5 Comments

Vă semnalez DeSmog o organizație/platformă britanică care monitorizează teme de politică publică, de exemplu urmărește fake news în domeniul agro-alimentar. De exemplu (1) "Launches Investigation Into Food and Farming Misinformation Ahead of EU Elections" link https://www.desmog.com/2024/05/02/desmog-launches-investigation-into-food-and-farming-misinformation-ahead-of-eu-elections/ ȘI (2) "Sowing Doubt: How Big Ag is Delaying Sustainable Farming in Europe" https://www.desmog.com/2022/12/21/sowing-doubt-how-big-ag-is-delaying-sustainable-farming-in-europe/

Expand full comment

O altă lucrare, de data asta elaborată de un filosof, este "Arta de a avea întotdeauna dreptate", de Arthur Schopenhauer (editura ART, 2010), dar reeditată. Dar perspectiva lui Schopenhauer este cum anume să îi păcălești pe alții, depinde dacă ai bune intenții sau nu, prin discurs, retorică, etc. Ideea este că dacă o persoană vrea să se vaccineze, să se apere, găsește informații despre cum anume. Debunking-ul informează despre 10 feluri de fi manipulat, ce se regăsesc la Nigel Warburton, la Schopenhauer, dar probabil și la alții. Doar să vrei.

Expand full comment

Dacă s-ar preda la școală, educație primară, la studii superioare, despre raționamentul critic. În 1996 a fost publicată în România cartea "Cum să gândim corect și eficient" de Nigel Warburton la editura Trei (prefață de Sorin Vieru). În acel compendiu sunt cuprinse, ca într-un dicționar, toate modalitățile de păcăleală într-o dezbatere (pentru că perspectiva este dinspre retorică, discurs, retorică).

Expand full comment

Mulțumesc. Am testat chestionarul debunking, am ghicit 7 din 8 păcăleli.

Expand full comment

Mulțumesc pentru distribuire.

Expand full comment