiul din Ucraina și a dedicat piese soldaților ruși, care potrivit lui, de mulți ani luptă în Donbass, „apărând” poporul rus.(Radio Chișinău Moldova)
👉 …și, poate nu vă așteptați, dar potrivit unor ipoteze conspiraționiste, în România, Marea Resetare Mondială va începe din Bârlad, Câmpina şi Moineşti.
Mai precis, o analiză a emisiilor de carbon în mai multe orașe din România a fost prezentată drept o conspirație a elitelor - în acest caz, Forumul Economic Mondial - de a interzice carnea, lactatele și autoturismele.
Veridica.ro arată de ce e falsă toată povestea.
👉 Poate că ați văzut pe rețele sociale acel presupus panou publicitar digital din New York, care ar fi afișat mesajul „Glorie Urinei”, în loc de „Glorie Ucrainei”. Spoiler alert: e fals. (Verificat AFP)
👉 …și nu, nici NASA nu a „recunoscut” că Pământul ar fi plat. Potrivit Factual, un utilizator de Facebook a postat pe rețeaua socială link-uri preluate de la un cont conspiraționist în limba engleză, care a postat aceleași falsuri în 2018.
„Dovezile” prezentate sunt dintr-un raport publicat de NASA în 1988 și care, de fapt, prezintă un model matematic, nu are nicio referire la forma Pământului.
Prieteni, mai vrem să vă spunem că Misreport e parte din prima rețea de publicitate online în newslettere jurnalistice, lansate de rețeaua de advertising online Thinkdigital.
Ne onorează compania și ne bucurăm să vedem inițiative care caută soluții practice de monetizare pentru proiecte online și siteuri web care promovează și produc conținut de interes public, non-comercial, informativ, pro democrație si anti-dezinformare.
Internațional
👉 Televiziunea de stat rusească Rossiya 24 a difuzat un trailer și un prim episod pentru un show de weekend în care este prezent fostul jurnalist de la Fox News, Tucker Carlson. (The Washington Post)
👉 Fostul președinte Trump a promis să investigheze Comcast, compania-mamă a posturilor de televiziune NBC și MSNBC, în cazul în care este ales în 2024.
Trump a afirmat că aceasta va fi supusă unei analize amănunțite, și a numit relatarea informațiilor pe aceste două posturi drept „cunoscută pentru că este necinstită și coruptă”. Trump nu a adus nicio dovadă factuală în favoarea afirmațiilor sale. (The Hill)
👉 Daniel Rosney e reporter senior la BBC. Într-un interviu, el explică pentru public cum a verificat dacă un tânăr rapper canadian a murit sau nu, după ce pe contul acestuia de Instagram a apărut această informație.
Merită să citiți acest text doar să înțelegeți procedura prin care BBC validează informațiile pe care le publică 🙂 (Reuters Institute for the Study of Journalism)
👉 Getty Images creează un generator de imagini care are la bază tehnologie AI și este antrenat folosind exclusiv imaginile platformei. (The Verge)
👉 The Conversation a făcut un studiu complex pentru a înțelege de ce publicul lui Donald Trump consideră „adevăr” minciunile pe care acesta le spune. E relevant dacă vrem să înțelegem că, atunci când evaluăm adevărul, trebuie să facem diferența între credințe personale și fapte.
👉 Australia are un proiect de lege destinat să combată propagarea dezinformării și a informațiilor greșite. The Guardian explică ce conține acesta și de ce a stârnit controverse.
👉 Doar Facebook și TikTok menționează „inteligența artificială” (inclusiv deepfakes, în cazul Facebook) direct în politicile lor care vizează combaterea dezinformării.
TikTok și X includ sintagma „media sintetică” în politicile lor referitoare la manipularea și distribuirea de conținut media înșelător.
EU Disinfo Lab a adunat într-un studiu date referitoare la felul în care big tech combate implicarea AI în fenomenul dezinformării.
👉 TikTok, a dezvăluit că a dezmembrat o „operațiune de influență discretă” care viza utilizatorii irlandezi cu puncte de vedere naționaliste, care divizează societatea.
Rețeaua de dezinformare încerca să „intensifice conflictul social”. Un total de 72 de conturi, cu un număr combinat de 94.743 de urmăritori, făceau parte din această rețea și au fost eliminate de TikTok. (Dublin Live)
👉 Guvernul Chinei investește „resurse fără precedent” într-o serie de tactici de dezinformare, supraveghere și cenzură, pe care le utilizează în eforturile sale de a modela narațiunile internaționale în favoarea sa, în rândul audiențelor străine din întreaga lume, conform unui nou raport publicat de Departamentul de Stat (SUA). (CBS News)
👉 După incendiile de vegetație din Lahaina, insula Maui, Hawaii, de luna trecută, zvonuri neconfirmate și teorii ale conspirației s-au răspândit aproape la fel de rapid ca flăcările.
Acestea au decredibilizat eforturile autorităților de a interveni.
Zvonurile au alimentat temerile oamenilor că nu vor putea să-și păstreze pământul sau casele, determinându-i pe unii să se întoarcă în zona afectată de incendiu, în ciuda avertismentelor autorităților că aerul și apa pot să nu fie sigure. (NPR)
Mulțumesc pentru distribuire. O zi cu spor!
Mulțumesc.