Bună dimineața!
👉 Maia Sandu (candidată pro-UE) a câștigat duminică turul 2 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova în fața lui Alexandr Stoianoglo (candidat susținut de forțele pro-ruse), cu un scor de peste 55% și va fi președintele țării pentru al doilea mandat consecutiv. (G4Media)
👉 Însă, până la victoria Maiei Sandu, să ne uităm puțin la metodele prin care Federația Rusă a încercat să interfereze cu rezultatul votului. Și la resursele investite în încercarea de a distorsiona alegerile.
În săptămâna dinainte de turul doi, mai mulți cântăreți de manele din România, care au comunități mari online, au făcut clipuri de propagandă pentru candidatul pro-rus la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo. Apoi și-au șters clipurile. (Veridica.ro)
👉 După vot, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a informat despre înregistrarea, pe parcursul zilei alegerilor, a 225 încălcări/incidente şi alte acțiuni privind desfășurarea activității electorale. Ziarul de Gardă notează că polițiștii au înregistrat, printre alte nereguli:
26 situații de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor
24 cazuri de transportare organizată a alegătorilor
👉 Tot duminică, serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Moldova au fost vizate de un atac cibernetic, conform declarației făcute duminică de Angelica Caraman, președinta CEC, într-o conferință de presă.
Aceste atacuri au afectat viteza de funcționare a aplicației de înregistrare a votanților la secțiile de votare, îngreunând astfel procesul de verificare și înregistrare. (Euronews)
👉 În plus, procesul de votare a fost întrerupt la secțiile de vot din orașele Liverpool și Northampton din Marea Britanie, după primirea unei alerte cu bombă, au relatat agenției de presă IPN surse diplomatice și alegători prezenți la fața locului. Amenințările s-au dovedit a fi false. (HotNews)
👉 …dar am avut alerte cu bombă și acasă, mai precis la Brașov și București. Și acestea s-au dovedit a fi false. (G4Media)
👉 Armand Goșu a explicat pe larg, într-un interviu pentru Contributors.ro, de ce era atât de importantă pentru Kremlin o victorie a candidatului pro-rus:
„(…) obiectivul maximal al Rusiei este deschiderea unui nou front împotriva Ucrainei, în regiunea Odesa, cu o diversiune dinspre Transnistria.
Alt obiectiv ar fi destabilizarea Moldovei și pregătirea terenului pentru o victorie a pro-rușilor la alegerile parlamentare de anul viitor. Un succes al lui Stoianoglu ar fi deschis un bulevard partidelor pro-ruse către guvernare.
Un alt obiectiv al Moscovei este eșuarea parcursului european al Moldovei. Un succes al Chișinăului pe drumul integrării europene poate deveni un model pentru alte state din regiune, poate demonstra rușilor, celor din Moscova, Petersburg, Ekaterinburg că există alternativă la autoritarismul euro-asiatic al lui Putin”.
…și două de la noi: OUG pe bază de fals & ferma de trolli pe care nu o dovedește nimeni
👉 Ați auzit că importăm masiv ouă de calitate slabă din Ucraina și asta ne pune în pericol producătorii autohtoni? Zvonul s-a propagat în social media și Guvernul României a decis prin ordonanță să oprească importurile directe de ouă din Ucraina, pe care le-a condiționat de existența unei licențe speciale și doar dacă în România e penurie de ouă.
Context.ro a verificat importurile de ouă din ultimii ani și arată că Guvernul României a adoptat OUG pe baza unor informații false.
👉 Săptămâna trecută, Elena Lasconi, candidat la alegerile prezidențiale din partea USR, l-a acuzat, într-o postare pe Facebook, pe Mircea Geoană, candidat independent și el, că ar folosi o fermă de trolli îndreptați împotriva ei. Și i-a cerut premierului Marcel Ciolacu (?!) să verifice presupusa informație.
Lasconi a spus că știe aceste date de la „prieteni jurnaliști”. (HotNews)
👉 …pentru ca mai apoi să revină și să spună că a avut, „de fapt, niște discuții cu oameni care au fost apropiați de echipa de campanie a domnului Geoană”. (Euronews)
👉 …apropo de Mircea Geoană - Digi24 a observat foarte bine: în contextul discuției publice cu ferma de trolli, fostul secretar general adjunct al NATO a folosit argumentele unei organizații pe care, acum câteva săptămâni, o acuza că „orchestrează o campanie de kompromat” la adresa lui.
👉 Premierul Marcel Ciolacu a declarat și el că există foarte multe servere pentru ferme de boți într-o clădire din Capitală, care ar lucra pentru campania lui Mircea Geoană.
„Nu e toată clădirea, un etaj într-o clădire. Boți și ferme”, a spus Ciolacu. (HotNews)
👉 Iar acuzațiile lor, lipsite de dovezi, au fost apoi preluate într-o sarabandă a reacțiilor venite din partea unor șefi ai instituțiilor publice.
