Bună dimineața,
Prieteni, ne-am trezit în plin război informațional, după ce un întreg ecosistem al dezinformării a fost activat în ultimele două săptămâni. El era aici, cu noi, doar că l-am ignorat ani de zile.
Documentez acest fenomen încă de la apariția site-urilor cu „dacii uriași de la Roșia Montană” sau conspirațiile cu tuneluri pe sub Munții Bucegi, așa că m-am gândit să scriu o ediție specială în care să descriu acest ecosistem așa cum l-am văzut de-a lungul timpului.
Unele din informațiile pe care le voi reuni aici n-au apărut niciodată sub forma unor materiale de presă - editorii cu care am lucrat au considerat, oarecum pe bună dreptate, că sunt doar niște povești cu „nebuni de pe internet”.
Această ediție specială este o analiză personală, sprijinită de materiale pe care le-am scris - sau care au fost documentate de alți colegi - de-a lungul acestor ani.
Am observat o primă fază a acestui fenomen prin anii 2010-2011 cu apariția unor site-uri de conspirații „dezvăluite”, leacuri care te vindecă de orice boală și, în acest mix de aiureli, strecurate și presupuse informații politice.
Ele au trecut de cele mai multe ori pe sub radarul jurnaliștilor - iar unele au fost preluate în cascadă, pentru că produceau click-uri și vizualizări - deci plăți de pe platformele de publicitate online.
E cazul „uriașului de la Roșia Montana”, uneori dac, pe care PRO TV îl numește, într-un material de la secțiunea „fun”, „știrea anului 2012”. Dovedită drept fals încă de pe atunci, povestea poate fi găsită și acum pe canale de YouTube sau site-uri conspiraționiste.
În 2017, scriam deja în PressOne despre site-urile care propagă „adevăruri ascunse” - adică ipoteze conspiraționiste și notam că, în februarie, 2017, existau deja 70 de astfel de titluri.
Și tot în 2017, notam un studiu GLOBSEC care arăta că acest tip de falsuri sunt creditate ca fiind adevărate de peste 10% dintre locuitorii a șapte țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România.
România ocupa atunci locul întâi în acest clasament, cu un procent de-a dreptul îngrijorător de populație care credea falsuri și propagandă: 37%. (PressOne)
‼️Aceasta este și perioada de glorie a seriei de romane Viitor cu Cap de Mort, scrise de Radu Cinamar, un pseudonim în spatele căruia nu a fost identificată nicio persoană reală.
Site-ul său spune că „identitatea autorului este necunoscuta, pentru a face mai usoara abordarea unor subiecte mult prea delicate pentru a fi dezbatute altfel, precum secrete de stat, atingerea punctului de inflexiune a existentei, grupuri secrete care conduc si manipuleaza omenirea, informatii care au iesit la iveala in urma unor misiuni confidentiale etc.” (raducinamar.ro)
În fapt, conținutul romanelor e un mix de conspirații și mituri despre România, unde se amestecă de-a valma figuri de „securiști buni” cu servicii secrete globale, mistere cu extratereștri și, desigur, tuneluri secrete pe sub Bucegi.
Vă sună familiar? 🙂
Ar trebui, pentru că auzim toată acea mitologie repetată astăzi. Și nici măcar nu e punctul 0.
Într-un material din ianuarie, 2023, jurnalista Bianca Felseghi arăta în Scena 9 că o mare parte din conspirațiile și teoriile bizare pe care le găsim online vin din romanele unui autor fenomen al anilor ‘90, Pavel Coruț. Și care promovau și ele:
„Un amestec de istorie reinterpretată, bazată pe jumătăți de adevăr și informații trunchiate, care par scurse din culisele SRI, și amestecate cu propagandă național-comunistă.
Odată ajunse în public, sunt împletite laolaltă cu conspirații, numerologie, astronomie, cultul morților, sfincși și sfinți ortodocși, spioni și trădări. În timp, cimentează un zid, un paravan opac a cărui rațiune de a exista este o imensă frică de necunoscut. Tocmai de aceea, de vreo 50 de ani, aceste narațiuni au devenit un material mitologic halucinant, pe cât de monolitic, pe atât de versatil”
Dar să ne întoarcem în 2017 - este și anul în care am început să văd tot mai mult preluate într-o formă sau alta materiale venite direct din propaganda Rusiei.
