Bună dimineața,
Numărul abonaților Misreport a crescut cu câteva sute în ultimele săptămâni, așa că le urăm bun venit noilor cititori. Ne-am gândit că poate vă ajută să știți mai multe despre newsletter: am explicat în Ediția #136 cum facem fiecare număr din Misreport.
Edițiile speciale, așa cum a fost cea de săptămâna trecută, apar cu sprijinul donatorilor noștri. Puteți să sprijiniți edițiile speciale Misreport devenind membru plătitor. Ne mai puteți ajuta recomandând Misreport prietenilor sau distribuind conținutul newsletter-ului pe rețele sociale.
Mulțumim! 🤘
Codruța Simina & Ovidiu Mihalcea
O medie de 150.000 de euro pe zi - atât a încasat Meta în ultimele 30 de zile pentru publicitate pe teme politice și/sau sociale, de la entități din România.
34.597.717 milioane de lei - adică aproximativ 6.95 milioane de euro - au fost plătiți, în ultimele trei luni.
Dintre aceștia, 22.429.383 - adică peste 4.5 milioane de euro - au fost plătiți doar în ultimele 30 de zile. (Google Spreadsheets)
Informațiile au fost extrase de noi din Facebook Ads Library, pentru data de 16.12.2024.
👉 Ministerul Apărării Naţionale avertizează că s-au înmulțit acțiunile de dezinformare și manipulare răspândite în spațiul public românesc, prin care se încearcă discreditarea acțiunilor de întărire a capacității de apărare și de reacție în fața oricăror forme de agresiune luate la nivel național ori împreună cu aliații României din NATO.
Un proiect de lege inițiat de Ministerul Apărării, Legea privind controlul utilizării spațiului aerian național a fost prezentat în mod fals, pe rețele sociale și pe unele site-uri, ca fiind act de trădare națională.
De fapt, arată MApN, reglementările introduse de proiectul de lege, adică gestionarea comună a spațiului aerian românesc, alături de forțele NATO, reprezintă „un exemplu concret prin care Alianța Nord-Atlantică își îndeplinește în mod eficient principala misiune”, adică apărarea colectivă împotriva oricăror amenințări și provocări. (MApN via InfoRadar)
👉 În campania electorală pentru președinția României, candidatul AUR, George Simion, a repetat de mai multe ori că România ar fi importat 42.000 de tone de miere din Ucraina, în acest an. Declarația lui a fost preluată, fără să fie verificată, de mai multe publicații din România și site-uri de propagandă ale AUR.
Doar că, în realitate, e vorba de un fals. Pe date oficiale, am importat din Ucraina de 20 de ori mai puțin decât spune Simion: 1981 de tone de miere.
Iar Context.ro arată cui îi folosește minciuna lui Simion. Spoiler alert: Chinei :)
BONUS READ. Protestele fermierilor din Marea Britanie - și din spațiul european - sunt amplificate și uneori chiar confiscate de extrema dreaptă sau promotori ai teoriilor conspirației și negaționiști ai schimbărilor climatice.
În Marea Britanie, fermierii resping participarea acestora la proteste, însă The Conversation arată că nemulțumirile reale ale fermierilor pot fi exploatate de populiști sau conspiraționiști, pentru a-și atinge propriile obiective politice.
👉 Uniunea Europeană îşi propune să sancţioneze mai multe persoane şi trei entităţi din Rusia ca parte a primului set de măsuri care penalizează operaţiunile de dezinformare ale Moscovei şi alte activităţi hibride.
Măsurile propuse ar afecta ofiţeri şi grupuri de informaţii ruşi, precum şi oficiali guvernamentali şi antreprenori din mass-media. (Bloomberg via Veridica)
👉 În vreme ce Franța sau Germania sancționează dur derapajele de pe rețelele sociale, România reglementează doar un anumit tip de conținut.
Sunt situații în care platforme pro-legionare și de negare a Holocaustului funcționează fără probleme și la nouă luni după ce au fost aduse în atenția polițiștilor sau a procurorilor. (Europa Liberă România)
👉 …iar Libertatea arată că autoritățile judiciare ale statului român au eșuat în misiunea de a sancționa persoanele care incită la ură de rasă sau promovează propaganda legionară.
Zecile de plângeri depuse în ultimii ani de diferite organizații nonguvernamentale sau persoane fizice au fost fie clasate, fie ținute „la sertar” până la prescrierea faptelor reclamate.
⚡Prieteni, mai jos e un anunț publicitar - adică a fost plătit. Dar vă rugăm să-l citiți și să ajutați, dacă puteți :)
PUBLICITATE
550 de copii se luptă pe un pat de paliație. Redirecționează 20% din impozit și ajută-ne să construim Spitalul Speranței!
Peste 22.000 de copii cu boli incurabile au nevoie de îngrijire paliativă, dar doar 40 de paturi sunt disponibile în România – 550 de copii se luptă pe un pat. HOSPICE construiește Spitalul Speranței, centrul de ingrijire paliativa de care au nevoie. Redirecționează 20% din impozit pe hospice.ro/20hospice și ajută-ne să le oferim alinare!