Dan Cîmpean, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, a declarat la Digi 24 că a făcut „niște verificări din exces de precauție”, dar nu a descoperit nimic ilegal.
„La acest moment, după ce am făcut verificările tehnice împreună cu echipa noastră, nu avem nicio semnalare, niciun raport, nicio indicație legată de o fabrică de trolli care să execute atacuri cibernetice în România”, a afirmat el. (Libertatea)
⚡Observați, însă, că se referă strict la atacuri cibernetice.
👉 Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a precizat și el că sesizările au fost trimise mai departe la Meta, compania-mamă a Facebook, și TikTok pentru verificări. În plus, a descris mecanismul care permite unor autorități din România să ceară verificări marilor platforme. (Euronews)
Și atât :)
Știri despre știrile false (și rețelele sociale care le amplifică)
👉 Mii de irlandezi au fost păcăliți să participe la o paradă de Halloween, în Dublin. Doar că nimeni nu a organizat parada.
Futurism.com descrie rețeaua de site-uri și pagini de Facebook care au creat falsul, folosind mesaje scrise cu ajutorul AI.
👉 Imaginile false generate de AI cu presupuși cetățeni SUA care distribuie recomandări politice au primit peste 2 milioane de aprecieri, comentarii și distribuiri pe Facebook în ultimele patru luni, conform unui nou raport citat de Axios.
👉 Biroul Federal de Investigații (FBI) a avertizat în legătură cu două videoclipuri false care circulă online și care au scopul de a semăna îndoieli în privința alegerilor prezidențiale din SUA – acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de alerte emise de oficiali de rang înalt.
BBC Verify a găsit dovezi care leagă aceste videoclipuri de o operațiune mult mai amplă, cu sediul în Rusia, care a produs sute de falsuri orientate către alegerile din ultimele luni.
Conținutul videoclipurilor descris de FBI se potrivește exact cu un lot de peste 300 de materiale video pe care BBC Verify le-a identificat de la începutul anului, în cadrul unei investigații desfășurate împreună cu firma de cercetare online Logically.
Acestea promovează mesaje false despre presupuse fraude electorale și folosesc grafice și texte convingătoare pentru a arăta ca și cum ar proveni de la agenții guvernamentale americane, precum și de la peste 50 de organizații media – inclusiv BBC, France 24 și Fox News.
👉 Marile platforme tech au redus semnificativ eforturile de combatere a dezinformării înaintea alegerilor din 2024, permițând răspândirea necontrolată a acuzațiilor de fraudă electorală.
Aceste schimbări, influențate de presiuni politice și juridice, ar putea submina încrederea publicului în rezultatele alegerilor și crește riscul de consecințe în lumea reală, inclusiv hărțuirea lucrătorilor electorali. (The Washington Post)
👉 SUA e oricum copleșită de suspiciunea de fraudă în ceea ce privește procesul electoral. În întreaga țară, au fost raportate numeroase incidente de violență împotriva oficialilor care gestionează alegerile și împotriva echipamentelor de votare.
Astfel de incidente generează îngrijorări că alegătorii ar putea fi descurajați să meargă la vot și sporesc temerile legate de violențe post-electorale.
The Conversation descrie câteva cazuri relevante și arată că atmosfera printre lucrătorii oficiilor electorale este marcată de teamă.
👉 …de exemplu, un influencer a urmărit și filmat cu telefonul o persoană care livra voturi exprimate către o Curte de Justiție din Southampton, Pennsylvania. S-a dovedit că „persoana suspectă” era… un poștaș. (NPR)
👉 Canada și Olanda au lansat o inițiativă globală de combatere a dezinformării, și au lansat Declarația Globală privind Integritatea Informațiilor Online, un set de principii și acțiuni care să asigure un spațiu informațional sigur și transparent. (Guvernul Canadei)
⚡Spoiler alert: printre semnatari se numără și Moldova. Nu, Guvernul României nu :)
Polonia a anuțat că se alătură inițiativei. (Ministerul de externe polonez)
…și Guvernul australian se alătură Regatului Unit și partenerilor semnatari ai Declarației.
👉 BBC dezvăluie modurile prin care unii utilizatori X câștigă mii de dolari distribuind dezinformări și imagini AI despre alegerile din SUA.
👉 Tech Policy Press scrie despre provocările platformelor sociale în perioada post-electorală, când dezinformarea și revendicările premature de victorie ar putea alimenta tensiuni și instabilitate.
Un grup de reporteri și cercetători au creat un ghid detaliat despre măsurile esențiale pe care Facebook, X, YouTube și TikTok ar trebui să le adopte pentru a modera conținutul și a preveni violența, protejând astfel integritatea procesului democratic.