Bună dimineața,
Social Design Agency (SDA) e o companie cu sediul la Moscova și Biroul Federal de Investigații din SUA (FBI) arată că este sursa unei vaste operațiuni de dezinformare aliniată cu interesele Kremlinului.
O anchetă FBI derulată în urma unei scurgeri de documente ale companiei arată că unul din obiectivele principale ale operațiunii e să convingă publicul că Ucraina nu ar mai trebui să fie susținută în războiul declanșat de Rusia. (Europa Liberă)
În SUA, operațiunea de dezinformare a urmărit să adâncească divizarea societății și să submineze sprijinul pentru Ucraina. (Politico)
…dar acțiunea a avut și o componentă care a vizat spațiul european, mai precis Germania, Italia, Franța și Regatul Unit. Deutsche Welle arată că Rusia a urmărit să crească scorul electoral al partidului de extremă dreapta AfD, din Germania. Și, în general, scorurile partidelor extremiste din spațiul european.
Numai în Germania, mesajele false ar fi ajuns la aproximativ 750.000 de utilizatori.
Pentru a-și atinge scopurile, SDA a creat peste 30 de site-uri clonă ale unor publicații cunoscute, în care a publicat falsuri amplificate apoi de conturi false de pe rețele sociale. În plus, potrivit documentelor FBI, operațiunea a presupus și crearea de imagini și meme cu conținut propagandistic.
Operațiunea a avut strategii media clar definite și trolii angajați de Rusia postau mii de mesaje și comentarii pe rețele sociale. Aveau chiar norme de postat și comentat 🙂
Elon Musk a postat în octombrie, anul trecut, o memă produsă de compania rusească în cadrul operațiunii dezinformative. (Futurism)
Puteți citi întregul dosar depus în instanțele din SUA de către FBI aici. (Politico)
Documentul mai dezvăluie că rețele sociale precum Meta au acceptat plăți pentru a amplifica artificial conținutul produs în campania de dezinformare. De altfel, compania a și anunțat, după dezvăluiri, că blochează pe toate platformele sale, la nivel global, „instituții media de stat rusești” - care sunt, de fapt, produse de propagandă - cum ar fi RT și Rossiya Segodnya. (Ziarul de Gardă)
…dar nu e clar ce face Meta cu dezinformarea pro-rusă care nu vine din surse de stat, ci prin astfel de operațiuni ample. Blocarea instituțiilor de propagandă oficiale ale Kremlinului e mai degrabă un gest prin care Meta vrea să pară „băiatul bun printre ceilalți băieți răi”, arată Deutsche Welle.
Experții citați în text atrag atenția că problema nu e la propaganda despre care știm din start că are ca sursă Rusia.
„Când citesc o pagină pe Facebook numită Health Now, de exemplu, și apare constant conținut pro-rus între sfaturi excelente de sănătate, nu recunosc imediat fundalul propagandistic,” arată unul din experți.
„Consider că acest lucru este mult mai perfid.”
…aveți un moment să discutăm despre doamna și salvatoarea noastră, pseudoștiința?
Săptămâna trecută, medicul și scriitorul Gabor Maté și-a lansat în România volumul Minți împrăștiate, ocazie cu care a fost intervievat de Știrile ProTV.
„Medicul Gabor Maté scrie, în volumul său, Minți împrăștiate, că tulburarea de deficit de atenție, recunoscută și ca ADHD, nu este o boală ereditară și nu există o genă responsabilă pentru această afecțiune. Ci, mai degrabă, pornește din mediul emoțional în care creștem și ne dezvoltăm”, spune intro-ul interviului difuzat de televiziune.
Daniel David, profesor de științe cognitive clinice și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), arată că teza lui Maté nu are la bază studii științifice - care chiar îl contrazic.
„Faptul că domnul Mate accentuează că ADHD nu este o boală, ci doar un fel de mecanism de adaptare la stres/traumă, stres accentuat oarecum de stilul parental, reprezintă un amestec de erori și truisme. Eroarea apare prin diminuarea majoră a rolului geneticului, când studii după studii confirmă că ADHD are o eritabilitate (genetică) în jur de 70%”, arată Daniel David pe blogul său personal, citat de EduPedu.
În plus, mai arată David, Maté are tendința să lege orice afecțiune a sănătății psihice de existența traumei - ceea ce e, din nou, o simplificare grosieră.
Ana Dragu, psiholog clinician și psihoterapeut, fondatoarea Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” din Bistrița, citează și ea mai multe studii științifice ample care îl contrazic pe Maté.