Știri despre știrile false. Și rețelele sociale care le amplifică
👉 O treime din cetățenii Cehiei cred că țara se află în plin război informațional.
În mai, 2024, guvernul Cehiei a numit un Coordonator de Comunicare Strategică, în atribuțiile căruia intră și combaterea operațiunilor de interferență străină și combaterea dezinformării. (EU DisinfoLab)
👉 Din cele 458 de fact-checks (articole de verificare a afirmațiilor) publicate de Rappler (Filipine) între ianuarie și 12 decembrie 2024, cel puțin 57 — adică 12% — au implicat imagini, videoclipuri și audio generate sau manipulate cu ajutorul AI.
Majoritatea, adică 44 dintre acestea, au fost verificări legate de sănătate. (Rappler)
👉 …și tot un mix de falsuri legate de sănătate și tratamente, promovate în ultimele 18 luni, i-au adus podcaster-ului Steven Bartlett (Diary of a CEO) o creștere a numărului de vizualizări de la 9 la 15 milioane.
BBC a analizat emisiunile și arată că acestea conțin sfaturi de legate de tratamente sau afirmații care pot pune în pericol sănătatea audienței.
👉 …și tot BBC dezvăluie cum funcționează o rețea de influenceri fără calificări medicale – mulți cu peste un milion de urmăritori – care profită de lipsa unei soluții medicale simple pentru sindromul ovarelor polichistice (PCOS).
Pretind că sunt experți, vând remedii false, iar unii dintre ei se autointitulează nutriționiști sau „antrenori hormonali”.
Serviciul Mondial BBC a urmărit cele mai vizionate videoclipuri cu hashtagul „PCOS” pe TikTok și Instagram în luna septembrie și a descoperit că jumătate dintre acestea răspândesc informații false.
👉 Anul acesta, marile branduri din Marea Britanie cheltuiesc peste 10 miliarde de lire sterline pe publicitate de Crăciun. Pentru a justifica aceste cheltuieli masive, ele folosesc strategii sofisticate de marketing emoțional, menite să capteze atenția și să crească vânzările.
The Conversation explică ingredientele unei reclame de Crăciun de succes și cum acționează acestea asupra minților noastre.
👉 Platformele și aplicațiile care permit utilizatorilor să creeze și să converseze cu chatbots creați cu ajutorul AI pot crea dependență în rândul adolescenților, pot încuraja auto-vătămarea și pot expune minorii la conținut destinat adulților, avertizează Axios.
👉 …așa că iată șase lucruri pe care MIT Technology Review vă sfătuiește să le spuneți adolescenților voștri despre această tehnologie. Dacă nu ați făcut-o până acum :)
👉 Morten Rand-Hendriksen, expert în etica tehnologiei, avertizează că AI-ul capabil să proceseze limbajul natural și să genereze voci realiste poate facilita manipularea emoțională și dezinformarea.
Aceste tehnologii, dacă nu sunt utilizate responsabil, riscă să devină „mașini perfecte de manipulare”, influențând percepțiile oamenilor prin conținut aparent autentic. (LinkedIn)
👉 Selfie-urile „sintetice”, realizate cu AI, pot păcăli acum sistemele de securitate bazate pe recunoaștere biometrică, arată TechRadar.
👉 …și modelele de pe OnlyFans au început să folosească chatbots creați cu ajutorul AI pentru a răspunde în locul lor persoanelor care solicită să aibă conversații „murdare” pe platformă. (Wired)
👉 O treime din jurnaliștii uciși în 2024 au fost omorâți de forțe armate israeliene, arată un raport al organizației Reporteri Fără Frontiere, iar numărul jurnaliștilor arestați în acest an a crescut cu peste 7%, în principal din cauza arestărilor din Rusia și Israel.
Jurnaliștii închiși sunt concentrați în patru țări: China (124, inclusiv 11 în Hong Kong), Myanmar (61), Israel (41) și Belarus (40) — dețin aproape jumătate dintre jurnaliștii reținuți la nivel global. (RSF)
👉 Serviciul secret și poliția din Serbia au spionat jurnaliști și activiști prin instalarea de programe de tip spyware pe telefoanele mobile, conform unui raport Amnesty International.
Autoritățile au folosit tehnologii precum NoviSpy și software-ul israelian Cellebrite pentru a accesa datele personale, inclusiv contacte și capturi de ecran, transmise ulterior unui server guvernamental. (Balkan Insight)
👉 PODCAST. Estonia are al doilea cel mai digitalizat sistem de guvernare din lume, conform ONU. În același timp, are 294 de kilometri de graniță comună cu Federația Rusă, ceea ce o face țintă a atacurilor cibernetice din partea acesteia.
Ministra Justiției și Afacerilor Digitale din Estonia vorbește despre cum s-a pregătit țara ei pentru această realitate. (Euractiv)