Bună dimineața,
👉 Telespectatorii televiziunilor de știri s-au uitat la emisiuni promoționale, fără să știe că acestea sunt plătite cu zeci și sute de mii de euro de către partidele care și-au trimis invitații în studiouri, în campania electorală pentru alegerile europarlamentare (mai-iunie, 2024).
PSD, PNL și AUR au plătit într-o singură lună aproximativ 4 milioane de euro pentru promovare doar către Realitatea Plus. PSD a plătit, în aceeași perioadă, emisiuni publicitare către șapte televiziuni.
Multe din emisiuni nu au fost marcate drept publicitare și niciun partid din cele menționate, și nici televiziunile - în afară de Prima TV - nu au explicat transparent pentru ce au fost folosiți acești bani.
Care vin din fonduri publice :) (Snoop.ro & Active Watch)
👉 Mii de maghiari s-au adunat la Budapesta pentru a protesta împotriva a ceea ce au numit „fabrica de propagandă” condusă de televiziunea de stat a premierului autoritar Viktor Orbán.
„Ne-am săturat de minciuni, de propagandă, răbdarea noastră a luat sfârșit”, a spus Peter Magyar, liderul partidului de opoziție de centru-dreapta Tisza, în fața mulțimii. (Europa Liberă România)
Mircea Geoană s-a kompromat singur
Mircea Geoană, candidat independent la președinția României și fost vicepreședinte al NATO, s-a plâns, săptămâna trecută, că este victima unui kompromat și că împotriva sa a fost organizată o „operațiune de dezinformare”.
Pentru claritate, kompromatul este definit ca fiind o informație compromițătoare, de multe ori fabricată, folosită pentru șantaj sau pentru a distruge reputația cuiva. (Dicționarul Merriam-Webster)
Ce s-a întâmplat?
În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană - care era, în acea perioadă încă vicepreședinte al NATO - fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Doar că omul de afaceri avea și o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Rusia, a dezvăluit Context.ro.
Geoană și Mănescu au fost contactați de Context în timpul documentării, însă Mănescu a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, iar Geoană a spus că nu deținea informații despre activitatea colaboratorului său.
Context a publicat dovezi clare pentru a susține dezvăluirile făcute.
După publicarea materialului, Mircea Geoană a invocat, fără dovezi, implicarea unor entități „externe” în dezvăluiri, sugerând că în spatele dezvăluirilor despre el ar sta chiar Federația Rusă. Geoană nu a adus nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor, dar a folosit drept argument poziția sa în cadrul NATO. (RFI)
…în plus, Geoană a plătit publicitate către Facebook pentru a amplifica postarea sa în care sugerează că în spatele investigației ar sta Federația Rusă. Potrivit înregistrării din Facebook Ad Library, anunțul publicitar sponsorizat a fost afișat de peste 400.000 de ori.
Totul se putea opri aici, dar…
Mircea Geoană și staff-ul său de campanie au revenit, acuzându-l pe Attila Biro, unul din autorii investigației și coordonator Context.ro, că ar fi fost implicat într-o tentativă de asasinat asupra procurorului general al Bulgariei. (G4Media)
Nici de data aceasta Geoană&co nu au adus dovezi în sprijinul afirmațiilor lor (HotNews), ci au vehiculat falsuri dovedite, postate în 2023 de o serie de site-uri din Bulgaria, și care, la rândul lor, citau „surse anonime”. (OCCRP)
…iar Context.ro a revenit cu o nouă dezvăluire: în timp ce Rareș Mănescu coordona campania lui Geoană și înființa o firmă cu propagandistul rus, fiul său, Vlad Mănescu, a vândut o companie de consultanță unei foste colaboratoare a oligarhului rus Moshe Kantor, sancționat internațional.
Ploi „artificiale” peste tot
👉 Uraganul Helene a lovit șase state din SUA producând 200 de victime. Au apărut imediat voci conspiraționiste care au inundat rețelele sociale și au atribuit „crearea” uraganului de către autorități, cu ajutorul unor tehnologii secrete. (Reuters)
👉 Donald Trump, candidat pentru un al doilea mandat la președinția SUA, a susținut că guvernul federal ar bloca intenționat ajutorul destinat victimelor din rândul republicanilor.
În plus, grupuri extremiste de extremă dreapta avertizează pe rețelele de socializare că oficialii plănuiesc să demoleze comunitățile afectate și să confişte terenurile locuitorilor. PBS arată că avem de-a face cu dezinformare după dezastrul produs de uragan.
👉 Dezinformarea a determinat un răspuns din partea Casei Albe, care a contracarat, în cadrul unei conferințe de presă, afirmațiile potrivit cărora oficialii guvernamentali „controlează” vremea, inclusiv un zvon exagerat care circulă pe rețelele de socializare, potrivit căruia uraganul Helene ar fi fost o furtună „creată artificial” pentru a permite corporațiilor să exploateze zăcămintele de litiu din regiune. (The Guardian)
👉 …„A fost, de asemenea, primul dezastru major al inteligenței artificiale. Imaginile false cu distrugerile, care s-au răspândit pe X, Facebook și alte platforme, au amplificat incertitudinea cu privire la ceea ce se întâmpla”, arată un comentariu publicat de The Atlantic.