Dragu mai arată că acest tip de explicație simplistă poate genera vinovăție parentală. „Este crucial să înțelegem că ADHD-ul este o tulburare de neurodezvoltare, influențată majoritar de genetică și de anomalii în funcționarea creierului, nu de parenting”, explică ea pe pagina personală de Facebook. (Facebook/Ana Dragu)
În plus, nu e prima dată când afirmațiile lui Maté sunt catalogate drept pseudoștiință.
Anul trecut, într-un interviu pentru Digi24, psihologului Andrei Ion, profesor la Universitatea din București, dădea același verdict, referindu-se la un alt volum scris de Gabor Maté. (Republica)
E relevant să înțelegem că acești specialiști nu neagă experiențele prezentate de Maté în cărțile sale, ci atrag atenția că acestea nu pot fi generalizate și transformate în adevăruri științifice.
Pseudoștiința este un sistem de teorii, presupuneri și metode considerate eronat ca fiind științifice, explică dicționarul Merriam-Webster.
Știri despre știrile false (și rețelele sociale care le amplifică)
👉 O dezinformare virală circulă pe rețelele de socializare și afirmă că atletul sârb Nemanja Majdov ar fi fost suspendat pentru că și-a făcut cruce înaintea meciului de judo cu grecul Theodoros Tselidis, la Jocurile Olimpice de la Paris.
Factual arată că, deși Codul de etică al federației de Judo interzice afișarea de semne religioase de orice fel - deci nu neapărat cele creștine - , acesta nu este singurul motiv al suspendării.
👉 UE este rusofobă, sprijină nazismul de la Kiev și se înarmează pentru a ataca Rusia, potrivit unei narațiuni false promovate de propaganda pro-Kremlin.
Veridica.ro arată că, în realitate, UE își întărește apărarea în fața primejdiei militare rusești, iar Ucraina este sprijinită de statele membre UE nu pentru a ataca Rusia, ci pentru a se apăra.
👉 Un grup de cercetători de la Microsoft au descoperit că un grup de propagandiști ruși, afiliat Kremlinului, a angajat o actriță, care a declarat că a fost victima unui accident rutier cu mașina Kamalei Harris, cu scopul de a răspândi dezinformare înainte de alegerile prezidențiale din SUA. (Biziday)
👉 O nouă campanie împotriva referendumului pentru integrarea europeană a Moldovei, denumită Nu Acum, este promovată, inclusiv sponsorizat, pe site-uri și rețelele sociale. Lansată prin intermediul site-ului Nuacum.eu, campania operează cu narațiuni de dezinformare și manipulări similare celor folosite de formațiunile și politicienii afiliați oligarhului fugar Ilan Șor.
StopFals Moldova a demontat campania și arată cine stă în spatele falsurilor amplificate pe rețele sociale.
👉 Doi cercetători din SUA au antrenat cu ajutorul tehnologiei AI un chatbot care ajută persoanele care cred în ipoteze conspiraționiste să iasă din bucla mentală a propriilor credințe.
Autorii spun că interacțiunea cu chatbotul a redus credința participanților în teoria conspirației alese cu 20% în medie, iar efectul „a persistat neschimbat timp de cel puțin 2 luni” și „a fost observat constant într-o gamă largă de teorii ale conspirației, de la conspirații clasice care implică asasinarea lui John F. Kennedy, extratereștri și Illuminati, până la cele referitoare la evenimente de actualitate, precum COVID-19 și alegerile prezidențiale din SUA din 2020, și s-a manifestat chiar și în cazul participanților ale căror credințe în conspirații erau adânc înrădăcinate și importante pentru identitatea lor”. (NiemanLab)
👉 Departamentul de Stat acuză RT, instituție de propagandă rusă, că desfășoară operațiuni de informații și achiziționează arme pentru războiul din Ucraina. (The Washington Post)
👉 Instagram a anunțat o serie de modificări care vor face ca conturile a milioane de adolescenți să fie private, vor îmbunătăți supravegherea parentală și vor seta restricții de mesagerie ca opțiune implicită, într-un efort de a proteja copiii de pericole.
Meta a declarat că utilizatorii sub 16 ani vor avea acum nevoie de aprobarea unui părinte pentru a modifica setările conturilor restricționate, denumite „Conturi de adolescenți,” care filtrează cuvintele ofensatoare și limitează cine poate lua legătura cu ei. (NPR)
👉 Asociația pentru Tehnologie și Internet, alături de 63 de organizații pentru drepturi digitale, a trimis o scrisoare deschisă Comisiei Europene, avertizând asupra riscurilor verificării vârstei în mediul online.
Asociațiile că astfel de sisteme pot submina confidențialitatea utilizatorilor, oferind o protecție ineficientă pentru copii și creând un fals sentiment de securitate. Organizațiile solicită măsuri mai eficiente și proporționale, care să respecte drepturile omului și să asigure o protecție reală a copiilor. (ApTI)
👉 …iar Google plănuiește să lanseze o tehnologie care va identifica dacă o fotografie a fost realizată cu o cameră, editată cu software precum Photoshop sau creată de modele AI.
