Institutul sondajelor „de pe stradă”. Trei membri AUR au fondat un Centru de sondare a opiniei publice care nu folosește metode științifice și dă partidul câștigător în toate cercetările
Doi candidați AUR la alegerile locale și un om de afaceri conexat cu partidul au înființat Centrul pentru Studii Politice și Sociologice (CSPS), un ONG care prezintă rezultatele unor presupuse sondaje de opinie
În majoritatea acestora, AUR este câștigător la orice tip de alegeri
Doi dintre cei trei fondatori sunt angajați la compania Design and Build Corporation, care îl are ca președinte și CEO pe Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR și angajatorul lui George Simion
„Realizăm echidistant studii politice și sociologice, de la sondaje stradale la sondaje online, toate anonime. Analizăm constant răspunsurile românilor, aplicăm și adaptăm metodologii moderne pentru a obține cele mai bune rezultate”.
Așa sună descrierea pe propriul site a Centrului pentru Studii Politice și Sociologice (CSPS), o organizație care, cel puțin cu numele, realizează sondaje de opinie.
Site-ul prezintă rezultatele a două sondaje online, realizate cu Google Forms, și sponsorizate pe Facebook pe pagina Centrului.
Tot pe site găsim și anunțul că Centrul a realizat două „sondaje stradale”, unul cu 147 de respondenți, în Piața Obor din București, iar unul în Cluj, „zona centrală”, cu 97 de respondenți.
Numărul de telefon la care poate fi contactat CSPS e același cu numărul de telefon oferit de Magazinul AUR și a fost folosit ca număr de contact pentru a comanda veste reflectorizante cu sigla Alianței pentru Unirea Românilor.
Citiți o ediție specială Misreport, realizată cu sprijinul donatorilor noștri, cărora le mulțumim pentru încredere!
Puteți să sprijiniți edițiile speciale Misreport devenind membru plătitor. Ne mai puteți ajuta recomandând Misreport prietenilor sau distribuind conținutul newsletter-ului pe rețele sociale.
Mulțumim! 🤘
Codruța Simina & Ovidiu Mihalcea
„Sondajele”
Am găsit un sondaj al CSPS citat de mai multe siteuri, despre care am arătat, într-o ediție specială Misreport din 2023, că fac parte dintr-o listă de cel puțin 19 site-uri care imită aparența unor publicații independente, dar, în realitate, publică exclusiv conținut de propagandă favorabil AUR.
Cu titlul „Revolta românilor este maximă: USR-PMP și PSD-PNL s-au prăbușit sub AUR”, textul preluat pe siteul agentiadeinformatii.ro susține că prezintă un sondaj online, realizat în prima săptămână a anului 2024. Conform acestui presupus sondaj, pentru care nu este prezentată o metodologie, AUR este prima opțiune de vot a majorității românilor, dar și a tinerilor, pentru alegerile europarlamentare.
„Sondajul a fost realizat în perioada 01.04.2024-07.04.2024. Marja de eroare a sondajului este de 2%. La sondaj au fost chestionate 4085 persoane. Analiza este una descriptivă.”
Un alt presupus sondaj, care s-ar fi desfășurat telefonic între 17 și 29 martie, este citat de site-ul 60m.ro, care face parte din aceeași rețea de publicații conexate cu AUR de care scriam mai sus.
„Sondajul a fost realizat prin intermediul interviurilor telefonice, a acoperit întreaga Românie, incluzând un mix echilibrat de zone urbane și rurale. Au fost fost intervievați 2088 de cetățeni cu drept de vot. Marja de eroare este de ±2,2%, se spune într-un comunicat de presă al CSPS.”, arată textul citat.
Niciunde în text nu este menționat pentru care din cele patru tipuri de alegeri de anul acesta a fost realizată presupusa cercetare: europarlamentare, locale, parlamentare sau prezidențiale.
