Bună dimineața,
👉 Federația Rusă a lansat o amplă campanie de dezinformare folosind clone ale site-urilor de știri occidentale, cu scopul de a promova falsuri despre războiul din Ucraina și pentru a ataca politica externă a SUA, relatează The Times via G4Media.
O avalanșă de postări cu linkuri către aceste site-uri, a început să inunde Twitter/X pe 25 octombrie, arată investigația citată.
Obiectivul campaniei de dezinformare este să „oprească aprovizionarea cu arme și sprijinul financiar pentru Ucraina prin influențarea opiniei publice din țările occidentale, împingând totodată publicul ucrainean să ceară încetarea focului și înghețarea conflictului pe pozițiile actuale”.
👉 Veridica.ro demontează încă o astfel de narațiune dezinformativă, care are același scop: descurajarea rezistenței ucrainenilor și creșterea sprijinului cetățenilor ruși pentru invazia la scară largă a Ucrainei. De data asta, e publicată direct în presa de limba rusă și destinată publicului rus.
👉 Moldova a suspendat emisia a şase televiziuni, printre care Publika şi Prime, argumentând că Rusia ar manipula alegerile prin intermediul acestora.
„Politica editorială a televiziunilor vizate este orientată spre lansarea campaniilor de dezinformare pentru discreditarea cursului politic extern al ţării noastre şi promovarea narativelor geopolitice în favoarea Federaţiei Ruse”, arată raportul Comisiei pentru Situaţii Excepţionale din Moldova, care a decis suspendarea emisiei. (Pagina de Media)
👉 Adițional, Serviciul de Informaţii şi de Securitate al Republicii Moldova (SIS) a blocat accesul la 31 de site-uri care ar fi contribuit la dezinformarea cetăţenilor, dintre care 21 ar fi controlate de Moscova.
În replică, Federația Rusă s-a plâns de încălcarea „libertății de exprimare”. (Agerpres)
👉 Ministerul Afacerilor Externe al României vrea să combată dezinformarea împreună cu o companie implicată în piața cripto, și care a fost acuzată în trecut de pump and dump. PressOne explică exact ce înseamnă asta și de ce e relevant.
👉 Ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat de două ori, la finalul lui septembrie, că deficitul bugetar al României este stabilizat, dând exemplul lunilor de vară. Factual a verificat declarațiile sale și a descoperit că acestea conțin doar părți de adevăr.
În realitate, vorbim despre perioada de vacanțe, când încasările din TVA cresc și în care încasările din impozitul pe profit sunt mai mari, ceea ce a contribuit la stoparea creșterii excesive deficitului.
👉 O mulțime violentă a luat cu asalt aeroportul regiunii Daghestan, din sudul Rusiei, și a încercat să atace pasagerii, după ce s-a anunţat că un avion care vine din Israel urmează să aterizeze. Postului israelian de televiziune Channel 12 a precizat că mulțimea era formată în mare parte din localnici musulmani, inclusiv expați palestinieni.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a dat vina pe „o acțiune externă”. (Libertatea)
Internațional
👉 Conflictul dintre Israel și Hamas devine rapid un „război mondial online”.
Iran, Rusia și, într-o măsură mai mică, China, au folosit media de stat și principalele platforme de socializare din lume pentru a susține Hamas și a submina Israel, în timp ce au denigrat principalul aliat al Israelului, Statele Unite ale Americii. (The New York Times via Yahoo! News)
👉 Associated Press face un sumar al celor mai recente falsuri referitoare la acest conflict, care s-au viralizat pe rețelele sociale. Și explică, pentru fiecare caz, cum a fost construit falsul.
👉 Cercetătorii care se ocupă de studiul rețelelor de socializare au anulat, suspendat sau modificat mai mult de 100 de studii referitoare la platforma X (Twitter) ca urmare a acțiunilor lui Elon Musk, care limitează accesul la platformă.
