Bună dimineața,
👉 Conducerea trustului Ringier a cerut demisia redactorului-șef GSP, Cătălin Țepelin, ceea ce a dus la proteste ale jurnaliștilor de la Libertatea și Gazeta Sporturilor. Jurnaliștii reclamă imixtiuni editoriale, iar conducerea Ringier invocă „diferențe de opinie privind direcția strategică”. (Europa Liberă România)
Mai multe persoane și instituții și-au exprimat opoziția față de decizia acționariatului Ringier, considerând că ar fi impus anumite directive redacției Gazetei Sporturilor. Printre acestea se numără Active Watch și Centrul pentru Jurnalism Independent. (Euronews România)
👉 Parlamentul European a votat Actul european privind libertatea presei. Actul dorește să protejeze mass-media de ingerințe politice sau comerciale, să interzică folosirea programelor-spion împotriva jurnaliștilor și să asigure transparența privind proprietarii.
Actul urmează să devină legislație comunitară după ce primește și aprobarea Consiliului Uniunii Europene. (Euractiv)
👉 Linkurile şi articolele de presă distribuite pe reţeaua de socializare X nu vor mai fi afișate în versiunea completă. De acum încolo, vor apărea doar imaginile, fără titlu sau descriere, o decizie justificată de Elon Musk din motive care țin de „estetică”. (AFP via Agerpres)
👉 Un raport publicat de compania elvețiană RepRisk arată că numărul cazurilor de „greenwashing” sau dezinformare ecologică, efectuate de bănci și companii de servicii financiare din întreaga lume, a crescut cu 70% în ultimele 12 luni. (Reuters via News.ro)
👉 Conform raportului Freedom on the Net realizat anual de către Freedom House, represiunea digitală, dezinformarea și cenzura pun în pericol libertatea pe internet. La nivel regional, raportul arată că Turcia a devenit una dintre cele mai slabe țări din lume pentru libertatea internetului – ridicând și îngrijorări cu privire la Serbia și Ungaria. (Europa Liberă România)
👉 Ciprian Cucu explică și încearcă să adapteze cât mai natural în limba română termenii asociați cu subiectul dezinformării. (Revista 22)
Internațional
👉 The Conversation descrie mecanismele prin care populiștii autoritari ai Europei mențin iluzia unei prese libere. Este prezentat în detaliu exemplul Ungariei unde un conglomerat media administrat de apropiați ai partidului de guvernare controlează peste 500 de instituții media naționale și locale.
👉 Și tot The Conversation arată ce competențe putem dezvolta pentru a ne feri de dezinformarea generată de inteligența artificială.
👉 O creștere alarmantă a cazurilor de tulburări alimentare este asociată în mod direct cu utilizarea intensivă a rețelelor de socializare. Un specialist în neuroștiință explică în Psychology Today cum rețelele sociale ne distorsionează imaginea de sine.
👉 Autoritatea de supraveghere a datelor din Marea Britanie a emis o notificare către Snap, compania ce deține Snapchat, după ce a constatat că aceasta nu a evaluat în mod adecvat, în special pentru utilizatorii minori, riscurile de confidențialitate ale chatbotului său AI. (BBC)
👉 O organizație nonprofit plănuiește să producă o campanie publicitară care folosește dezinformare generată de AI. AIandYou lansează o campanie de conștientizare a publicului pentru a educa alegătorii cu privire la modul în care AI ar putea afecta alegerile de anul viitor. (Politico)
Dacă dorești să susții Misreport, poți alege unul dintre planurile de membru, cu ajutorul căruia vei avea acces înaintea tuturor la investigațiile din edițiile noastre speciale și la întreaga arhivă.
👉 Mai multe celebrități, printre care actorul Tom Hanks sau youtuberul MrBeast, și-au avertizat urmăritorii că imaginea lor a fost folosită în mod fraudulos în reclame generate cu tehnologia deepfake. (Ars Technica)
👉 Traficul pe care X și Facebook îl trimit către principalele siteuri globale de știri a scăzut dramatic în ultimul an. (Axios)
👉 În ciuda preocupărilor legate de acuratețe și bias-uri, redacțiile din întreaga lume folosesc AI pentru a optimiza munca. Un studiu realizat de think-tank-ul de jurnalism al Școlii de Economie și Științe Politice din Londra a constatat că peste 75% dintre redacțiile respondente au folosit AI în procesul de colectare, producție și distribuție de știri. (The Verge)
👉 Anxietatea, paranoia, singurătatea și dorința de control în circumstanțe incontrolabile duc la proliferarea teoriilor conspirației. ABC News Australia discută cu experți despre conspirații și consecințele pe care acestea le-au creat de-a lungul timpului.
👉 Directorul Agenţiei Federale de Management al Situaţiilor de Urgenţă din SUA a fost nevoit să asigure populația că testarea sistemului de alertare (similar RO-ALERT) nu îi va transforma în zombi și că semnalul nu prezintă riscuri pentru sănătate. Asta după ce mai multe teorii ale conspirației în legătură cu acest test au apărut pe rețelele sociale. (USA Today)
👉 Mai mulți reporteri care scriu despre schimbările climatice vorbesc despre dezinformările pe care le întâlnesc atunci când publică articole despre acest subiect. (NPR)
👉 Redactorul șef al Columbia Journalism Review demisionează pentru a lucra la o organizație ce își dorește să încurajeze redacțiile să dedice mai multă atenție subiectelor referitoare la schimbările climatice. (The Associated Press via ABC News)
👉 Un cercetător a realizat un experiment pentru a testa bias-urile generatorului de imagini Midjourney. Acesta a încercat să creeze imagini cu medici de culoare ce tratează copii albi. Rezultatele au fost diverse, dar această combinație nu a putut fi generată. (NPR)
👉 Noile instrumente ale Google Photos pentru telefoanele Pixel introduc funcții pentru a îmbunătăți și edita fotografiile folosind inteligența artificială.
Accesibilitatea acestor instrumente de editare AI ridică întrebări cu privire la ceea ce este considerat acceptabil și etic în editarea fotografiilor. (The Verge)
👉 Cetățenii americanii au raportat pierderi de 2,7 miliarde de dolari în ultimii 3 ani, în urma unor înșelăciuni pe rețelele de socializare, potrivit Comisiei Federale pentru Comerț (FTC). (CBS News)
Despre postări Facebook care încearcă să păcălească utilizatorii din România am scris și noi recent în ediția SPECIAL: „Investițiile” în Romgaz - mii de reclame înșelătoare, promovate prin Meta.
👉 Tot mai mulți experți își exprimă îngrijorarea că democrațiile sunt vulnerabile în fața unui posibil val de dezinformare creat cu ajutorul inteligenței artificiale.
Emisiunea People & Power de la Al Jazeera English dezbate dacă dezinformarea AI ar putea fi folosită pentru a modela rezultatul alegerilor din 2024:
👉 Un consorțiu format din mai multe companii europene a furnizat spyware către regimuri nedemocratice și dictatori. Spywareul Predator a fost folosit pentru a spiona jurnaliști, politicieni sau oameni de afaceri în peste 20 de țări.
Documentele arată că investitori și companii din Germania au jucat un rol important în finanțarea și dezvoltarea acestui produs spyware. (Der Spiegel)
Mulțumesc pentru distribuire. O zi cu spor!
Mulțumesc! Good job!