În următoarele luni, rezultatele căutărilor pe Google vor include o funcție actualizată „despre această imagine” pentru a informa utilizatorii dacă o imagine a fost creată sau editată cu instrumente AI.
Această funcție va oferi mai multe detalii despre imaginile cu origine cunoscută, dar nu va încerca să determine sursa reală a unei imagini fără metadate. (The Verge)
👉 VIDEO. Am vorbit despre conspiraționistul Alex Jones în mai multe ediții Misreport, de-a lungul timpului.
Pe scurt, a susținut, ani la rând, fără dovezi, că un atac armat de la școala Sandy Hook din Connecticut e un fals, o farsă organizată de guvernul SUA cu scopul de a impune, apoi, interzicerea posesiei armelor de foc în SUA. (BBC)
(Pe lung, în #Ediția 123 Misreport)
A fost dat în judecată de părinții copiilor uciși și a pierdut, fiind obligat de instanțele din SUA să plătească despăgubiri de peste un miliard de dolari. HBO a produs un documentar - The Truth vs Alex Jones - care urmărește desfășurarea proceselor lui.
Vi-l recomand mai ales pentru că oferă o portiță spre mintea și felul în care gândește Jones, dar oglindește foarte bine și câtă responsabilitate își asumă pentru toate afirmațiile false pe care le-a susținut și efectele pe care le-au avut acestea în viețile unor oameni.
👉 …că tot veni vorba de Alex Jones, îl puteți „prinde” și în alt documentar produs de HBO, de data asta despre alt mincinos dovedit - Donald Trump.
Stopping the Steal urmărește felul în care Trump a încercat să convingă cetățenii SUA, printr-o operațiune amplă de dezinformare, că alegerile din 2020 ar fi fost fraudate și că, în realitate, le-ar fi câștigat.
Asta în ciuda faptului că nicio instanță din SUA - nici măcar cele cu judecători numiți de republicani, partidul care l-a nominalizat a doua oară pe Trump drept candidat la președinția SUA - nu au decis în favoarea sa. Și au fost peste 60 de astfel de procese. 🙄
De altfel, momentele cele mai relevante ale documentarului sunt cele care vorbesc despre lipsa completă a dovezilor factuale care să susțină afirmațiile repetate ale lui Donald Trump că alegerile ar fi fost fraudate.
Disclaimer: Misreport nu are niciun contract cu HBO, recomandările vin exclusiv din motive care țin de tematica pe care o abordăm în newsletter. Și ne-au plăcut documentarele 😁
👉 ANALIZĂ. Rețeaua X a fost blocată în Brazilia, în urma unei decizii definitive a Curții Supreme.
Institutul Reuters pentru Jurnalism a vorbit cu mai multe publicații din Brazilia pentru a vedea dacă au fost afectate de blocarea rețelei.
Spoiler alert: nu prea, pentru că publicațiile încearcă deja să devină independente de traficul pe care îl (mai) aduc rețelele sociale.
👉 Generarea de conținut de slabă calitate cu ajutorul inteligenței artificiale a devenit o industrie lucrativă pentru creatori, dar și pentru platformele folosite pentru a distribui acest tip de conținut. The Conversation descrie cum funcționează acest ecosistem.
👉 Tot mai mulți adulți din SUA se bazează pe TikTok pentru a obține știri în mod regulat. TikTok are cea mai rapidă creștere în rândul platformelor de social media în ceea ce privește utilizarea pentru informare, potrivit unei analize recente a Pew Research Center. (Fast Company)
Puteți citi analizele în detaliu pe site-ul Pew Research Center: Social Media and News Fact Sheet și News Platform Fact Sheet.
👉 ANALIZĂ. Atacurile asupra pagerelor și stațiilor de emisie-recepție (și, posibil, chiar asupra panourilor solare) din Liban reprezintă unul dintre acele evenimente pe care mulți le-au speculat ca fiind iminente: transformarea obiectelor de zi cu zi în arme, în conflictele secolului XXI.
Un cercetător de la Universitatea Lancaster analizează ce efecte are transformarea tehnologiei care permite comunicarea globală în arme. (The Conversation)
Probabil că ai citit săptămâna trecută și alte știri care ți s-au părut false sau înșelătoare. Te rugăm să nu uiți că Misreport e o monitorizare realizată de doi oameni, în timpul lor liber.
Poți sprijini Misreport devenind membru plătitor. Ne mai poți ajuta recomandând Misreport prietenilor sau distribuind conținutul newsletter-ului pe rețele sociale.
Mulțumesc!
Mulțumesc!