Ediția #227
Bună dimineața,
👉 Timp de trei luni, o reporteră sub acoperire a Ziarului de Gardă din Moldova a participat la așa-zisele proteste organizate de oamenii plătiți de oligarhul Ilan Șor.
În schimbul serviciilor sale, reporterei ZdG i-a fost deschis un cont într-o bancă de stat din Rusia, iar în septembrie, după aproape două luni în slujba lui Șor și a Moscovei, a primit 15 mii de ruble rusești, echivalentul a circa 2,7 mii de lei moldovenești.
Investigația ZdG vine după ce poliția din Chișinău a anunțat că oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la închisoare pentru fapte de corupție, ar fi mituit 130.000 de cetățeni pentru a vota contra referendumului de aderare la UE desfășurat în Moldova. (Adevărul)
Versiunea video a investigației a înregistrat aproape 200.000 de vizualizări pe platforma YouTube.
👉 Tot referindu-se la Moldova, Meta a anunțat că a eliminat șapte conturi de Facebook, 23 de pagini, un grup și 20 de conturi pe Instagram pentru încălcarea politicii sale de „comportament inautentic coordonat”.
Entitățile postau mesaje, caricaturi sau meme, critici la adresa președintei Maia Sandu, a politicienilor pro-europeni și a legăturilor strânse dintre Republica Moldova și România. Totodată, aceștia postau comentarii de susținere a partidelor pro-ruse din țară. (Reuters via RFI)
👉 …în fine, Parlamentul European a adoptat o rezoluție de sprijin pentru Republica Moldova, în pragul alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la UE, organizate pe 20 octombrie. Documentul cere statelor membre din blocul comunitar să ofere sprijin pentru contracararea propagandei Moscovei în procesul electoral. Rezoluţia prevede şi crearea unui mecanism financiar care să sprijine Chişinăul în parcursul său european. (TVR Moldova)
⚠️ Kind reminder: în luna martie a acestui an, Ilan Șor a vrut să trimită peste 200 de persoane la București, la un protest organizat de AUR în timpul Congresului PPE, a arătat atunci șeful Poliției Naționale din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu. Sumele pe care ar fi urmat să le primească aceste persoane ajungeau la sute de euro pe zi, conform oficialului de la Chișinău. (HotNews)
👉 Condamnat în lipsă în Republica Moldova la 15 ani de închisoare, Ilan Şor a fugit din Republica Moldova şi în prezent este la Moscova. El a fost implicat în cel mai mare scandal de corupţie din Republica Moldova, prin care, în perioada 2012-2014, a fost sustras un miliard de dolari din băncile moldoveneşti, echivalentul a 12 la sută din PIB-ul ţării la momentul respectiv. (Digi24)
👉 #PROPAGANDĂ Un publicist din Franța a depus plângere la adresa fostului secretar-general NATO, Jens Stoltenberg, în Belgia.
Publicistul încearcă să acrediteze ideea că Stoltenberg ar fi responsabil pentru declanșarea războiului din Ucraina și va fi condamnat la închisoare pe viață.
Veridica.ro arată cum Federația Rusă e în spatele acestei povești și beneficiază de efectele dezinformării.
👉 AUR și paginile afiliate partidului au plătit aproape 1,2 milioane de lei pentru reclame politice pe Facebook în ultimele trei luni, fiind astfel partidul care a cheltuit cei mai mulți bani pentru a-și crea vizibilitate pe rețeaua socială. AUR este urmat de PSD (880 mii lei), PNL ( 810 mii lei) și USR (640 mii lei).
Și la numărul de reclame AUR este pe primul loc, cu peste 7 mii, urmat de PSD cu aproape 2 mii și PNL cu 2.200 de reclame. (Expert FORUM)
Știri despre știrile false (și rețelele sociale care le amplifică)
👉 Polonia va interzice temporar refugiaților să solicite azil în țară după ce au traversat granița dinspre Belarus, pe fondul avertismentelor că Rusia și aliații săi folosesc migranți pentru a încerca să destabilizeze Uniunea Europeană.