Potrivit acestui sondaj, AUR ar fi al doilea partid ca opțiune de vot, după Alianța PSD-PNL, în timp ce UDMR nu trece pragul electoral de 5%. Iată cum sunt cotate partidele: PSDPNL – 37%. AUR – 27%. USR – 21%, UDMR – 4%. Interesant este că, dacă adunăm procentele prezentate, rezultatul este 89%, nu 100%.
Am găsit textul din 60m.ro reprodus identic într-o altă presupusă publicație independentă, care are legături cu AUR, 5news.ro. Aici titlul este: “Sondaj. PSD s-a prăbușit la sate. AUR urcă, USR nu există în rural”.
Pentru aceeași perioadă de sondare - 17-29 martie - există un sondaj CURS care creditează AUR cu 13%, pentru alegerile locale din 9 iunie. În primele pagini, cercetarea prezintă metodologia sociologică după care a fost stabilit eșantionul de cercetare și arată că e vorba de un sondaj desfășurat față în față.
„Sondajul a fost realizat în stradă”
Un alt presupus sondaj, citat tot de site-ul 60m.ro, o creditează pe candidata AUR, Ramona Ioana Bruynseels, ca fiind preferata cetățenilor pentru Primăria Sectorului 1, București, cu un procent de intenție de vot de 29%. Bruynseels ar fi urmată de Clotilde Armand, cu 27%.
La finalul textului, Centrul nu oferă o metodologie pentru sondajul efectuat (nu spune dacă a fost telefonic, online sau față în față).
„Reprezentând un eșantion demografic divers, sondajul a acoperit o gamă largă de subiecte, de la preferințele partidelor politice până la problemele prioritare pentru alegători.
Sondajul a fost realizat în perioada 10.04.2024-15.04.2024. Marja de eroare a sondajului este de 2%. La sondaj au fost chestionate 2088 persoane. Analiza este una descriptivă”, arată textul.
În fine, alte două presupuse sondaje arată un procent „devastator” pentru liderul PSD, Marcel Ciolacu, și „cifre amețitoare” de creștere pentru liderul AUR, George Simion, și partidul său.
Cea mai veche „cercetare” datează din 2022 și este realizată „în stradă”, potrivit Centrului.
„Prezentul sondaj de opinie a fost realizat în stradă.
Chestionarul a cuprins 5 întrebări. În urma experiențelor anterioare s-a constat că este foarte dificil să vii cu un număr mare de întrebări deoarece astăzi românii nu mai au deloc răbdare. Prezentele cifre uneori vor fi crezute, de multe ori nu vor fi crezute. În general românii sunt reticienți (eroarea autorilor, n. red.) la astfel de informații și, fiind optimiști din fire, tind să le creadă pe cele care sunt cele mai apropiate de propriile dorințe”, se mai arată în text.
Proprietarii
Centrul pentru Studii Politice și Sociologice este un ONG înregistrat la Judecătoria Sectorului 6 - București, la Secția Civilă, în 2022.
„Verificând actele constitutive, instanţa reţine că petenta în cauză se constituie ca o, persoană juridică română de drept privat, apolitică, neguvernamentală şi non-profit, cu scopul principal constând în înţelegerea dificultăţilor cu care se confruntă omul de rând, dezvoltarea lui în a înţelege politicul şi societatea în care trăieşte”, se arată în încheierea ședinței publice în care instanța acordă personalitate juridică Asociației Centrul pentru Studii Politice și Sociologice.
Cele trei persoane care au solicitat înființarea Asociației sunt: Alexandru Florian Săraru, Timotei Onoriu și Silviu Florin Oancea.
Alexandru Florian Săraru este președintele AUR Prahova și se prezintă ca fiind blogger și scriitor. A publicat volumul „M-am născut cu o secundă mai târziu”, la Editura Vicovia, la care publică și colegul său de partid, Marius Lulea.
