Bună dimineața,
👉 …nu, Comisia Europeană, sau, după caz UE - depinde de sursa falsului - nu interzic repararea mașinilor mai vechi de 15 ani, așa cum greșit susțin mai multe surse de informare (aici, aici sau aici, dar lista e mult mai lungă).
Presupusa informație, citată din belșug de o parte din site-urile media din România, a fost verificată deja de cel puțin două instituții de fact-checking și a fost marcată ca fiind falsă.
AFP Fact-Check arată că presupusa informație circulă pe internet încă din noiembrie, 2023, și a fost amplificată de The Gateway Pundit, un site conservator din SUA care a publicat de mai multe ori falsuri sau narațiuni dezinformative. Verificarea făcută de AFP Fact-Check datează din decembrie, 2023.
…iar LEAD Stories arată că falsul a circulat și în Serbia și Croația, și explică pe larg reglementările europene la care face referire presupusa știre. Și care nu au nimic de-a face cu interzicerea reparării mașinilor. (Verificarea făcută de LEAD Stories datează din 12 februarie, 2024).
Mai multe detalii despre propunere pot fi citite și pe siteul Comisiei Europene.
👉 „Vladimir Putin e hotărât să ne zdrobească tânăra democrație, iar dacă Ucraina va cădea, va continua cu noi”, scrie președinta Moldovei, Maia Sandu, într-un editorial pentru Wall Street Journal, citat de G4Media.
Sandu avertizează că scăderea sprijinului internațional pentru Ucraina funcționează ca o încurajare pentru tendințele expansioniste ale lui Vladimir Putin.
👉 În același ton, Iulian Fota, analist militar și fost consilier prezidențial pe probleme de securitate, spune că înfrângerea Ucrainei duce, în secunda doi, la prăbușirea democrației în Moldova.
Fota mai spune că România a avut întotdeauna mai mult de pierdut atunci când a fost aliată cu Rusia, nu în poziții antagonice. (YouTube/Vorbitorincii)
👉 Propaganda Kremlinului a răspândit un deepfake audio cu mama opozantului mort, Alexei Navalnîi.
Vorbim de o înregistrare audio în care, aparent, mama opozantului îi transmite soției acestuia că îi interzice să folosească numele fiului ei. Transcrieri ale presupusei înregistrări au circulat și pe pagini de Facebook din România.
Presa independentă rusă arată că presupusa înregistrarea audio a fost creată, de fapt, cu ajutorul tehnologiei AI. (Veridica)
👉 Imagini false create cu AI, în care Donald Trump apare înconjurat de alegători de culoare, au fost distribuite pe internet pentru a-i încuraja pe afro-americani să voteze cu fostul președinte la alegerile de anul acesta. (BBC Panorama via G4Media)
👉 Preşedintele grupului parlamentar al Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi din Adunarea Naţională de la Sofia, Delian Peevski, a sesizat Procuratura, Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională şi Ministerul de Interne în legătură cu o reţea de 400 de site-uri care desfăşoară un „război de dezinformare şi propagandă pro-rusă pe teritoriul Bulgariei”. (Radio România Actualități)
Internațional
👉 Convenția de la Istanbul este un document care recunoaște violența față de femei ca o încălcare a drepturilor omului.
În ultimii ani, Convenția a fost ținta unor valuri succesive de dezinformare care încearcă să lege textul Convenției de căsătoria între persoane de același sex sau drepturile comunității LBBTQ+, chiar dacă aceasta se referă doar la violența de gen împotriva femeilor și este concentrată pe relațiile dintre bărbați și femei. (Polygraph.info)
👉 Parlamentul European a votat săptămâna trecută un regulament care impune mai multă transparență în publicitatea politică plătită pe rețele sociale.
Potrivit acestuia, propaganda politică trebuie marcată ca atare. Regulamentul impune și norme de transparență pentru entitățile care plătesc publicitate politică și, în plus, interzice targetarea utilizatorilor în funcție de etnie, religie sau opțiuni sexuale.
👉 …cu atât mai mult cu cât publicitatea plătită și distribuită targetat pe rețele sociale ne influențează comportamentul. În Regatul Unit, guvernul a început să sponsorizeze campanii care targetează publicul în funcție de unele cuvinte de căutare folosite pe rețele sociale.
De pildă, The Conversation arată că migranții sunt ținta unor astfel de campanii, menite să-i descurajeze să ajungă în Anglia.
👉 Propaganda pro-rusă își găsește spectatori în Italia, în zonele unde extrema dreaptă are public mai numeros.
The Irish Times arată că Moscova încearcă să contracareze astfel pozițiile pro-Ucraina ale premierului italian Giorgia Meloni.
👉 Guvernul australian își avertizează cetățenii de existența unei campanii online care clonează prezența unor vedete cu ajutorul tehnologiei AI. În videourile sintetice, vedetele recomandă presupuse investiții minune în platforme de trading.
…în condițiile în care, anul trecut, acest tip de scam i-a costat pe cetățenii australieni peste 8 milioane de dolari. (The Guardian)
👉 Clonarea vocilor ar putea fi cel puțin la fel de periculoasă în timpul campaniilor electorale ca deepfakes - adică videourile sintetice create cu ajutorul tehnologiei AI. Global Investigative Journalism Network oferă jurnaliștilor un ghid de investigare a conținutului audio sintetic.
👉 Opoziția din Belarus nu a avut reprezentanți pe buletinele de vot la alegerile parlamentare din 25 februarie. Atlantic Council notează că autoritățile au reținut sute de persoane în timpul campaniei electorale, din rândul activiștilor și a familiilor acestora.
👉 Another Ukraine e o platformă în limba rusă care pretinde că oferă „informații alternative” despre Ucraina. În realitate, e un instrument de propagandă deținut de un oligarh ucrainean care a fugit în Rusia. (France24)
👉 Consultantul politic din spatele apelurilor telefonice automatizate care imitau vocea președintelui Joe Biden a declarat că încerca să transmită un semnal de alarmă cu privire la potențialul utilizări maligne al inteligenței artificiale. (AP News)
👉 32 de grupuri media din mai multe țări au dat în judecată Google și arată că poziția sa dominantă pe piața de publicitate online afectează veniturile publicațiilor. (Reuters)
👉 Algoritmii care folosesc tehnologie AI nu sunt capabili să ia decizii legate de etică, argumentează Simon Kolstoe, profesor de bioetică la Universitatea Portsmouth. (The Conversation)
👉 …și tot The Conversation explică de ce nu e util să căutați sfaturi financiare pe rețele sociale. Multe pot fi pur și simplu informații greșite.
👉 Google a lansat luna trecută un program privat pentru câțiva editori independenți, furnizând organizațiilor de știri acces beta la o platformă AI generativă. La schimb, gigantul tech va primi analize și feedback, conform documentelor văzute de ADWEEK.
Tot ca parte a acestui acord, outlet-urile de știri primesc anual o indemnizație care se ridică la o sumă cu cinci cifre. (ADWEEK)
👉 BBC a dezvoltat un curs în limba engleză care ajută publicul să înțeleagă ce înseamnă dezinformarea și ce efecte poate avea în societate. Cursul explică pe larg diferențele dintre produsele jurnalistice și cele de propagandă.
Foarte bună discuția de la Vorbitorincii.
Multumim!