Investigație Misreport - Operațiunea „Românii, chemați înapoi la armată”
Bună dimineața,
O rețea de cel puțin 34 de pagini de Facebook gestionate din România, cu audiență cumulată de peste 10 milioane de utilizatori și proprietari anonimi, a acționat concertat pentru a răspândi dezinformare pe rețeaua socială. Deghizate sub aparența unor pagini destinate utilizatorilor din diaspora, paginile oferă conținut identic - un melanj de rețete tradiționale, leacuri băbești și postere cu „Bună dimineața la cafeluță”, printre care inserează materiale cu conținut fals și alarmist.
Toate cele 34 de pagini au partajat, în dimineața zilei de 11 octombrie, același conținut fals la intervale de timp care variază între 2 și 25 de secunde.
Comportamentul celor 34 de pagini, pe care îl detaliem mai jos, se înscrie în definiția dată de Facebook comportamentului inautentic coordonat (coordinated inauthentic behavior - CIB).
CIB este descris ca fiind atunci când un grup de pagini sau oameni acționează concertat pentru a-i înșela pe ceilalți cu privire la identitatea lor și la scopul acțiunilor pe care le îndeplinesc. Și, cel puțin teoretic, CIB este penalizat de Facebook.
Paginile „pentru suflet” care partajează fals
Pe 14 octombrie, Factual semnala că pagina de Facebook Cinematografia veche a postat o informație alarmistă, care, în urma analizei, s-a dovedit a fi falsă: și anume, că românii ar fi chemați „cu miile” înapoi în armată. Postarea era identică cu cele prezentate în colajul de mai sus.
Am căutat sursa inițială care a distribuit acest fals și am descoperit o întreagă operațiune, coordonată, prin care cel puțin 34 de pagini, fiecare cu audiențe de zeci și sute de mii de utilizatori, au distribuit pe Facebook falsul în aceeași zi, în câteva intervale orare, la o distanță de secunde una de cealaltă. Câteva dintre aceste pagini - aparent fără nicio legătură una cu cealaltă - au postat falsul la aceeași oră, minut și secundă.
Am împărțit paginile în funcție de intervalul orar în care au distribuit falsul.
Astfel, în dimineața zilei de 11 octombrie, într-un interval de 6 minute (între orele 6:32:13 GMT și 6:38:57 GMT), 22 de pagini, cu o audiență calculată de peste 10 milioane de utilizatori, au partajat, la intervale care variază între 2 și 25 de secunde, conținut identic. Și fals.
Toate paginile au afișat: postarea propriu-zisă, adică textul: „S-a dat ORDIN! Mii de români, chemați din nou de ARMATĂ. Vezi în primul comentariu..”, montajul foto prezentat mai sus, iar în primul comentariu al postării un link spre site-ul usd24.ro.
Puteți verifica paginile, numărul de utilizatori și orele de postare pentru primul interval în tabelul de mai jos:
Un al doilea grup de 12 pagini a replicat postarea, o oră mai târziu, în decurs de un minut, la interval de câteva secunde una de cealaltă. Puteți verifica paginile, numărul de utilizatori și orele de postare în tabelul de mai jos:
Și aceste pagini au preluat link-ul site-ului usd24.ro.
Postările au generat, în total, peste 10.000 de reacții.
Cine este în spatele usd24.ro
Potrivit unei investigații Recorder din 2018, site-ul usd24.ro, care conținea falsul distribuit, îi aparținea lui Liviu Beșleagă, fost vicepreședinte al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, o organizație condusă de Alexandru Cumpănașu. În prezent, potrivit informațiilor postate pe contul de Facebook, Beșleagă este președinte al Comitetului Național al Republicanilor Româno-Americani, dar și președinte al Camerei de Comerț Româno-Canadiene.
În 2018, usd24.ro prelua, în baza unui contract, conținut în limba română din Sputnik, instituție de propagandă a Kremlinului, interzisă astăzi în tot spațiul Uniunii Europene.
L-am contactat pe Liviu Beșleagă, care a confirmat că a înregistrat domeniul usd24.ro pe numele său, dar a spus că asta a fost „cu mulți ani în urmă” și că acum nu mai are nicio legătură cu acesta. „Acum nu mai am nicio legătură cu el. Eu n-am mai avut timp să mă ocup și probabil a fost radiat și reînregistrat”, a spus Beșleagă.
Datele publice de pe Registrul de Domenii RoTLD arată, însă, că domeniul a fost achiziționat în 2016 de către un proprietar persoană fizică, fără să fie radiat de atunci. Cel puțin în Registrul de Domenii, deținătorul usd24.ro este același din 2016.
„Nu mai rețin despre ce este vorba, ceea ce pot să vă spun este că nu am nicio legătură cu el în momentul de față”, a spus Liviu Beșleagă.
Am insistat să înțelegem ce s-a întâmplat cu domeniul înregistrat, însă Beșleagă nu a putut să spună dacă sau cui a vândut domeniul, sau dacă acesta a fost închis, menționând de fiecare dată că nu mai ține minte.
*
L-am contactat pe generalul Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, pentru a înțelege cum percepe Ministerul astfel de acțiuni.
„Noi am perceput acțiuni cu caracter dezinformativ încă din 2020, odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19. Am văzut de-a lungul timpului mai multe tentative de a denatura faptele, dar aceste acțiuni nu vor fi niciodată asumate și de aceea și fac parte din acest tip de atacuri hibride. Nu poți să afirmi niciodată cu siguranță cine a fost în spatele lor.
Metoda aleasă de noi pentru combaterea dezinformării se aliniază la practica NATO - adică, izolăm dezinformarea, extragem falsurile și le demontăm, apoi prezentăm aceste informații publicului, care își face singur o părere.
Credem că dezinformarea se combate cel mai bine cu creșterea nivelului de informare, adică punerea pe piață de informații corecte, factuale și accesibile, iar pentru asta folosim un mix de canale de comunicare, pentru a atinge publicurile țintă pe care le vizăm”, a declarat Spânu pentru Misreport.
În timpul documentării acestui material, am descoperit că numărul de pagini care au preluat în diverse forme falsul (postarea și montajul fotografic) este mult mai mare, apropiindu-se de 100 de pagini. Am decis să păstrăm în analiza Misreport doar aceste două grupuri de pagini unde comportamentul inautentic coordonat este demonstrabil și postările au generat cel mai mare număr de reacții.
Am mai descris mostre de comportament inautentic coordonat în PressOne în 2018, atunci când am descris o rețea de propagandă în care pagini ale PSD preluau și distribuiau concertat conținut propagandistic de pe un site, denumit, culmea, antifakenews.ro.
Facebook a șters o parte din aceste pagini și câteva conturi conexate cu ele.
Prieteni, ați citit o ediție specială Misreport, care ne-a consumat destul de mult din timpul alocat newsletter-ului, săptămâna trecută. De săptămâna viitoare, vom reveni la formatul clasic al edițiilor.
Vă mulțumim pentru răbdare :)