Doar un exemplu - am documentat un fals viral care pornise dintr-o suveică de site-uri care se citau reciproc ca sursă inițială - și ambele susțineau ipoteza unei „mâini criminale” în incendiul de la clubul Colectiv.
Unul din ele era Sputnik România Moldova, adică instituția de propagandă a Kremlinului. (PressOne)
Al doilea era us24 .ro, un site din aceeași rețea cu usd24 .ro despre care Ovidiu a descoperit că a primit peste 20.000 de euro de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, deși majoritatea articolelor erau copiate de pe Sputnik România Moldova. (Recorder)
‼️Siteul îi aparținea lui Liviu Beșleagă, fost vicepreședinte al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, organizație condusă de Alexandru Cumpănașu și despre care am arătat că a copiat și adaptat siteul Serviciului Român de Informații pentru organizația sa. (PressOne)
În prezent, potrivit informațiilor postate pe contul de Facebook, Beșleagă este președinte al Camerei de Comerț Româno-Canadiene.
Din această poziție, a participat în noiembrie 2023 la Euro-Atlantic Resilience Centre Forum, unde a asistat printre altele la panelul Resilience towards Hybrid Threats: Lessons Learned from the Republic of Moldova :) (Camera de Comerț Româno-Canadiană)
În 2018, atrăgeam atenția asupra unui fals care e propagat și azi cu aceeași seninătate - Zootehnia românească a fost pusă pe butuci de forțe oculte străine. Eram în plină criză a pestei porcine, iar autoritățile statului n-au fost capabile să genereze niciun raport asupra dimensiunii și provenienței bolii care lovește fermele de porci. (PressOne)
‼️Una din principalele noastre vulnerabilități pe care le-am identificat este lipsa de comunicare coerentă și structurată a autorităților. Am văzut asta în pandemie și în momente de criză, precum săptămânile pe care le trăim.
Lipsa informațiilor publice corecte, complete, asumate de instituții și transmise publicului de către comunicatori credibili naște goluri în spațiul informațional. Aceste goluri sunt umplute exact de falsuri și teorii conspiraționiste, care vin să ofere populației explicațiile pe care nu le primește de la autorități.
***
Scriam în PressOne și în 2019 despre acest mix toxic - al cărui model fusese preluat și de PSD - și care era amplificat încă de pe atunci de o serie de pagini Facebook cu nume din cele mai bizare: Departamentul Zamolxe România, transformată o vreme în Departamentul Zero România, și care și-a schimbat ulterior numele în Departamentul de Informații România.
Am zis PSD?
În 2018, arătam un site cu leacuri și „informații pentru diaspora” înregistrat oficial pe numele unei foste candidate PSD la Senat, preocupată de „păstrarea şi dezvoltarea identităţii româneşti”. (PressOne)
Tot în 2018 arătam o reţea de propagandă bazată pe două site-uri care imită ziare online şi ale căror „articole” conţin informaţii neverificate şi uneori false - și care muncea tot în favoarea PSD. (PressOne)
A fost prima investigație pe care am putut s-o demonstrez așa cum merita, pentru că ideea și sursele ei au venit de la un expert IT - Ovidiu Mihalcea. De atunci și până acum, am învățat să lucrăm împreună - un jurnalist și un programator - și să ne coordonăm pentru a putea oferi dovezi factuale. Ovidiu este co-fondator și fact-checker-ul Misreport, încă de la apariție.
Și tot în 2018 arătam că un vicepreședinte al Tineretului Social Democrat (TSD) din județul Olt și-a creat un fals ONG prin intermediul căruia, sub pretextul combaterii ştirilor false, răspândește teorii ale conspirației și informații neverificate. Omul prelua direct materiale din InfoWars, site-ul conspiraționistului american Alex Jones. (PressOne)
În decembrie, 2020, această mașinărie se dezvolta deja păstorită de agenții de publicitate conectate direct la banii partidelor.
