Ediția #232
Bună dimineața,
Am participat luni seara la sesiunea de live fact-checking pentru declarațiile candidaților la alegerile prezidențiale organizată de Factual. Puteți consulta declarațiile verificate de echipă în cele aproape trei ore de dezbateri găzduite de Digi24 și Universitatea “Babeș-Bolyai” aici.
Am remarcat, totuși, că cel mai greu a fost să identificăm afirmații factuale verificabile în declarațiile celor șase - rămași cinci - candidați :)
👉 În ziua de după alegeri, pe 6 noiembrie, X a înregistrat cel mai mare exod de utilizatori de când Elon Musk a cumpărat platforma în 2022. Acum, utilizatorii migrează masiv către aplicații alternative de social media bazate pe text, precum Bluesky și Threads (Meta). (NBC News)
👉 The Guardian a anunțat că se retrage de pe X (ex-Twitter).
👉 Și cotidianul de limbă spaniolă La Vanguardia a anunțat același lucru.
👉 După anunţul The Guardian și La Vanguardia, a unor instituţii precum Berlinala sau a unor celebrităţi precum Jamie Lee Curtis şi Bette Midler, experţi în comunicare consultaţi de agenția spaniolă de știri EFE se întreabă dacă aceasta este o decizie corectă, întrucât ar lăsa drum liber dezinformărilor.
În acelaşi timp, aceşti experţi consideră că a fi acum pe reţeaua deţinută de miliardarul Elon Musk „este irelevant”. (Euronews)
👉 Mai multe ziare importante din Franța au anunțat că dau în judecată platforma de social media X, acuzând-o că le folosește conținutul fără a plăti.
Acțiunea comună împotriva companiei conduse de miliardarul american Elon Musk este inițiată de mai multe ziare cotidiene – Le Figaro, Les Echos, Le Parisien și Le Monde – și include alte publicații precum revista culturală Télérama, Courrier International, HuffPost, Malesherbes Publications și săptămânalul de știri Nouvel Obs. (The Guardian)
👉 …și Reporteri Fără Frontiere (RSF) a anunțat că depune plângere împotriva platformei X pentru răspândirea de știri false și furt de identitate.
Acțiunea legală a organizației nonprofit vine după ce, la mijlocul lunii septembrie, autoritățile ruse au distribuit un videoclip fals, atribuit BBC, în care era citat un presupus raport al RSF, pe care organizația nu l-a produs niciodată. (Euronews)
👉 În fine, chiar și Grok, chatbot-ul pe bază de tehnologie AI al lui Musk l-a desemnat pe omul de afaceri drept unul dintre cei mai mari propagatori de dezinformare de pe platforma X. (The Independent)
Micuțul război al trollilor românești
Echipa de campanie a lui Marcel Ciolacu nu folosește trolli „pentru că noi suntem oameni corecți”, declara Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării și membru PSD, acum două săptămâni.
Ulterior, Public Record a verificat și identificat 70 de conturi și pagini false care îl promovează și îl laudă pe candidatul PSD la prezidențiale pe Facebook.
Întrebat de reporterul B1TV, în urma dovezilor Public Record, ministrul Digitalizării a insistat că PSD „nu se ocupă cu așa ceva”.
Și a adăugat argumentul principal:
„Avem în față două scenarii: Ministerul Digitalizării, SRI, raportul Meta care confirmă că s-au folosit și avem un site – habar n-am cine sunt – care spun că face și Ciolacu. Eu vă spun că acum Ciolacu și PSD nu se ocupă cu așa ceva, noi mergem cu reguli foarte clare.”
Păi, să vedem puțin.
De fapt, SRI a spus că în România nu au fost identificate, până acum, în contextul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, elemente de conţinut specifice campaniilor de propagandă sau dezinformare orchestrate de actori externi ostili la adresa României.
Cât despre situația de acasă, verificările făcute de SRI cu privire la aşa-numitele ferme de trolli arată că există conturi false, create şi activate în cursul acestui an, orientate către lansarea de mesaje de denigrare a unor candidaţi la preşedinţie, însă având în vedere „gradul extrem de redus al interacţiunilor şi conţinutului”, acestea nu afectează securitatea naţională. (RFI)
SRI nu a spus niciunde în comunicarea sa că PSD nu ar avea acest tip de acțiune.
Cât despre ce a transmis Meta, nu știm. Știe doar Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.
Tot el e cel care ne și asigură, în ciuda dovezilor, că PSD nu folosește conturi false.
👉 Sub pretextul că luptă cu dezinformarea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a cheltuit 10 milioane de lei bani europeni pentru un soft pe bază de AI care să facă „dosare personale” jurnaliștilor și influencerilor, arată reporterii de la Context.ro și PressOne.