Potrivit cotidianului local De Prahova, Săraru este și candidatul AUR la Primăria Ploiești. L-am contactat pe Alexandru Săraru, și i-am cerut date despre CSPS. Acesta a spus că tocmai înregistrează listele cu candidați și va reveni ulterior. După aceea nu a mai răspuns la telefon.
Timotei Onoriu este nepotul șefului Partidului Uniunea Națională Creștină a Romilor din România și a devenit directorul financiar al celei mai mari companii înființate de membrii AUR, Design and Build Corporation, care îl are ca președinte și CEO pe Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR și fostul angajator al lui George Simion. (G4Media).
Tot aici îl găsim angajat și pe Silviu Florin Oancea, al treilea fondator al CSPS și candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Ialomița. (60m.ro via Facebook).
În trecut, acesta a fost prezentat drept reporter al site-ului Political.ro (Facebook Ad Library). Am contactat filiala Ialomița a AUR și am cerut un contact pentru Silviu Florin Oancea. Am fost refuzați, cu mențiunea că vom fi contactați de candidat.
Nici Oancea nu a mai revenit cu un telefon până la ora publicării acestui text.
„O chestiune complet neprofesională”
L-am contactat pe sociologul Mircea Kivu și l-am rugat să studieze presupusele sondaje citate.
„Metodologia e vagă, în orice caz diferă de la unul la altul. O dată spune că au fost intervievați pe stradă oamenii, ceea ce e o chestiune complet neprofesională. Altă dată spune că a intervievat telefonic. Dar ca să intervievezi telefonic, trebuie să precizezi ce metodă de selecție ai aplicat.
Acuma, eu personal chiar mă îndoiesc că ei au vorbit cu 2000 de persoane la telefon. Pentru că asta implică o logistică substanțială, nu poți să dai de la un telefon 2000 de telefoane.
Îți trebuie ceea ce se cheamă un sistem CATI, adică un fel de centrală specializată, pe care o folosesc firmele de sondaje, cu niște softuri speciale care generează numere aleator și așa mai departe”, a explicat Kivu.
El a mai spus că o instituție serioasă de sondare a opiniei publice afișează transparent pe site-ul propriu măcar directorul instituției, dacă nu și echipa de cercetare. În cazul de față acestea lipsesc. Sociologul Mircea Kivu mai spune că faptul că doi dintre fondatori sunt candidați AUR pune sub semnul întrebării echidistanța sondajelor.
„E clar că genul ăsta de sondaje nu vrea decât să manipuleze opinia publică. Nu mi se pare credibil deloc. Sunt și greșeli elementare, o dată au avut 4000 de subiecți, o dată 2000, dar eroarea de eșantionare e aceeași, în jur de 2%”, mai spune Kivu.
„Science website”
CSPS are o pagină de Facebook înființată în octombrie, 2022, iar ultima postare datează din 20 decembrie, 2022. Cu 43 de likes și 52 de followeri, CSPS a bifat că reprezintă un site „științific” (Site web ştiinţific / Science Website, n. red.).
„CSPS este lider în dezvoltarea analizei informației în beneficiul științei, politicii și societății”, arată descrierea paginii.
Siteul centrului a fost realizat folosind o temă de website disponibilă gratuit online, iar în biblioteca de publicitate a Facebook, Centrul apare ca fiind plătitor pentru 5 postări ce conțin sondaje realizate cu ajutorul unui formular Google Forms:
două postări promovează un sondaj online sponsorizat între 1 și 4 ianuarie, 2023, care întreabă publicul cu cine ar vota în cazul unor alegeri prezidențiale
un alt formular întreabă utilizatorii ce părere au despre o posibilă reformă administrativă, care să reducă numărul de județe la 15
în fine, alte două postări se referă la posibile candidaturi pentru Primăria Slobozia.
Salutare, fără să vrem le dăm prea multă importanță. Cel puțin la acest moment :) P Apreciez faptul că ați testat cazul cu dl. Mircea Kivu. Felicitări pentru asta.
Mulțumesc pentru distribuire!