Arătam atunci că din martie 2019 și până la mijlocul lunii noiembrie 2020, Rețeaua cheltuise aproximativ 1,73 milioane de lei (335.000 de euro) pentru a promova pe Facebook exclusiv știri și articole de propagandă, cu scopul de a crea o percepție anume cu privire la evenimente politice sau partidele aflate în competiție pe scena publică.
Această rețea a cheltuit până în decembrie 2024 suma de 2,66 milioane de lei (535.249 de euro), dintre care 245.817 lei (~50.000 de euro) în ultimele 90 de zile. (PressOne)
Tactica a fost ulterior preluată de AUR, după cum veți citi mai jos.
În martie, 2020, am început să scriem săptămânal Misreport, iar ideea din spatele acestui newsletter era asta: să creăm o comunitate rezilientă la dezinformare și să descriem mecanisme ale dezinformării online.
Și tot în 2020, descriam două rețele de site-uri și pagini care se defineau exact așa: Rețeaua Extra News - pentru oamenii care au nevoie de un prieten, putere și speranță. (PressOne)
Un prieten, putere și speranță. Sună familiar? 🙂
Ar trebui, pentru că săptămâna trecută, Snoop.ro a arătat că după ani în care au sădit frica și neîncredrea în oameni, prin site-uri cu conținut conspiraționist și reclame la leacuri băbești, apare figura „salvatorului” – Călin Georgescu, care se prezintă ca un Mesia, singurul ce poate salva o societate în criză.
‼️Perioada 2019 este și prima dată când am observat apariția personajului Călin Georgescu.
Prezentat ca „economist” sau „expert ONU”. Una din primele zone în care l-am descoperit au fost grupuri de Facebook care acopereau utilizatori din județele Alba și Hunedoara.
În septembrie, 2019, deci cu un an înaintea alegerilor din 2020, Georgescu își prezenta un program de guvernare care poate fi găsit și acum pe rețele sociale.
Site-ul Alba Carolina TV publicase chiar și o petiție manifest pentru ca acesta să devină premier. Nu era Hrană, Apă, Energie, dar tot un fel de colecție de pseudo-măsuri.
În același timp erau răspândite videouri cu el în studiouri de televiziune: alături de actualul europarlamentar Rareș Bogdan, la acea vreme moderator la Realitatea TV, alături de Monica Ghiurco de la TVR sau chiar conferențiind la Universitatea de Vest, Timișoara.
În paralel cu promovarea de care acesta se bucura între 2019 și 2022 circula și o petiție online: PETIȚIA „ Călin Georgescu - PREMIERUL NOSTRU”. (petitieonline.com)
Georgescu a rămas o prezență constantă, cultivată de AUR, până la începutul anului 2022, când a făcut o serie de declarații în care a încercat să reabiliteze personaje din istoria legionară a României - Corneliu Zelea Codreanu sau Ion Antonescu.
Am zis AUR?
În 2021, am scris prima dată despre rețeaua de site-uri și pagini de Facebook care imită „publicații independente”, dar sunt înregistrate la aceeași adresă cu sediul AUR. Toate plăteau Facebook pentru a-și amplifica materialele. (PressOne)
Am reactualizat datele pentru acea rețea într-o investigație publicată de RISE Project, în august, 2023, în care arătam cum o serie de mesaje politice ale AUR sunt aliniate cu propaganda Kremlinului și cu partidul FIDESZ din Ungaria.
În fine, am actualizat la mijlocul lui noiembrie, 2023, lista acestor 19+ site-uri și pagini conexate cu AUR și care plătesc constant, din 2021, publicitate către Facebook pentru a-și amplifica mesajele, aici, într-o ediție specială Misreport.
Arătam atunci că toate cheltuiseră 72.600 de lei (14.600 de euro), iar materialele lor de propagandă număraseră 15.700.000 de afișări. În decembrie, 2024, suma totală plătită de-a lungul anilor către Meta de aceste „publicații” este de 1.713.136 de lei (344.549 de euro).
