Bună dimineața,
👉 Partidele din România au cheltuit 100 de milioane de lei între 2019 și 2023 doar pentru publicitate online, cei mai mulți bani s-au dus către Facebook și Instagram (80 milioane lei), Google și Youtube (18 milioane lei).
Peste jumătate din acești bani au fost cheltuiți de PSD, PNL și USR. Expert Forum explică pe larg cum s-au cheltuit banii și ce audiență a avut publicitatea politică plătită online.
👉 Parlamentul European şi-a dat acordul final privind o directivă care va îmbunătăţi etichetarea produselor şi va interzice utilizarea declaraţiilor de mediu înşelătoare.
Mai precis, noile norme urmăresc, în principal, să interzică afișarea unor etichete cum ar fi „ecologic”, „natural”, „biodegradabil”, „neutru din punct de vedere climatic” sau „eco”, atunci când nu sunt însoţite de dovezi. (News.ro)
👉 Sebastian Burduja, ministrul energiei, a depus plângere penală, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru o tentativă de deepfake. Mai exact, a fost lansat pe rețelele de socializare un video fals, care îl prezintă pe ministrul energiei încurajând cetățenii să investească într-o schemă fictivă, pentru a obține câștiguri. (HotNews)
Kind reminder - anul trecut, v-am prezentat în două ediții speciale Misreport acest tip de fraudă.
Am vorbit despre mii de reclame înșelătoare, promovate prin Meta, care promiteau câștiguri rapide și ușoare, în urma unor presupuse investiții în companiile Romgaz sau OMV Petrom. (Misreport/SPECIAL)
…și am identificat momentul când acest tip de fraudă a început să folosească videouri generate cu asistența AI. (Misreport/Ediția 182)
👉 OpenAI lucrează la instrumente pentru a determina proveniența textului generat de ChatGPT și pentru a le oferi utilizatorilor posibilitatea de a detecta dacă o imagine a fost creată cu ajutorul DALL-E 3. (G4Media)
BONUS READ OpenAI are un plan mai amplu pentru a interzice folosirea instrumentelor sale bazate pe tehnologie AI în campanii electorale sau pentru descurajarea votului sau reprezentarea incorectă a procesului de votare. (The Verge)
…și a și interzis deja unei companii să-i mai folosească tehnologia, din aceste motive. (The Verge)
👉 Rusia e angajată într-o amplă acțiune de dezinformare și propagandă al cărei scop e de a prezenta cel mai mare exercițiu NATO de după Războiul Rece drept o „agresiune”, arată o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
De asemenea, propaganda rusă susține că NATO se folosește de astfel de exerciții pentru a „incita” statele baltice să se pregătească de un război cu Rusia. (Digi24)
👉 Ucrainenii vor fi nevoiți să accepte ocupația rusească pentru a avea o viață pașnică - e una din ideile pe care propaganda de război a Federației Ruse încearcă să o inoculeze.
Scopul acestei narațiuni false este de a justifica acțiunile Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei în ochii opiniei publice interne, dar și a descuraja rezistența ucraineană în fața invaziei Moscovei prin crearea unei dileme false: capitularea sau moartea. (Veridica.ro)
👉 EUvsDisinfo notează, în plus, alte două direcții principale ale dezinformării pro-Kremlin: economia Rusiei duduie și Occidentul împinge lumea spre un al treilea război mondial. Adevărul le prezintă pe larg.
👉 Autoarea unei nuvele ce a câștigat unul dintre cele mai prestigioase premii literare din Japonia a recunoscut că a folosit inteligența artificială pentru a scrie aproximativ 5% din conținutul nuvelei. (Euronews România)
👉 …iar Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Moldovei a anunțat că a intrat în posesia unor date care indică relansarea unor campanii de dezinformare și manipulare.
Țintele noii etape ale campaniei de dezinformare și manipulare ar fi compromiterea relațiilor diplomatice ale Republicii Moldova, în special relațiile moldo-ucrainene, scăderea încrederii și a intensității cooperării la toate nivelele dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina. (RFI)
Internațional
👉 Rezultatele căutărilor Google au fost acaparate de conținut de calitate scăzută și spam SEO de proastă calitate, de multe ori generat cu asistența tehnologiei AI, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Leipzig, Universitatea Bauhaus din Weimar și Centrul pentru Analize de Date Scalabile și Inteligență Artificială (ScaDS AI). (Mashable)
👉 …iar Google News promovează site-uri care copiază conținut de la alte surse, folosind inteligența artificială pentru a reproduce informații documentate de jurnaliști. (404media.co)
👉 Italia are o reglementare nouă care le cere influencerilor cu peste 1 milion de followeri să marcheze și să explice corect promoțiile și campaniile publicitare pentru care produc conținut. În cazul în care aceștia nu respectă reglementările, riscă amenzi de până la 600.000 de euro.
The Guardian spune povestea influenceriței care a dus la acest tip de reglementare.
👉 BBC a descoperit o rețea de conturi social media false în Uganda. Sub identități falsificate, acestea răspândeau mesaje pro-guvernamentale și amenințau criticii guvernului. Meta le-a eliminat.
👉 Publicul este atras de partidele care oferă mesaje simple și zgomotoase. Adică exact felul în care comunică acum partidele populiste de extremă dreapta pentru a acumula votanți. The Conversation explică de ce acest tip de comunicare funcționează în acest moment atât de bine.
👉 …și tot The Conversation arată că, deși doar o mică parte a utilizatorilor distribuie conținut fals, el poate să se răspândească rapid, având în vedere amploarea platformelor de socializare.
Asta face mai dificil pentru oameni să obțină știri de încredere și îi determină să creadă lucruri care pur și simplu nu sunt adevărate.
În plus, unii dintre cei care distribuie conținut fals cred realmente că îi ajută pe ceilalți cu informații prețioase.
👉 ANALIZĂ. Walter Pincus, jurnalist premiat Pulitzer, enumeră câteva din lecțiile pe care le putem învăța de la Taiwan pentru a scurtcircuita efectele dezinformării în timpul alegerilor electorale. (TheCipherBrief.com)
👉 …probabil una din cele mai importante lecții pe care le-a învățat Taiwanul e că nu poți combate conținutul fals prin legi care îl fac ilegal, ci prin alte seturi de măsuri și politici publice. (Foreign Policy)
👉 Statista a pregătit un infografic care ne arată zonele de pe glob unde falsurile sunt factori de risc în alegerile electorale de anul acesta.
Infograficul este bazat pe informațiile extrase din Global Risks Report 2024, realizat de către World Economic Forum.
👉 Turnul Eiffel din Paris, Franța, nu a fost incendiat la mijlocul lunii ianuarie, în ciuda unor imagini falsificate care circulă pe internet. (Reuters Fact Check)
👉 Cinci tool-uri care folosesc inteligență artificială și care sunt folosite pentru a genera vizualuri ce pot dezinforma. (FactCheckHub)
👉 …și șase lucruri surprinzătoare (și adevărate) despre tratamentele de tip placebo. (The Conversation)
Mulțumesc de distribuire!