Autorul spune că va fi tot mai greu să găsim informația validă în astfel de cazuri, din cauza inundării spațiului informațional cu dezinformare și falsuri.
👉 Printre imaginile false, generate cu AI, s-a numărat și o fotografie sintetică a unei fetițe speriate, înconjurată de ape, care ține în brațe un cățeluș. Rolling Stone arată că a fost folosită pe rețele sociale de cel puțin un senator republican, care apoi a șters-o.
👉 …dar avem ploi „artificiale” și acasă: Factual arată că o pagină de Facebook folosește teorii conspiraționiste și afirmații lipsite de dovezi sau fundament științific, atunci când vorbește despre „crearea” unor ploi „artificiale” pe teritoriul României.
Știri despre știrile false (și rețelele sociale care le amplifică)
👉 Grupul de hackeri ruși Fin7 pare să fie în spatele mai multor site-uri care folosesc variații ale numelui „AINude.ai” pentru a păcăli victimele, în mare parte bărbați, să le ofere informații personale fără să știe.
Site-urile creează nuduri sintetice folosind fotografii încărcate de utilizatorii de internet. (404 Media via Futurism)
👉 Femeile din Coreea de Sud se confruntă cu un val de videoclipuri și imagini deepfake explicite, create fără consimțământ, care au devenit mult mai accesibile și mai ușor de realizat. (PBS News)
👉 Un grup de 24 de grupuri civice internaționale au lansat o scrisoare deschisă către conducerile principalelor platforme sociale în care cer mai multă implicare pentru a stopa dezinformarea generată cu ajutorul AI ce afectează în mod special femeile și persoanele LGBTQ+. (AFP via France24)
👉 Google introduce reclame în unele dintre rezumatele generate de AI ale motorului de căutare.
De exemplu, dacă cauți modalități de a scoate o pată de iarbă de pe pantaloni și întrebi Google, răspunsul generat de AI îți va oferi câteva sfaturi, împreună cu sugestii pentru produse pe care le-ai putea achiziționa pentru a te ajuta să îndepărtezi pata. (The Verge)
👉 Squamish e un orășel cu 23.000 de locuitori, la nord de Vancouver, în Canada. O bursieră Columbia Journalism Review analizează cum a resimțit mica comunitate blocarea ziarelor de către Meta, în urma reglementărilor impuse de guvernul canadian.
👉 Versiunea în limba rusă a Wikipedia susține narațiunile dezinformative și propaganda Kremlinului, arată Foreign Policy.
👉 Un cercetător de la Universitatea Manchester face o scurtă istorie a folosirii trolilor de către Kremlin, prin prisma a trei milioane de postări pe care le-a analizat de-a lungul timpului, de pe rețeaua X. (The Conversation)
👉 EU Disinfo Lab publică un kit în sprijinul insituțiilor și politicienilor care combat dezinformarea în spațiul european. Găsiți în el definiții clare și strategii de lucru pentru a face față campaniilor de dezinformare.
👉 BBC spune povestea unui deepfake audio care a devenit viral și, în ciuda faptului că a fost dovedit drept fals, a divizat și antagonizat o comunitate din Baltimore, SUA.
👉 …și totuși, votanții din SUA se tem mai mult de minciunile politicienilor decât de dezinformarea produsă cu ajutorul tehnologiei AI, arată mai mulți experți citați de France24.
👉 Elon Musk a participat la un miting electoral alături de Donald Trump, unde a susținut că democrații ar vrea să interzică dreptul la vot cetățenilor SUA. Mother Jones arată că afirmația lui, alături de altele făcute la același eveniment, e falsă.
👉 Potrivit Alinei Aleksieeva, adjuncta Centrului de Stat al Ucrainei pentru Combaterea Dezinformării (CPD), gigantul chinez de social media TikTok este „mai periculos” pentru Ucraina în ceea ce privește răspândirea propagandei și dezinformării rusești decât aplicația de mesagerie fondată în Rusia, Telegram.
„Deja am descifrat cum funcționează Telegram — înțelegem structura și modul său de operare,” a declarat Aleksieeva în cadrul unei conferințe de presă desfășurate săptămâna trecută la Kiev. „TikTok, însă, a devenit o preocupare majoră pentru noi.” (The Record)
👉 „Care este rolul propagandei? Să arate că Rusia este o țară stabilă și că este înconjurată de entități instabile (țările UE) care mai devreme sau mai târziu se vor prăbuși sau vor începe războaie. Iar Rusia este o insulă care va rezista întregului val”, spune Serghei Mikhalkov, analist la Texty.org, pentru Context.ro.
Interviul explorează propaganda Kremlinului în interiorul Federației Ruse și arată cum e portretizat spațiul european la televiziunile finanțate de guvernul rus.
👉 OPINIE. O privire asupra discursurilor politicienilor din AfD, partidul german de extremă dreapta, ne spune ceva despre dezinformare - a penetrat discursul public, a reușit să ajungă în media mainstream și, în plus, a generalizat practica de a demoniza jurnaliștii. (Tech Policy Press)
Mulțumesc pentru distribuire!