Un alt calcul făcut la începutul săptămânii de jurnaliștii Victor Ilie și Luiza Vasiliu, arată că aceste cheltuieli au crescut brusc anul acesta la o sumă între 167.900 și 264.909 mii de euro pentru peste 4.000 de reclame de dezinformare în perioada august-decembrie 2024.
Iar materialele au fost văzute de 160 de milioane ori. (Substack/Drepturi și Strâmbe)
Despre dezinformarea produsă de AUR, dar nu numai, au mai scris colegii de la Context în seria lor Războiul Minciunilor de anul acesta.
Și tot colegii de la Context.ro au arătat, într-o investigație transfrontalieră, sute de site-uri din Europa Centrală și de Est fac parte dintr-o rețea de dezinformare care distribuie sau susține narațiuni pro-Kremlin.
Regăsim în ea nume care propagă și astăzi același delir conspiraționist, amestecat cu date trunchiate și interpretări care ajută politica Kremlinului.
Merită să citiți, în contextul ăsta, anatomia unei dezinformări - și anume, cum s-a construit în România minciuna „deceselor subite” din cauza COVID-19, scrisă de Ciprian Cucu, expert în analiza dezinformării. Este o rețetă clasică și veți vedea că beneficiarii ei vin tot din mediul politic. (Scena9)
Despre narațiunile care au ajutat Kremlinul, colegii de la Veridica scriu de ani de zile.
Și tot de ani de zile, Factual verifică și publică declarații ale politicienilor, dovedindu-le minciunile. În plus, verifică dezinformări din social media.
Cercetătoarea Adina Marincea, doctor în Comunicare și, de multă vreme, cercetătoare specializată în extremism, a documentat ascensiunea lui Călin Georgescu, legăturile cu neolegionarismul și persistența cu care a fost promovată imaginea lui. (HotNews)
Nu am zis PNL.
Dar la începutul lui 2023, am demonstrat că o agenție de publicitate cu contracte cu PNL a derulat, pe bani, o campanie de publicitate plătită pe Facebook, al cărei scop a fost decredibilizarea colegei noastre Emilia Șercan, după ce aceasta a dezvăluit plagiatul ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. (Misreport, Ediția #145)
Și tot în Misreport ați citit despre ciucăboți, o armată online care îi cânta premierului de atunci ode pe trei rețele sociale. (Misreport, Ediție specială)
Tot ceea ce ați citit mai sus sunt fragmente de imagine, despre care intuim azi că a devenit mult mai amplă.
Colegii mei de la Public Record au publicat duminică o investigație care descrie zeci de site-uri coordonate din Rusia și canale Telegram au susținut candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Diseminează mesaje anti-UE, îl descriu pe Georgescu ca fiind un suveranist și, mai nou, condamnă anularea alegerilor.
Tot ei v-au informat, în octombrie, 2024, despre un val de conturi de Facebook, aparent coordonate, care inundă grupurile de social media din România cu articole de pe site-uri fantomă, administrate de indivizi cu trecut dubios și conexiuni suspecte în lumea criminalității.
Și tot ei vă dezvăluiau, în august, anul acesta, că în spatele unor site-uri care dezvăluie „oculta” globală se află un fost ospătar de la Hanu lui Manuc și un crainic de meciuri de la FCSB.
În Misreport am reunit în fiecare săptămână, din martie 2020, tot ce ni s-a părut relevant să aflați despre fenomenul dezinformării, dar mai ales despre tactici de propagare a acesteia online, folosind metode jurnalistice în investigații sau prezentând informații publicate de presa internațională, studii de specialitate și analize ale unor istorici sau experți în analiza dezinformării.
Stau mărturie sute de ediții.
În urma niciunuia din aceste materiale publicate de noi sau colegii noștri nu au existat reacții publice din partea organelor de cercetare.
Iar partidele și politicienii lor sunt beneficiarii principali ai dezinformărilor despre care am scris.
Un singur exemplu: în expunerea de motive a unui proiect legislativ care urma să reglementeze fenomenul deepfake în România, termenul era caligrafiat deepfack de mai multe ori. (Misreport, Ediția 155)
Deepfack indeed.
🔝