Bună dimineața,
👉 TikTok este rețeaua socială unde utilizatorii români întâlnesc cele mai multe teme ale operațiunilor de influență rusească, arată raportul Arhitectura Dezinformării, realizat de Expert Forum România.
Raportul arată că principalele mesaje care vizează România cu o intenție clară de manipulare anti-NATO sunt în momentul de față pe TikTok, „un Vest Sălbatic al reglementărilor de social media”.
„Frica românilor față de un război pe teritoriul țării este principalul mod de exploatare și blamare a NATO. Chiar dacă românii susțin covârșitor (81% în iulie 2024, conform Statisa) apartenența la NATO, scopul propagandei nu este să înlocuiască această susținere, ci să o limiteze”, arată raportul Expert Forum. (Europa Liberă/România)
📖 Puteți citi raportul EFOR aici.
👉 #FALS Premierul Marcel Ciolacu a susținut că numărul angajaților „la bugetul statului” nu a mai crescut și că este pentru prima dată când această creștere a fost oprită. Factual a verificat afirmația sa și arată că este falsă.
👉 …și tot Factual arată că prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține fără dovezi că pesta ovină ar fi fost adusă în România pentru a distruge zootehnia românească.
Doar că boala mai este întâlnită și în alte țări (Grecia, Turcia, Georgia) și exporturile de ovine din România nu „s-au oprit”, așa cum susține Lulea.
👉 #DEZINFORMARE Piața de desfacere a micilor producători români de alimente a fost restrânsă doar la județul de reședință, ceea ce va duce, inevitabil, la falimentul acestora - susține deputatul extremist Ciprian Ciubuc. Veridica.ro arată că acesta minte și explică de ce.
👉 Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din Moldova, dublate de referendumul pentru aderarea țării la Uniunea Europeană, Federația Rusă își întețește atacurile hibride menite să influențeze rezultatele acestora.
În războiul hibrid, se resimte implicarea Bisericii Ruse. Unii preoți afiliați Patriarhiei Ruse au fost surprinși de jurnaliști făcând propagandă anti-UE în timpul slujbelor religioase.
Jurnaliștii de la „Nord News” au reușit să filmeze cu camera ascunsă un preot din Bălți în momentul în care acesta promova falsuri despre UE, în timpul unei predici. Jurându-se cu crucea în mână, acesta a spus că Uniunea Europeană este „lipsită de valori” și că actuala guvernare pro-europeană ar importa „tot ce este mai rău” de acolo: „Democrație... Ce fel de democrație? Ne impun toate mârșăviile lor aduse din Europa. De ce nu importă din Europa drumuri bune, farmacii eficiente? Au adus doar mârșăviile lor”, a menționat preotul bisericii „Sfântul Mina” din Bălți. (Deutsche Welle)
👉 „Ne confruntăm cu o strategie înfricoșătoare: exploatarea fricii – în special a fricii de război. Mașinăria de dezinformare a Rusiei leagă, pentru prima dată, în mod periculos încercarea Moldovei de a adera la UE de amenințarea războiului în interiorul granițelor noastre”, a declarat consilierul pentru Securitate Națională, Stanislav Secrieru, pentru Politico, citat de Ziarul de Gardă.
👉 Expert Forum a monitorizat și analizat conținutul a 18 canale de Telegram și o pagină de Facebook, toate active în spațiul informațional din Moldova. Sursele au fost selectate pe baza influenței lor în promovarea dezinformării și a capacității lor de a ajunge la un public larg.
Într-un raport, organizația arată că propaganda pro-rusă de la Chișinău a jucat un rol esențial în încercarea de a manipula percepțiile publice în legătură cu referendumul din 20 octombrie 2024.
👉 În acest context, autoritățile de la Chișinău au anunțat că au blocat mai multe pagini web din Federația Rusă. Decizia a fost luată de către Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova. (Digi24)
👉 …iar Frankfurter Allgemeine Zeitung detaliază eforturile guvernării pro-europene din Republica Moldova de a contracara tentativele masive ale Rusiei de a readuce micul stat ex-sovietic în sfera sa de influență. (Deutsche Welle)
👉 Maia Sandu candidează pentru a fi aleasă pentru un al doilea mandat pe 20 octombrie, iar o coaliție formată din mai mult de o duzină de partide pro-occidentale solicită cetățenilor să voteze „da” în cadrul unui referendum privind planurile de aderare la UE. Moldova a primit statutul de țară candidată anul trecut, iar negocierile de aderare au început în decembrie. (HotNews)
Știri despre știrile false (și rețelele sociale care le amplifică)
👉 Platforma de socializare X a lui Elon Musk a declarat Curţii Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de a opri răspândirea dezinformării şi a cerut unui judecător să ridice interdicţia asupra platformei.