Doar că MAE nu poate spune pentru ce a fost folosit softul și susține că de un an de zile e „în curs de operaționalizare”. Firma care l-a creat contrazice ministerul și afirmă că programul e funcțional.
👉 „(…) am atras fonduri europene cât e bugetul orașului pe 40 de ani. N-a mai făcut niciun primar în România asta într-un timp atât de scurt și atunci când îmi propun ceva merg până la capăt”, a declarat Elena Lasconi, candidata USR la președinție.
Factual a verificat afirmația ei, a colectat date și bugete și arată, cu dovezi, că este falsă.
👉 …și tot Factual arată că Nicolae Ciucă (PNL), candidat și el la prezidențiale, nu spune adevărul când susține că în mandatul său de premier a atras 6,3 miliarde de euro din PNRR, respectând toate jaloanele necesare.
👉 România e țara cu cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din UE - peste 14.000 de îmbolnăviri, între septembrie 2023 și august 2024. Numărul de cazuri de pojar a crescut alarmant la nivel european, din cauza vaccinări insuficiente.
„Părinții nu își vaccinează copiii, lăsându-se influențați de propaganda de dezinformare”, a concluzionat, pentru Libertatea, un medic epidemiolog.
👉 Mai multe materiale și mesaje publicate de Ligia Deca, ministru al Educației și candidată în alegerile parlamentare pe listele PNL Vâlcea pentru Senat, poartă codul electoral alocat de Autoritatea Electorală Permanentă, prin care candidații trebuie să declare propaganda electorală online.
Printre aceste materiale se numără și unele realizate în școli și grădinițe, deși Legea învățământului preuniversitar interzice propaganda politică în școli. (G4Media)
👉 Comisia Europeană a amendat Meta cu 800 milioane de euro și o acuză de poziție dominantă pe piața online a anunțurilor publicitare din UE, din cauza faptului că a „legat” platforma de anunțuri Facebook Marketplace de rețeaua socială Facebook. (Hotnews)
👉 ANALIZĂ. Jurnalista Sidonia Bogdan decriptează, în Libertatea, de ce unionismul lui George Simion este periculos pentru România. Unionismul militează pentru revenirea României la granițele interbelice și reflectă, indirect, o linie de propagandă a Kremlinului, argumentează jurnalista.
Știri despre știrile false (și rețelele sociale care le amplifică)
👉 Google testează „impactul” eliminării știrilor din UE din rezultatele căutărilor. Compania declară că testul va arăta editorilor cât de mult trafic ar pierde în absența Google. (The Verge)
⚡ Be smart. Google probabil vrea să folosească profilactic acest moment, pentru a evita să plătească publicațiile pentru conținutul produs de publisheri pe care îl folosesc și indexează.
👉 Meta pregătește un feature simplu care să permită utilizatorilor WhatsApp să caute automat imagini online, pentru a verifica autenticitatea lor folosind funcția Reverse Image Search din cadrul Google Images. (Business Standard)
👉 Factiverse e un start-up norvegian care vrea să combată răspândirea falsurilor folosind inteligența artificială. Compania își propune să ofere afacerilor și instituțiilor media instrumente de verificare a faptelor în timp real, pentru a contracara dezinformarea în formate text, video și audio. (TechCrunch)
👉 VIDEO. O echipă de cercetători din Canberra propune o strategie mai cuprinzătoare, integrată în curriculumul național, pentru combaterea dezinformării online. (ABC News Australia)
👉 Cercetări recente sugerează că poeziile generate de inteligența artificială în stilul anumitor poeți sunt indistincte de poeziile originale scrise de oameni și sunt „evaluate mai favorabil”. (The Conversation)
👉 Ce ar trebui să facă jurnaliștii când publicul nu mai pare să țină cont de fapte? NiemanLab propune câteva răspunsuri și un argument în favoarea muncii jurnalistice.
👉 ANALIZĂ. Victoria lui Trump nu este rezultatul unui eșec al instituțiilor media de a-l trage suficient la răspundere. Adevărul e mult mai incomod de acceptat: mass-media națională din SUA are o audiență și o influență mai limitate decât oricând în era modernă. (Semafor)
👉 Un sondaj recent realizat de către Pew Research Center arată că 1 din 5 americani și o treime dintre tineri își iau știrile de la influencerii din social media. (NBC News)
👉 Treizeci și opt de persoane sunt sub investigație, inclusiv șase din Spania, Franța și Belgia, acuzate că au pictat falsuri ale operelor lui Warhol, Banksy și Picasso, încercând apoi să le vândă cumpărătorilor neavizați cu ajutorul unor case de licitații complice.
Autoritățile italiene estimează că rețeaua ar fi putut provoca daune economice de 200 de milioane de euro (212 milioane de dolari) prin inundarea pieței de artă cu opere false. (The Associated Press)