Restrângerile impuse de Musk cu privire la metodele de colectare a datelor au redus capacitatea de a identifica originea și modelele de răspândire a informațiilor false în timp real, în cazul evenimentelor precum atacul Hamas asupra Israelului și raidurile israeliene din Gaza, au declarat mai mulți cercetători pentru Reuters.
👉 Nu, Vladimir Putin nu a murit, iar Moldova nu se pregătește să intre în război cu Federația Rusă EUvsDisinfo trece în revistă narațiunile dezinformative promovate de Kremlin în ultimele săptămâni.
👉 Adevărata amenințare din partea tehnologiei AI poate să fie modul în care guvernele aleg să o folosească, argumentează The Conversation. Experții citați vorbesc despre programe de supraveghere și folosirea tehnologiei pentru a dezvolta aplicații pentru armată.
👉 Algoritmii social media pot fi regândiți pentru a crea coeziune socială, nu radicalizare. NiemanLab explorează aceste posibilități.
Algoritmii actuali, bazati pe implicare (engagement, n. red.), fac prognoze cu privire la postările care sunt cele mai susceptibile de a genera clicuri, aprecieri, distribuiri sau vizualizări - și utilizează aceste previziuni pentru a organiza conținutul cel mai angajant în partea de sus a fluxului. Acest lucru tinde să amplifice vocile cele mai polarizante.
👉 Thierry Breton, Comisarul european responsabil pentru afaceri digitale, i-a cerut luni CEO-ului TikTok să nu facă nicio concesie în eforturile de a stopa dezinformarea de pe platformă.
Tot Breton a ordonat companiei mamă a TikTok să ofere detalii până pe 8 noiembrie cu privire la modul în care protejează integritatea alegerilor și a minorilor pe platforma sa online. (Reuters)
👉 Internetul indian este plin de cântece create cu ajutorul Inteligenței Artificiale, în care prim-ministrul Narendra Modi cântă în limbi precum hindi, tamil și telugu.
Folosirea clonării vocale cu ajutorul AI a permis paginilor de meme indiene să amestece politica cu divertismentul și trolling-ul, atrăgând astfel mai multă audiență. (rest of world)
👉 …și tot rest of world explică felul în care tehnologia AI reduce lumea din jurul nostru la stereotipuri, după ce a analizat 3.000 de imagini create de inteligența artificială pentru a înțelege cum vizualizează programele care generează imagini diferite țări și culturi.
👉 Sistemul de agregare al știrilor bazat pe AI folosit de Microsoft pentru MSN News evidențiază știri false și articole cu limbaj inadecvat, arată un reportaj CNN citat de The Verge.
👉 Trei jurnaliști din Turcia au fost arestați și sunt cercetați pentru că ar fi diseminat materiale care dezinformează.
Committee to Protect Journalists (CPJ), o organizație non-guvernamentală internațională dedicată protejării libertății presei și a jurnaliștilor din întreaga lume, a solicitat eliberarea acestora și arată că legea în baza căreia au fost arestați cei trei este vagă.
👉 Avansul rapid al tehnologiei AI amenință să amplifice dezinformarea în alegerile prezidențiale din anul viitor la o scară fără precedent.
Majoritatea adulților din SUA simt la fel, conform unui nou sondaj realizat de The Associated Press.
👉 …în același timp, un studiu explicat în The Conversation arată și atitudinea diferită a democraților și republicanilor din SUA când vine vorba de blocarea conținutului fals pe rețele sociale.
👉 Trupa Pussy Riot a lansat un videoclip muzical anti-război intitulat „Lacul Lebedelor”, în care condamnă efectele propagandei Kremlinului și cer returnarea copiilor ucraineni transferați forțat în Rusia de la începutul războiului. (TheMoscowTimes.com)
Mulțumesc mult.
Când o să mă fac mare și o să am salariu, voi face o donație generoasă.
Abia ieri am descoperit interviul cu Maia Sandu.
M-a întristat foarte mult când mi-am adus aminte ce Dulap avem 😢😥
Mulțumesc pentru distribuire. O zi cu spor!