Vorbind la o întâlnire a partidului de guvernare Coaliția Civică, premierul polonez Donald Tusk a declarat că o nouă strategie de migrație va include „suspendarea teritorială temporară a dreptului de azil.” (POLITICO)
👉 Teoriile conspirației s-au răspândit rapid online cu privire la ajutoarele pentru comunitățile afectate grav de uraganele Helene și Milton, unele dintre acestea fiind amplificate de fostul președinte Trump.
Agenția guvernamentală din Statele Unite responsabilă cu coordonarea răspunsului la dezastrele naturale și situațiile de urgență a avertizat săptămâna trecută că aceste minciuni au îngreunat semnificativ eforturile de răspuns.
Secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, le-a spus reporterilor că au existat „discursuri instigatoare la ură de toate tipurile propagate pe platformele online” care au acționat ca „o forță motivantă pentru ca oamenii să facă rău.” (Axios)
👉 …iar primele victime au fost meteorologii, care au început să primească amenințări cu moartea. (The Guardian)
👉 Influențează cu adevărat tehnologia AI rezultatele alegerilor? Deutsche Welle a vorbit cu mai mulți experți și arată cum poate fi folosită tehnologia pentru a ne manipula.
👉 Utilizatorii Threads critică dur Meta după ce a publicat imagini generate de tehnologie AI ale Aurorei Boreale. (The Verge)
👉 …și tot pe Threads, subiectul „Eșecurilor de moderare Threads” este în trend. Unii utilizatori se plâng că conturile lor sunt șterse sau restricționate pentru că au postat linkuri către articole cu subiecte controversate.
Adam Mosseri, șeful Instagram și Threads, răspunde direct la unele plângeri și a spus că „se ocupă de aceasta”. (The Verge)
👉 Donald Trump controlează narațiunile pe care le spune, în SUA, media de extremă dreapta, și pare că rețeta e: în fiecare zi, o nouă conspirație, un nou atac… (The Guardian)
👉 WikiProject AI Cleanup protejează Wikipedia de tipul de informații înșelătoare generate cu tehnologie AI, care a afectat restul internetului.
Proiectul urmărește să identifice și să elimine conținutul problematic creat sau influențat de AI, asigurându-se că informațiile de pe platformă rămân precise și de încredere. (404Media)
👉 În SUA își face loc un nou trend îngrijorător în escrocheriile telefonice, pe fondul dezvoltării tehnologiei. Escrocii folosesc AI pentru a replica vocile membrilor familiei victimelor în scheme de falsă răpire.
Această tactică s-a dovedit deosebit de eficientă în a convinge familiile să trimită bani pentru presupusa eliberare în siguranță a celor dragi. (The Express Tribune)
👉 Lente, un grup de monitorizare a alegerilor din Filipine, a subliniat necesitatea unei educații mai concentrate și sistematice a alegătorilor pentru a combate dezinformarea legată de alegeri.
Brizza Rosales, consultant tehnic și de reformă la Lente, a declarat că răspândirea dezinformării, așteptată să atingă apogeul cu două sau trei săptămâni înainte de alegerile din 12 mai 2025, va adăuga provocări în Regiunea Autonomă Bangsamoro din Mindanao musulman. (INQUIRER.net)
👉 Varun Shetty, directorul parteneriatelor media la OpenAI, a declarat că, în prezent, compania nu intenționează să împartă veniturile din publicitate generate de produsul său SearchGPT cu editorii ale căror conținuturi sunt afișate.
Shetty a explicat că OpenAI consideră că motorul său de căutare prototip, SearchGPT, va compensa în mod echitabil editorii prin „trafic incremental semnificativ de la noi audiențe”. (PressGazette)
👉 OpenAI a lansat un nou raport în care prezintă eforturile pe care le-a întreprins pentru a preveni folosirea produselor sale în scopuri maligne. (The Record.)
👉 Un articol BBC InDepth analizează cum au modelat algoritmii rețelelor sociale modul în care comunicăm online.
👉 OPINIE. Marina Hyde, jurnalist The Guardian, spune că în urma urganului Milton, care a măturat SUA, au rămas două lumi. Una îi aparține lui Elon Musk. Cealaltă se numește realitate obiectivă.