Bună dimineața,
👉 Săptămâna trecută companiile Heidi și Lidl au ajuns să transmită public că iepurașii de ciocolată din magazinele Lidl nu conțin bani, după ce acest zvon a fost amplificat pe TikTok iar clienții magazinelor au început să spargă figurinele de ciocolată în căutarea presupuselor sume. (HotNews)
👉 …și mai multe publicații mainstream au anunțat decesul lui Emeric Jenei, fost antrenor și fotbalist.
După care au verificat presupusa informație, pe care o publicaseră deja, și au descoperit că e falsă. Emeric Jenei trăiește.
Pagina de Media a refăcut traseul falsului în media românească.
👉 PSD a cheltuit, anul trecut, 85 de milioane de lei din bani publici pentru presă și propagandă. Aceasta este informația pe care o știm. Ce nu știm e cui și pentru ce fel de servicii a plătit PSD aceste sume, din cauză că partidul invocă secretul comercial pentru a nu explica transparent cum au folosit banii publici. (Europa Liberă)
⚠️ Informația asta ar trebui să ne îngrijoreze - cu atât mai mult cu cât nu vedem în presa mainstream materiale cu conținut politic marcate drept publicitate sau propagandă.
Infuzia masivă și netransparentă de bani publici în masmedia, dinspre partide, este tratată pe larg în Raportul anual despre starea presei din România, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent.
„Dincolo de toxicitatea acestui fenomen pentru public, care este mințit zilnic – pe banii lui -, efectele sunt negative pentru întreaga industrie de media. Instituțiile media beneficiare sunt susținute artificial din bani publici pentru a-și induce în eroare publicul, iar ele fac concurență neloială acelor organizații media care nu acceptă acest tip de contract.
Mai mult, întregul proces democratic suferă, pentru că oamenii ajung să creadă că toată presa este cumpărată de politicieni, cu excepția a una, două organizații media din zona alternativă, care se bucură de mai multă încredere. Iar acesta este, de fapt, răul cel mare”, arată Raportul.
👉 #FALS Premierul Marcel Ciolacu a susținut, într-o intervenția la Digi 24, că 2024 este prima dată când învățământul primește 4,2% din PIB. Factual a verificat declarația lui și a descoperit că e falsă.
👉 Nu, Honda, General Motors și Ford nu au anunțat că sistează producția de automobile electrice.
E adevărat, în schimb, că toate cele trei companii au anunțat că reduc producția pentru anumite tipuri de automobile electrice. Însă nu toate, și nu „sistează” producția. (Factual)
👉 …și, așa cum nu ne-a interzis nici să reparăm mașinile mai vechi de 15 ani, UE nu interzice nici centralele de apartament. (Reprezentanța Comisiei Europene în România)
👉 La 20 de ani de la lansare și la 15 ani de când e populară și în România, Facebook rămâne rețeaua socială cea mai folosită de români, cu aproape 13 milioane de utilizatori.
Adică, peste 57% din populația țării și peste 17% din numărul utilizatorilor din Europa de Est, majoritatea cu vârste între 25 și 34 de ani. Panorama face o radiografie a felului în care ne-am schimbat odată cu feed-ul.
👉 ANALIZĂ. Intrarea în vigoare la nivelul UE a Actului legislativ privind serviciile digitale (Digital Services Act, DSA, n. red.) generează deja dezinformare în jurul conținutului și a măsurilor pe care le impune. Ciprian Cucu scrie în Revista 22 o analiză care explică măsurile majore aduse de DSA și cine ar trebui să coordoneze implementarea lor în România.
👉 BONUS READ. O analiză a reglementărilor pe care le aduce DSA din punct de vedere juridic arată că pachetul reprezintă, în esență, un efort semnificativ pentru crearea unui mediu digital mai sigur și etic, promovând responsabilitatea online și protejând drepturile fundamentale ale utilizatorilor. (Juridice.ro)
👉 AUR i-a chemat pe tinerii din Constanța la un spectacol de stand-up comedy. Apoi le-a livrat pe scenă discursuri politice. (Info Sud-Est)
Internațional
👉 Numărul site-urilor care imită publicații, dar postează falsuri și dezinformare, sau materiale de tip clickbait aproape că l-a egalat pe cel al publicațiilor legitime, în SUA.
NewsGuard, care evaluează calitatea și credibilitatea site-urilor de știri, a identificat 1.197 de site-uri de tip „pink slime”, care activează deja în Statele Unite până la data de 1 aprilie. Numărul site-uri de știri reale e estimat la 1.200. (Ars Technica)
⚠️ Poynter Institute arată că „pink slime journalism” descrie site-urile care iau locul presei locale, dar oferă puțină informație reală, sunt produse frecvent prin automatizare și tot frecvent prezintă informația în mod partizan.
👉 O coaliție bipartizană din SUA, cu sprijin din partea unor companii și fundații, lucrează pentru a pregăti votanții americani pentru un posibil val masiv de deepfake-uri, pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale. Axios explică întregul context și ce tip de campanii va rula coaliția.
👉 Parlamentarii din Regatul Unit vor învăța să recunoască dezinformarea și falsurile cu ajutorul unor materiale publicate în tabloidul The Sun, explicate și verificate. (The Guardian)
👉 Germania se pregătește să creeze o structură dedicată securității cibernetice, odată cu restructurarea sistemului său de apărare. Scopul acesteia e de a combate agresiunile cibernetice din ce în ce mai mari din partea Rusiei îndreptate către membrii NATO. (The Record)
👉 Un mesaj care le cere cetățenilor din India să-și închidă telefoanele și laptopurile ca să fie protejați de presupuse radiații din spațiu, este, desigur, o înșelătorie. Presupusa informație nu are la bază nicio sursă. (FACTLY.in)
👉 The New York Times a adunat cazurile în care minciunile răspândite cu bună știință au ajuns obiectul unor procese în instanțele de judecată. Și au observat că mincinoșii, de la Donald Trump la FOX News sau Alex Jones, ajung să plătească despăgubiri majore pentru falsurile pe care le-au propagat.
👉 Meta a anunțat că din mai va începe să eticheteze mai multe tipuri de conținut produse cu ajutorul tehnologiei AI. (Axios)
👉 Forbes a rulat publicitate online destinată site-ului său pe o clonă a acestuia, unde conținutul era afișat pentru a încuraja clickbait-ul. (The Wall Street Journal via The Wrap)
👉 FOX News a anunțat că angajează un expert în combaterea dezinformării. (The Intercept)
👉 YouTube a aprobat publicitate care, de fapt, răspândea dezinformare despre alegerile din India, arată o investigație citată de FactCheckHub.
👉 Persoanele cu convingeri politice de dreapta și conservatoare sunt orientate înspre trecut și evaluează mai pozitiv istoria recentă față de acelea de stânga, care se uită spre viitor și sunt optimiste față de acesta - e concluzia unei cercetări care a inclus 1200 de persoane din mai multe țări. (The Conversation)
👉 NPR relatează ideile expuse public la o conferință a influencerilor anti-vaccin și promotorilor de ipoteze conspiraționiste, în care aceștia au conturat ideea unui sistem economic paralel, în care, de pildă, să nu poată fi blocate conturi.
👉 OPINIE. Epoca post-adevăr a generat propria sa distopie - una în care oamenii sunt tot mai nepăsători față de adevărurile factuale.
The Guardian se uită la fenomenul propagandei online din perspectiva romanului 1984 al lui George Orwell.
Și caută soluții de a rămâne sănătoși la cap în încercarea de a face diferența între ficțiune și realitate sau propagandă și adevăr.
Mulțumesc pentru distribuire!