Bună dimineața,
Partidele parlamentare din România au cheltuit, în primele trei luni ale anului 2024, peste 65 de milioane de lei pentru propagandă și presă.
Potrivit unui raport Expert Forum citat de PressHUB, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a virat pentru perioada ianuarie-martie către cinci partide suma de 67,6 de milioane de lei, după cum urmează:
PSD – 26,5 milioane de lei
PNL – 22,5 milioane de lei
PMP – nu a primit fonduri din cauza unui conflict juridic privind președinția partidului
USR – 12,1 milioane de lei
AUR – 5,3 milioane de lei
ProRomânia – 1 milion de lei, însă fondurile sunt virate unui executor judecătoresc
„Sunt sume importante, care distorsionează complet piața media. Banii ajung prin intermediari la televiziuni și în presa scrisă online. Nu sunt însă folosiți pentru publicitate, care să fie marcată ca atare, ci pentru articole prin care sunt atacați adversarii politici, pentru texte propagandistice, pentru a plăti tăcerea când e cazul, pentru hărțuiri pe rețelele sociale, pentru troli care se strecoară peste tot să-i laude pe unii și să-i desființeze pe alții.”, scrie jurnalista Sabina Fati, într-o analiză pentru Deutsche Welle, referindu-se la aceste fonduri.
În același comentariu, jurnalista arată că infuzia netransparentă de fonduri publice în media creează autocenzură și limitează libertatea presei.
…iar asta se întâmplă în timp ce jurnaliștii din România se chinuie să ajungă la informații publice - adică e tot mai greu să obțină de la instituții informațiile pe care acestea ar trebui să le publice de la sine.
Jurnaliștii Emilia Șercan (PressOne), Ioana Ene Dogioiu (Spot Media), Cristian Pantazi (G4Media) și Mihai Voinea (Recorder) au explicat pentru Europa Liberă cât de îngreunată este munca lor de secretomania statului român.
👉 #FALS Nu, Ucraina nu le-a „interzis” ortodocșilor să participe la slujba de Înviere, așa cum susține un fals promovat de propaganda pro-rusă. (Veridica)
👉 Comisia Europeană a deschis o anchetă împotriva reţelelor de socializare Facebook şi Instagram ale Meta, suspectate că nu au respectat obligaţiile în materie de combatere a dezinformării înaintea alegerilor din iunie pentru Parlamentul European. (AFP via G4Media)
👉 Slovacia a acordat protecție temporară lui lui Artem Marchevski, despre care serviciile de informații cehe au declarat că conduce site-ul „Vocea Europei”. Site-ul a fost în centrul unei operațiuni de dezinformare pro-rusă. (HotNews)
👉 Nouă instituții din România vor coopera pentru eliminarea conținutului ilegal de pe internet, inclusiv cel creat cu Inteligența Artificială, dar și pentru combaterea dezinformării online în acord cu Regulamentele UE, se arată într-un Memorandum aprobat de Guvern. (HotNews)
👉 „Friendly Father” este cel mai recent dintr-o serie de cântece pop propagandistice produse în ultimii 50 de ani în statul comunist nord-coreean. A fost lansată de dictatorul Kim Jong Un și a devenit hit pe TikTok. (Libertatea)
Internațional
👉 Partidele populiste de dreapta sunt mult înaintea rivalilor lor tradiționali în cursa pentru atenția votanților pe social media, unde dezinformarea stârnește frică și furie în jurul problemelor-cheie în alegerile europene din luna iunie, spun experți citați de France24.
👉 Membrii NATO sunt „profund îngrijorați” de recentele atacuri hibride pe care le atribuie Rusiei și care au afectat în special Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia și Regatul Unit. (Reuters)
👉 Guvernul german a criticat serviciile de informații ruse pentru spargerea conturilor de email ale Partidului Social Democrat, al cancelarului Olaf Scholz, anul trecut. (POLITICO)
👉 Șeful Comisiei Electorale din Irlanda spune că giganții social media „sunt conștienți” că platformele lor pot afecta democrația, și că deteriorarea democrației ar afecta și companiile în discuție. (Irish Examiner)
👉 Propaganda generată cu ajutorul tehnologiei AI și editată apoi de utilizatori umani este mai eficientă decât cea creată doar de utilizatori umani sau doar de AI. (Stanford University Human-Centered Artificial Intelligence)
👉 O postare pe rețele sociale pretinde că jumătate de milion de migranți s-ar fi înscris ilegal pe listele electorale din SUA, în statele în care balansul votului ar putea decide câștigătorul alegerilor prezidențiale. E fals și NBC arată de ce.
👉 …în timp ce peste jumătate din americani spun că sunt foarte îngrijorați că, în timpul alegerilor, media va oferi informații greșite sau false. (AP News)
👉 Uniunea Americanilor Suveraniști (wink wink!) e o organizație pro-Trump care se pregătește să atace în instanță rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA, dacă va găsi dovezi că persoane care nu au dreptul să voteze au transmis buletine de vot completate. Los Angeles Times descrie o întâlnire a unei astfel de comunități.
👉 Un profesor de la un liceu din Maryland (SUA) a folosit un video deepfake pentru a-l acuza pe directorul liceului de rasism și antisemitism. (France 24)
👉 Industria combustibililor fosili a petrecut decenii semănând îndoială cu privire la pericolele arderii petrolului și gazului, au arătat experți și parlamentari democrați într-o audiere a Senatului SUA.
Industria a trecut de la negarea explicită a schimbărilor climatice la o strategie mai sofisticată de „decepție, dezinformare și dublu discurs”, mai arată un raport analizat în timpul audierilor. (The Guardian)
👉 Un grup de angajați ai Meta au lansat o scrisoare deschisă în care acuză compania de cenzură a oricărei manifestări de sprijin pentru palestinieni pe fondul războiului Israelului cu Hamas. (Business Insider)
👉 Meta plănuiește să reducă numărul de membri din Consiliul de Supraveghere (The Oversight Board), reducere care ar putea afecta capacitatea consiliului de a controla cea mai mare rețea de socializare din lume. (The Washington Post)
👉 Algoritmul Instagram se modifică în așa fel încât să favorizeze conținutul original în detrimentul paginilor care repetă postări preluate din alte surse. (The Verge)
👉 Jason Koebler de la 404 Media scrie într-un articol de opinie despre faptul că postările de tip clickbait cu imagini generate cu ajutorul AI sunt omniprezente pe Facebook.
Descrie rețeaua socială drept „internetul zombi, unde un amestec de roboți, oameni și conturi care au fost odată oameni, dar care nu mai sunt, se amestecă împreună pentru a forma un site web dezastruos unde există puține conexiuni sociale”. (404 Media via Business Insider)
👉 În 2022, The Verge și-a regândit site-ul, în așa fel încât să semene cu un feed de rețea socială. În 2023, asta i-a adus o creștere de 43% a numărului de cititori loiali. Povestea o spune The New Yorker.
👉 Presa pune în atenția publicului politicienii cu atitudini negative, pentru că publicul este atras de aceștia. Nieman Lab ia în considerare că asta creează și un efect de bumerang.
Mulțumesc pentru distribuire!