Bună dimineața,
👉 Conspiraționistul Alex Jones, celebru pentru canalul său InfoWars, va fi executat silit după ce un judecător din SUA a dispus vânzarea activelor sale personale, inclusiv acțiunile pe care le deține la compania Free Speech Systems.
Jones a fost condamnat la plata unor despăgubiri de 1,5 miliarde de dolari după ce a susținut ani în șir, în mod mincinos, că masacrul de la școala Sandy Hook, din SUA, ar fi fost o înscenare. (Adevărul)
👉 Campaniile de influență online organizate de națiuni precum China și Rusia folosesc imagini cu femei, generate cu tehnologie AI, pentru a răspândi propagandă și dezinformare. „Crearea unui cont fals și prezentarea lui ca femeie va ajuta contul să câștige mai multă atenție în comparație cu prezentarea lui ca bărbat”, arată un raport citat de The Independent via Digi24.
👉 O analiză France24 via RFI detaliază cazurile mai multor siteuri de dezinformare ce folosesc inteligența artificială pentru a produce conținutul pe care îl răspândesc.
👉 Canalul de Telegram pro-rus Rybar a transmis că „au fost deja efectuate de mai multe ori zboruri de probă, în direcția regiunii Odesa – Insula Șerpilor, cu aeronave F-16 transferate Ucrainei de țări din NATO, de la baza aeriană Fetești, unde piloții ucraineni sunt antrenați”. Informația este falsă, arată Ministerul Apărării Naționale al României. (Inforadar)
👉 Printre fondatorii NATO s-au numărat ofițeri naziști germani, scriu canale moldovenești pro-ruse de pe Telegram. Veridica.ro explică de ce ipoteza este falsă și cui îi servește, formulată în acest fel.
👉 Forţele de poliţie din Europa şi Statele Unite au închis în ultima săptămână un număr mare de servere având legătură cu gruparea extremistă Statul Islamic şi care găzduiau mijloace de propagandă „ce incitau la terorism în cel puţin 30 de limbi”, au anunţat Europol şi Eurojust. (G4Media)
Internațional
👉 Rusia răspândește deliberat o cantitate uriașă de falsuri pentru a destabiliza redacțiile care verifică informații (fact-checking), arată un studiu citat de Euronews. Operațiunea Overload a vizat până acum peste 800 de organizații de știri din Europa, acestea fiind expuse la aproximativ 2.400 de tweet-uri și peste 200 de emailuri.
👉 SUA și Polonia au lansat o inițiativă comună de contracarare a dezinformării pro-ruse referitoare la războiul din Ucraina. Noua echipă va comunica informații corecte despre invazia Rusiei, va amplifica vocea Ucrainei și va expune manipulările Kremlinului. (Polskie Radio)
👉 Rusia ar putea fi în spatele unei tentative de incendiere a autobuzelor din Praga săptămâna trecută, a declarat prim-ministrul ceh Petr Fiala. Poliția a spus că a arestat sâmbătă un bărbat de 26 de ani în legătură cu complotul dejucat și l-a acuzat de terorism. (Reuters)
👉 Elveția a înregistrat o creștere a atacurilor cibernetice și a dezinformării în perioada premergătoare unui summit din week-end-ul trecut, care are ca scop crearea unui parcurs pentru pace în Ucraina, a declarat guvernul luni.
Nouăzeci de state și organizații s-au înregistrat pentru a participa la discuții, aproximativ jumătate dintre ele fiind din America de Sud, Asia, Africa și Orientul Mijlociu. (Reuters)
👉 Partidele politice din India au cheltuit o sumă estimată de 50 de milioane de dolari pe conținut generat de inteligență artificială pentru comunicarea țintită cu circumscripțiile lor în acest ciclu electoral. Și a fost în mare parte de succes, arată experți citați de The Conversation.
👉 …și tot The Conversation deschide o dezbatere sensibilă: ar trebui sau nu ca satira să fie marcată drept conținut manipulator pe rețele sociale? Argumentul în favoarea deciziei ar fi că, prin intermediul site-urilor de satiră, sunt promovate informații greșite. Experții consultați spun, însă, că ar fi bine să lăsăm glumele în pace așa cum sunt.
👉 Imran Ahmed e CEO-ul Centrului pentru Combaterea Urii Online și vorbește despre trucurile pe care le aplică în viața de zi cu zi, pentru a-și păstra sănătatea mentală în fața amplificării discursurilor care instigă la ură. (Men’s Health)
👉 Site-urile partizane deghizate în instituții media depășesc acum numărul site-urilor de ziare americane, a declarat un grup de cercetare care monitorizează dezinformarea, subliniind o criză a știrilor locale într-un an cu alegeri de mare importanță.
Sute de site-uri care imită instituțiile de știri – multe dintre ele alimentate de inteligență artificială - au apărut în ultimele luni, alimentând o explozie de narațiuni polarizante sau false care provoacă alarmă pe măsură ce cursa pentru Casa Albă se intensifică. (Axios)
👉 Dezbaterea extrem de polarizată din SUA, înaintea alegerilor prezidențiale de anul acesta, are un efect descurajator asupra domeniului cercetării dezinformării. Asta spun peste o duzină de academicieni și experți în domeniu intervievați de Financial Times.
👉 Stanford Internet Observatory, un mic dar proeminent grup de cercetare care studiază abuzurile de pe platformele de social media, pare să fie în criză, spune și The Verge, citând newsletter-ul Platformer.
Unii membri cheie ai personalului au plecat recent, inclusiv directorul fondator Alex Stamos și directorul de cercetare Renée DiResta, raportează Platformer. Alți membri ai personalului au plecat după ce contractele lor nu au fost reînnoite, iar unor membri li s-a spus să își caute alte locuri de muncă.
👉 …aparent, și în Brazilia se întâmplă același lucru cu experții în dezinformare: sunt supuși presiunilor politice și juridice, de către grupuri de extremă dreapta. (Tech Policy Press)
👉 …între timp, un grup de organizații nonguvernamentale din SUA s-au aliat și cer platformelor big tech să combată dezinformarea pe subiecte care vizează campania electorală și alegerile prezidențiale. Puteți citi scrisoarea lor oficială aici. (CivilRights.org)
👉 Armata americană a lansat un program clandestin în timpul crizei COVID pentru a discredita vaccinul Sinovac al Chinei – o răzbunare pentru eforturile Beijingului de a învinovăți Washingtonul pentru pandemie. Ținta a fost publicul filipinez. Experții în sănătate spun că această stratagemă a pus în pericol vieți nevinovate. (Reuters)
👉 Meta a anunțat că amână lansarea asistentului său virtual ce folosește inteligență artificială, după ce autoritatea de protecție a datelor personale din Irlanda i-a cerut să amâne antrenarea modelelor pe conținutul public postat pe Facebook și Instagram. (The Verge)
BONUS: MIT Technology Review arată totuși pașii necesari pentru a notifica Meta că nu dorești ca modelele de inteligență artificială să fie antrenate folosind datele din contul tău.
👉 European Fact-Checking Standards Network au analizat peste 2500 de fact-checkuri legate de alegerile europene realizate de organizațiile membre, iar concluziile le puteți citi în Tech Policy Press.
Mulțumesc pentru distribuire.