Brazilia, a şasea cea mai mare piaţă a X la nivel global, cu aproximativ 21,5 milioane de utilizatori, a blocat accesul cetățenilor săi la rețeaua X la finalul lunii august, după ce rețeaua a refuzat să implementeze măsuri impuse de un judecător al Curții Supreme. (News.ro)
👉 VIDEO CBS News prezintă într-un reportaj cum decurg cursurile de educație media în școlile din Finlanda.
👉 Un studiu realizat de către Organizația Mondială a Sănătății plasează România pe prima poziție în topul țărilor cu o utilizare problematică a social media în rândul adolescenților.
Comportamentele pe rețelele sociale pentru aproximativ 22% dintre adolescenții români intervievați au fost declarate problematice, iar cele mai mari procente au fost înregistrate pentru băieții și fetele de 13 ani: 21%, respectiv 28%.
Procentul mediu al comportamentelor problematice pentru toate țările este în creștere, de la 7% în 2018 la 11% în 2022. (Euronews)
📖 Puteți citi studiul integral aici.
👉 Un memorandum recent arată că Ministerul de Externe al Canadei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea tot mai redusă de a contracara dezinformarea străină online, din cauza accesului limitat la date și a tacticilor în schimbare ale adversarilor. (The Canadian Press via National Post)
👉 Dezinformarea atribuită serviciilor rusești și belaruse a crescut pe internet cu aproximativ 300% în primele zile ale inundațiilor severe din Polonia, a declarat săptămâna trecută Krzysztof Gawkowski, vicepremier și ministru al digitalizării.
Cele mai grave inundații din ultimele două decenii au lăsat multe orașe din Europa Centrală, inclusiv sud-vestul Poloniei, sub apă la începutul acestei luni, iar guvernul a avertizat în același timp cu privire la răspândirea dezinformării. (Reuters)
👉 Rusia și Iran sunt parteneri apropiați în Ucraina și în Orientul Mijlociu, însă intervin de părți opuse în alegerile din Statele Unite, încercând să influențeze rezultatele. Axios explică de ce, și care este obiectivul fiecăruia dintre statele care încearcă să manipuleze opinia publică din SUA.
👉 NPR a refăcut istoria RT (Russia Today) în SUA, de la un canal de televiziune prin cablu la o instituție acuzată de operațiuni de dezinformare și propagandă pe teritoriul SUA.
👉 …iar Reporteri fără Frontiere arată cât de simplu e să accesezi RT în Europa, în ciuda faptului că instituția de propagandă pro-rusă este, teoretic, blocată în spațiul european.
👉 Democrațiile directe, care acordă cetățenilor un rol important în procesul de elaborare a politicilor, vor suferi cel mai mult din cauza dezinformării și a deepfake-urilor generate de inteligența artificială.
Aceasta se aplică atât Elveției, cât și majorității statelor americane, unde nu doar reprezentanții aleși, ci și cetățenii iau decizii importante, spune Touradj Ebrahimi profesor la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne (EPFL) și expert în domeniul deepfake-urilor. (SwissInfo.ch)
👉 O rezervație naturală din Filipine, lăudată de importanți activiști de mediu și vedete de film, a fost ținta unui atac concertat de dezinformare pe rețelele sociale, în timp ce luptă pentru a-și continua activitatea.
BBC a descoperit o rețea de aproape 100 de conturi și pagini false de Facebook care au răspândit afirmații înșelătoare despre Masungi Georeserve și administratorii acesteia.
👉 Un departament de poliție din Regatul Unit testează un sistem bazat pe inteligență artificială care ar putea ajuta la rezolvarea cazurilor vechi, condensând decenii de muncă de investigație în doar câteva ore.
Însă nu există încă informații despre rata de precizie a acestei platforme dezvoltate în Australia, numită Soze, ceea ce reprezintă o preocupare majoră, deoarece modelele de inteligență artificială tind să ofere rezultate extrem de inexacte sau să inventeze informații. (Sky News via Futurism)
👉 CBC News arată cum verifică jurnaliștii săi autenticitatea imaginilor și a video-urilor pe care le folosesc în jurnalele de știri, atunci când sursa lor este pe rețele sociale sau site-uri.
👉 OPINIE. Platformele sociale au nevoie de mai multă transparență și responsabilitate în ceea ce privește modul în care funcționează și sunt antrenați algoritmii care le guvernează, pentru a proteja dreptul utilizatorilor la informare corectă, scrie Paula Gori, Secretar-General al European Digital Media Observatory (EDMO).